Doların gözü Merkez Bankası'nda

Fed kararı sonrası dolar/TL 3.50'nin altında hareketini sürdürüyor. Piyasaların gözü işsizlik verileri ve PPK'dan gelecek haberde

Doların gözü Merkez Bankası'nda
Doların gözü Merkez Bankası'nda
GİRİŞ 15.06.2017 09:45 GÜNCELLEME 15.06.2017 09:47
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) beklentilere paralel faiz artırımı ve başkan Yellen'ın açıklamaları sonrası dolar/TL 3.50'nin altında hareketini sürdürürken, piyasalar yurtiçinde işsizlik verileri ile PPK kararını bekliyor.

TÜİK Mart dönemi işsizlik verilerini saat 10.00'da, PPK ise faiz kararının saat 14.00'te açıklayacak.

Reuters'ın 16 kurumun katılımı ile yaptığı ankete katılan tüm kurumlar Haziran'da kısa vadeli faizlerin sabit tutulmasını bekliyor.

Fed dün sonlanan iki günlük toplantının ardından beklentiler doğrultusunda faizleri 25 baz puan artırdı ve 4.2 trilyon dolarlık bilançosunu azaltmaya başlayacağını açıkladı.

Fed Başkanı Janet Yellen basın toplantısında bilanço azaltmaya "görece yakın zamanda" başlayabileceklerini söylerken, diğer Fed yetkililerin beklentileri bu yıl bir faiz artışı daha olabileceği yönünde gerçekleşti.

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, Fed'in bilanço küçültme konusunda fazlasıyla detay vermesinin biraz daha şahin yorumlandığını söyleyerek, "Ancak genel olarak özellikle gelişmekte olan piyasalardaki risk iştahını bozacak bir durum yok. Fed'den yılın kalanında enflasyon ve ekonomik gidişata yönelik endişeler kaynaklı olarak sadece bir faiz artırımı daha yapılacağı beklentisi var. Yani kuvvetli faiz artırımları beklenmiyor, sıkılaşma zamana yayılacak. Dolar konuşma sonrası kayıplarının bir kısmını sildi" dedi ve şöyle devam etti:

"Dolarda asıl hareketi zaten dünkü TÜFE verisi sonrası gördük. Piyasalar halen bu seviyeleri koruyor. Bugün PPK kararı bekleniyor. TCMB beklendiği gibi faizlere dokunmazsa kurda geri çekilme devam eder, 3.44-3.41 seviyelerine geri çekilme görülebilir. Piyasa TCMB'nin enflasyona odaklı sıkı duruşunu sürdürmesini bekliyor. Ancak önümüzdeki günlerde ortalama fonlama maliyetini yüzde 11.75 seviyelerine çekebilir, küresel fiyat hareketleri o imkanı veriyor."

Fed sonrası 3.4750'ye kadar gerileyen dolar/TL bu sabah saat 08.53 itibariyle 3.4914/3.4935 seviyesinde bulunuyor.

Dolar/TL ABD'de kuvvetli faiz artışı beklentilerini zayıflatan dünkü enflasyon verileri ardından 3.49'un da altına inerek altı ayın en düşük seviyesine gerilemiş, gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde görülen iyimserlikle TL'nin dolar karşısında değer kazancı yüzde 1'e yaklaşmıştı.

Sepet bazında TL aynı saatte 3.7039/3.7058, euro/TL ise 3.9165/3.9186 seviyesinde.

Tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi spot kapanışta ortalama yüzde 10.53, valörde son işlemde yüzde 10.49 seviyesindeydi.

Öte yandan 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi spot kapanışta ortalama yüzde 11.10, valörde son işlemde yüzde 11.04 seviyesindeydi.

YORUMLAR 1
  • Misafir 6 yıl önce Şikayet Et
    Dolar yıl sonuna kadar 3 liraya kadar düşecek.
    Cevapla