50 yıl içinde euro kalmayacak

Türkiye İnovasyon ve Girişimcilik Haftasının ikinci gününde konuşan Bitcoin Kurucu Direktörü Jon Matonis, "Günümüzde ve gelecekte Dolar ve Euro’nun önemi azalacak." dedi.

50 yıl içinde euro kalmayacak
50 yıl içinde euro kalmayacak
GİRİŞ 07.12.2017 17:39 GÜNCELLEME 07.12.2017 17:41
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Etkinliğe dünyayı kasıp kavuran dijital para birimi Bitcoin’in Kurucu Direktörü Jon Matonis de konuk oldu. “Bitcoin’in Taht Oyunları” konulu konferansta Matonis, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın Bitcoin gibi dijital para birimleri için ‘Merkez Bankaları için para arzının kontrol edilmesinde risk teşkil ediyor’ şeklinde bir açıklaması var. Aslında beraberinde imkanlar da getiriyor. Bitcoin, bireyler ve mali egemenliğin sağlanması için faydalı. Ülkeler için de önemli. Ayrıca Merkez Bankaları da bitcoine dayalı varlıkları temin etmek için rekabet etmeye başlayacak. Günümüzde ve gelecekte Dolar ve Euro’nun önemi azalacak. 50 yıl içinde Euro gibi bir para birimi kalmayacak. Eninde sonunda tekelleşme bertaraf edilecek” diye konuştu.

Dünyada yüzyıllardır devletler ya da kraliyetlerin para bastığını, Bitcoin’in ise para basmak için kurallara ihtiyaç duyulmadığını ispat ettiğini vurgulayan Matonis, “Para bir illüzyon. Hep beraber büyük yanılsamaya iştirak etmişiz. Biz sadece Kral Çıplak diyoruz. Bitcoin bunun için bu kadar tartışılıyor” dedi.

Merkez Bankalarının sistemlerinden daha güvenli

İlk işlemi 2009 yılında yapılan Bitcoin’in, uzaydan ses sinyallerini yakalamak için kurulan Search for Extraterrestrial Intelligence’ı (SETI) 2013 yılında geçerek dünyanın en büyük bilgi işlem projesi haline geldiğini söyleyen Matonis, “Yani Merkez Bankalarının sistemlerinden bile çok daha güvenli. Saniyede bilgi işlem gücü hash ile ölçülüyor. Dünyadaki 10 bin tane en güçlü bilgisayarı bir araya getirin, onlardan bile daha fazla. Bitcoin için belki şu an 1 milyar kişiye ulaşmak mümkün değil ama birkaç yılda bu rakamlar mümkün olacak. JP Morgan, Goldman Sachs gibi kurumlar bitcoin ticareti yapıyor” dedi.

Matonis, Bitcoin’in avantajlarına ilişkin olarak da şunları söyledi:

“Birey olarak varlıkları kendi kendine kontrol ediyorsun. Kimlik hırsızlığına ve mali gözetime karşı sizi koruyor. Bitcoin Çin’de bu nedenle popüler. Sermaye hareketini engeleyen Çin’e devletine karşı özel ve tüzel kişiler kendi varlıklarını yurt dışına çıkarabiliyor. Sizi hacizlere karşı da koruyor. Hollanda dünyanın belki en büyük ilk beş ülkesinden biri değil. Ama Hollanda kişi başına düşen bitcoin kullanımında ilk beşte.

Bitcoin’in iki önemli etki alanı daha olacak; muhtemelen artık rezerv bankacılık imkansız olacak. İkincisi; vergiler ortadan kalkıyor diyemeyiz ama şeklen değişikliğe uğrayacak. Hükümetler gelir vergisi yerine tüketim vergisi, KDV üzerine odaklanacak.

YORUMLAR 3
  • suat 6 yıl önce Şikayet Et
    zorla başka başka para birimlerini empoze edecekler, heryerde geçerli hale gelince mecburi geçiş olacak. böylece fiziki para ortadan kalkacak. devletlerin gelir vergileri daralacağı için tüketim vergisine odaklanabilecekler. havale eft ve uluslararası para transferlerinde hız artacak, haftasonu, bayram seyran demeden her zaman anında para transferi olacak. bir yandan kulağa hoş ama bir yandan tehlikeli günler geliyor. Sonumuz hayırlı ola!
    Cevapla
  • mersin öğretmen 6 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaş bir sıfır eksilince var mı basvuracagin bir kurum? Var mı yüksek dalgalanma ile elinden carpilabilecek paralarda spekülasyon yok diyen? Kime emanet bu piyasa?
    Cevapla
  • mişmiş 6 yıl önce Şikayet Et
    bu adamı ve savunduğu şeyi bilerek bu panelde konuşturan organizasyona yazıklar olsun..... şurda 1 saatte bitcoin ile ilgili okuduğum 4. haber. Siyonistlerin ülkeleri sömürme amacı olarak kurdukları yeni bir oyun... dolar ve euro 50 seneyi değil 25 seneyi bile görmez..
    Cevapla