Ilısu Barajı, Hasankeyfli balıkçıların da umudu

Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) anahtarı konumundaki Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali, tamamlanacağı 2014 yılından itibaren bölge ve Türkiye ekonomisine dev katkı sunacak.

Ilısu Barajı, Hasankeyfli balıkçıların da umudu
Ilısu Barajı, Hasankeyfli balıkçıların da umudu
GİRİŞ 16.03.2013 15:57 GÜNCELLEME 16.03.2013 15:57

Cumhuriyet tarihinin en büyük projelerinden olan ve önemli bir enerji kaynağı olacak olan Ilısu Barajı şimdiden Hasankeyfli balıkçıların da umudu oldu.

Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) anahtarı konumundaki Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali, tamamlanacağı 2014 yılından itibaren bölge ve Türkiye ekonomisine dev katkı sunacak. Barajın bitmesini sabırsızlıkla bekleyen Hasankeyfli balıkçılar da refaha kavuşacakları günlerin hayalini kuruyor.

İlçede 20 yıldır geçimini balıkçılık yaparak sağladığını belirten Ahmet Yavuz (47), AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dicle Nehri'nde bir dönem çok parlak olan balıkçılığın zamanla bilinçsiz avlanma nedeniyle yok olmayla karşı karşıya kaldığını söyledi.

Günde en fazla 10 kilo balık yakalayabildiklerini, baraj nedeniyle oluşacak gölette yeniden bol balık avlayacakları günleri beklediklerini belirten Yavuz, şöyle konuştu:

''Günde ortalama 10 kilo balık avlıyorum. Ortalama kazancımız 20 lirayı bile geçmiyor. Ilısu Barajı'ndan çok umutluyuz. Çünkü Hasankeyf'te 50 yıldır bir gelişme yok. Hep baraj yapılacak diye bekledik. Şimdi barajın bitmesine az bir zaman kaldı. Baraj olduğunda göl de oluşacak. İşte o zaman kimse elektrikle, dinamitle balık avlayamayacak. Bir tek ağ atanlar gidecek, kendi kısmetini rahat bir şekilde çıkaracak. Barajın yapımı ile oluşacak göl alanında daha fazla iş yaparız. Daha fazla balık avlarız. Çoluk çocuğumuza ekmek götürürüz.''

''İnsanca yaşantımız Ilısu'ya bağlı''

Hasankeyfli Ahmet Akdeniz ise, Ilısu Barajı'nın bitmesiyle bölgenin balığa doyacağını ifade ederek, ''Bizler de insanca bir yaşantıya kavuşmuş olacağız'' diye konuştu.

Tarihi Hasankeyf ilçesinde son zamanlarda bilinçsiz sulama, kanalizasyon atıklarının Dicle Nehri'ne akması ve bilinçsiz avlanma gibi nedenlerden dolayı balıkçılığın adeta yok olduğunu belirten Akdeniz, ''Hasankeyfli balıkçılarının umudu Ilısu Barajı. Baraj olduğu zaman bölgede geniş bir balık ağı olacak. Biz de bölgeyi balığa doyuracağız. Her şeyimiz Ilısu'ya bağlı. Yani balıkçılığımız, suyumuz, elektriğimiz, sulamamız Ilısu'ya bağlı. 5 ili kapsayan Ilısu ile balıkçık şahlanacak'' dedi.

Devlet Su İşleri 16. Bölge Müdürü Mahmut Dündar da baraj gölü ile balıkçılık sektöründe ciddi bir gelişme sağlanacağını belirterek, şunları kaydetti:

''Bu kadar geniş bir alana ve yerleşim birimlerine hitap eden bir göl alanının çevresindeki köylerimiz arasında su ürünleri kooperatifleri kurulmak suretiyle avlak alanlar oluşturulacak. Bu sayede balıkçılık alanında çok yoğun bir ekonomik faaliyet yürütülebilecek. Baraj göl alanını bir bütün olarak değerlendirdiğimizde ulaşım açısından ayrı bir güzellik sergileyecek. Turizm açısından farklı bir çehre getirecek ve sulama ve balıkçılık konusunda farklı bir boyut katacak.''