Kayıtdışı araç alış satışında akraba cinliği!

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) Türk Ticaret Kanunu'nun ilgili maddesi çerçevesinde, bir yıl içinde 3'ten fazla araç alıp satanları takibe almasına rağmen, bazı kişilerin yakınlarının üzerine aldıkları araçlarla kayıt dışı alışverişi sürdürdükleri bildirildi.

Kayıtdışı araç alış satışında akraba cinliği!
Kayıtdışı araç alış satışında akraba cinliği!
GİRİŞ 19.03.2013 13:53 GÜNCELLEME 19.03.2013 13:53
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Bursa Oto Galericileri Sitesi (Oto-Koop) Başkanı Rasim Hazar, yaptığı açıklamada, ikinci el araç satışlarının genel olarak, ilkbahar aylarında ve bayram tatilleri öncesinde artış kaydettiğini ancak bu yıl bahar gelmesine rağmen araç satışlarında herhangi bir hareketlilik olmadığını belirtti.

Piyasanın her geçen gün daraldığını, özellikle bu yılki durgunluğun esnafı iş yeri kapatmaya kadar götürecek noktaya getirdiğini ifade eden Hazar, otomobil bayilerinin çok düşük faizlerle sıfır veya ikinci el araç alım satımı yapmasının, ikinci el oto galericilerini olumsuz etkilediğini vurguladı.

Hazar, senelerdir kayıt dışı alım satım işleri yapanlarla mücadele ettiklerine de değinerek, kayıt dışı satışlar ile internet üzerinden yapılan satışlarda çok sayıda dolandırıcılık olayıyla karşılaşıldığını bununla beraber devletin önemli oranda vergi kaybına uğradığını dile getirdi.

'Yakınlarının üzerinden araç alışverişi'

Bu konuda senelerdir yaptıkları uyarılara rağmen kayıt dışılığın önlenemediğini ifade eden Hazar, ''Kaportacı, boyacı, marketçi herkes bu işi yapıyor, yol boylarında yapılıyor. Yollarda çıkıp gezdiğiniz zaman her dükkanın önünde, ikinci el araç satış ilanı görüyoruz'' dedi.

Hazar, bu işi kayıt dışı yapanların kayıt altına alınması, vergi mükellefi yapılması ve yetki belgesi verilmesinin gündeme geldiğini hatırlatarak, şunları söyledi:

''Bu işi kayıt dışı yapanların vergi mükellefi yapılması gündemdeydi, yetki belgesi verilecekti, olmayanlara ceza uygulanacaktı ama bu da lafta kaldı. Yeni bir yasa çıktı. Yasanın amacı, üzerine 3 araçtan fazlasını alan kişileri vergi mükellefi yapmak, bu kazancı vergilendirmekti. O kadar art niyetli insanlar var ki, ne kadar yasa çıkartırsan çıkart, sonunda deliniyor. Kendilerinin, eşlerinin, çocuklarının ve akrabalarının üzerine 3'er araç alarak bu işi yapıyorlar. Fiili olarak, 20-30 araç alım satımı yapabiliyorlar.''

YORUMLAR 3
  • tekin yavuz 11 yıl önce Şikayet Et
    hemen yakalayın. sanki insanlar az vergiye boğulmuşta birde burdan alsınlar.sadece büyük firmaların kazanması lazım onların tekelleşmesi lazımki sudan bahanelerle şuna buna zam yapsınlar soran olursada ben vergimi tıkır tıkır ödüyorum desinler alım satım işi yapan üç beş insana ne olursa olsun garibanda işi bıraksın hırsızlık yapsın
    Cevapla
  • yusuf 11 yıl önce Şikayet Et
    Hak Yiyorlar. Araba alıp satanlar hile - hurda ile vatandaşın hakkını gasp ediyorlar. (Hakka girmeden bu işi yapan azınlığı tenzih ediyorum.) 20 bin'e aldıkları arabaya 3-4 bin kar koymadan satmıyorlar. Alışverişi de üzerlerine almadan yapıyorlar. Piyasayı mahveden bunlar. Kime sorarsanız sorun, mutlaka araba alıp satanlar tarafından mağdur edilmiştir. Buna birilerinin son vermesi lazım. Alışveriş öncesi yapılacak bir sözleşme olabilir. Kimse kimseyi kandıramaz böylece.
    Cevapla
  • sabri erdoğan 11 yıl önce Şikayet Et
    Ya galericiler. Öylebi konuşma yapmışki sanki vergi memuru. Kayıt dışılıktan bahsetmiş tek sıkıntılarıymış gibi. Sanki galericiler tüm arabaları kayıtlı alıp satıyor. Birçok galerici aracı üzerine dahi almadan satıyor bu kayıt dışı olmuyormu? bunla ilgili tek açıklama yok. 28.000tl ye alınan arabaya 3 ay sonra 22.000tl fiyat veriyor aynı arabayı almaya kalk 29000 oluyor. Biraz insaflı olunursa herkez galeriyi tercih eder merak etmeyin. Bu açıklamanın ardından. Tencere dibim kara seninki benden kara diyesim geldi bi anda.
    Cevapla