Pamukta ilk kez 'lisanslı depoculuk' başladı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, lisanslı depoculuk sistemiyle bundan böyle pamuk ticaretinin çok daha iyi şartlarda yapılacağını belirtti.

Pamukta ilk kez 'lisanslı depoculuk' başladı
Pamukta ilk kez 'lisanslı depoculuk' başladı
GİRİŞ 22.03.2013 16:07 GÜNCELLEME 22.03.2013 16:07

İzmir Ticaret Borsası girişimiyle bir araya gelen Türkiye genelindeki 19 ticaret borsası, ticaret odası, banka ve birliğin oluşturduğu Ege Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş. (ELİDAŞ) tarafından Selçuk ilçesinde kurulan Ege Tarım Ürünleri Pamuk Lisanslı Deposu'nun açılışı nedeniyle tören düzenlendi.

Bakan Yazıcı, törende yaptığı konuşmada, Türkiye'de tarım ürünlerinin ticaretinde yeni bir dönemi başlatacak bir açılışı gerçekleştirdiklerini belirterek bitkisel üretimin yarısına tekabül eden hububat, bakliyat, pamuk, fındık, yağlı tohumlar, zeytin ve zeytinyağı sektörlerinde üreticiler, sanayiciler ve tacirler arasında farklı sorunların yaşandığını dile getirdi.

Depolama imkanlarının yeterli olmadığını, mevcut yapısıyla ticaret borsalarının ürünlerin pazarlanmasında yetersiz kaldığını ifade eden Yazıcı, lisanslı depolar sayesinde üreticilerin ürünlerini sağlıklı, güvenli ve sigortalı ortamda tutabileceğini, bu depolarda tuttukları ürünler karşılığı aldıkları ürün senetlerini teminat göstererek uygun koşullarda kredi kullanabileceklerini söyledi.

Bu ürünlerin borsalar aracılığıyla daha uygun fiyatlara pazarlanabileceğini kaydeden Yazıcı, tüccar ve sanayicinin de talep ettikleri miktar, tür ve kalitedeki ürünü kolaylıkla ve güvenilir biçimde temin edebileceğini, ürün senetleri vasıtasıyla olası fiyat farklılıklarından korunacağını, risklerini azaltacağını belirtti.

Ürün senetlerinin yatırımcı açısından bir yatırım aracı olarak değerlendirileceğini, devletin ise tarım ürünleri ticaretini kayıt altına alacağını, kesin verilere ulaşacağını ifade eden Bakan Yazıcı, şunları söyledi:

''Tarımsal ürün ticaretinde geleneksel yöntemler artık yeterli değildir. Lisanslı depoculuk ile üretici tarladan ürününü alıyor, lisanslı depoya getiriyor. Orada ürünün kalitesine göre bir sınıflandırma yapılıyor. Lisanslı depo, üreticiye bu ürün karşılığı bir ürün senedi veriyor. Ürün senetleri, hisse senedi piyasalarındaki mantığın aynısını tarımsal üretim için uygulanabilir hale getirmektedir. Bu sistem depolanabilir tarım ürünleri ticaretinde gelişmiş bir altyapı oluşturmaktadır. Bu sistem ülkemizde gün geçtikçe gelişmekte ve yaygınlaşmaktadır.

Bugüne kadar 12 şirkete bakanlığımız tarafından lisanslı depo izni verilmiş, 3'ü lisans alarak faaliyete başlamıştır. Bugün burada pamukta da lisanslı depoculuk faaliyetini Türkiye'de ilk kez başlatmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Şu anda hububat, bakliyat ve yağlı tohumlarda 160 bin ton, fındıkta 30 bin ton, pamukta 15 bin ton, toplamda da 205 bin ton lisanslı depo kapasitemiz var. Kuruluş izni alan diğer işletmelerin önümüzdeki süreç içinde lisans alması ile birlikte 565 bin tona ulaşmış olacağız. Bu sistemin pamukta da uygulanmasıyla ülkemizde bundan böyle pamuk ticareti çok daha iyi şartlarda yapılmış olacaktır.''

Bakan Yazıcı, lisanslı depoculuk sisteminin önemli bir ayağı olan ürün ihtisas borsalarının kurulması konusunda çalışmaların devam ettiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

''Şubat ayında SPK Kanunu yeniden yürürlüğe girdi. Bu kanun kapsamında ürün ihtisas borsalarının kurulması görev ve yetkisi bakanlığımıza verildi. Bu çalışmamız devam ediyor. Ürün ihtisas borsası kuruluncaya kadar lisanslı depoculukla alakalı borsa hizmetlerini yetkilendirdiğimiz borsalar yürütmektedir. Bugün burada pamuk alanında lisanslı depoculuk hizmeti verecek bu mekanla ilgili yetkiyi de İzmir Ticaret Borsası'na vermiş bulunuyoruz.''

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise lisanslı depoculuk sistemiyle kalitenin artacağını, üretici, tüccar, sanayici ve devletin kazanacağını vurguladı.

Tarımın eskiden karın doyurmak için yapılırken bugün artık bir kazanç kapısı olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, emtia fiyatlarının hızla arttığını, ekilebilir arazi bakımından dünya 12'incisi olan Türkiye'nin üretimdeki gücünü ticarete taşıması gerektiğini ifade etti.

Tarım ürünleri ticaretinde 7. büyük ülke olma hedefi bulunduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, ''Biz bu işten para kazanmak istiyorsak ticaretini de yapabiliyor olmamız gerekiyor. Bu kadar üretim avantajımıza rağmen ticaret sistemini doğru kullanamazsak işin kazancı başkasına kalmaktadır. Ülke olarak tarım ürünleri ticaretinde de zirveye oynamak istiyoruz'' diye konuştu.

Bu depoyu kuran borsa ve odaları yürekten kutladığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, ''(Oda ve borsalar ne iş yapıyor?' diyenlere en güzel cevap bu müthiş yatırımdır, işte borsalar bu işi yapıyor. Dünyanın en iyi tarımsal ürün depolama ve satış sistemini kuruyor'' dedi.

Hisarcıklıoğlu, ticaret borsalarının tarım piyasalarındaki sıçramanın temel unsuru olacağını, herkesin ticaret borsalarının bu işin uzmanı olduğunu kabul etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

ELİDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kocagöz ise bazı kesimlerin kişisel çıkarlarını gözeterek kurulan sistemin çalışmasını engelleyebileceğini, sistemin oturması için sabır gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Bakan Yazıcı, konuşmaların ardından ELİDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kocagöz'e Pamuk Lisanslı Depoculuk Faaliyet Belgesi'ni verdi. Bakan Yazıcı, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve protokol üyeleri, ilk elektronik ürün senedini bilgisayarda oluşturdu.