Dolardaki hızlı yükselişin sebebi ne?

Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdürü Tufan, dolardaki yükselişin nedenlerine dair değerlendirmede bulundu.

Dolardaki hızlı yükselişin sebebi ne?
Dolardaki hızlı yükselişin sebebi ne?
GİRİŞ 09.01.2017 14:15 GÜNCELLEME 09.01.2017 14:15
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Dolar bir süredir hızlı bir yükseliş havasına girdi. Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdürü Murat Tufan, konuyla ilgili değerlendirmede bulundu.

Tufan, 6 Ocak Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisinin detaylarının güçlü seyrini korumasının gelişmekte olan ülke para birimlerinde baskı kurduğunu, halihazırda ABD'nin yeni başkanı Donald Trump ile ilgili beklentiler ve ABD Merkez Bankası (Fed) bölgesel başkanlarından Jeffrey Lacker'ın bu yıl daha hızlı artırıma gidileceği yönünde değerlendirmelerinin kurdaki ateşi desteklediğini söyledi.

'GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERE BASKI YAPTI'

Tufan, son 7 günde doların Türk lirası (TL) karşısında yüzde 4,2 değer kazandığını bildirdi. ABD tarım dışı istihdam verisinin detaylarının güçlü seyrini korumasının gelişmekte olan ülke para birimlerinde baskı kurduğunu belirten Tufan, şunları kaydetti:

"Ancak yeni haftada TL varlıklarını negatif ayrıştıran belli başlı sebepleri ön plana çıkarmakta fayda var. Devam eden jeopolitik risklerin yanında, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in kredi notunu düşürme ihtimalinin konuşulması, Mecliste bugün takip edilecek anayasa değişikliği görüşmeleri doları yukarı taşıyan iç kaynaklı sebepler olarak gösterilebilir. Aynı zamanda halihazırda Trump ile ilgili beklentiler ve Fed bölgesel başkanlarından Lacker'ın 2017 yılında daha hızlı artırıma gidileceği yönünde değerlendirmeleri kurdaki ateşi destekledi."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 5
  • Ali 7 yıl önce Şikayet Et
    İlçeler e kadar doğal gaz verildi Türkçesi DOLAR yakıyor uz...
    Cevapla
  • Skrtblue 7 yıl önce Şikayet Et
    Yabancı kaynaklı malların daha az tüketimi, bunun yerine yerli ürünlere dönmek temel ilkesi olsun. Ülke ekonomisi dış ticaret açığını azalttıktan sonra gerisi kolay arkadaşlar. Lütfen buna dikkat edelim. Özellikle telefonlarımızı zorunlu olmadıkça değiştirmeyelim.
    Cevapla
  • zor 7 yıl önce Şikayet Et
    anlamadım.. madem öyle.. diğer küçük ülkelerin paraları neden değer kaybetmiyor.. tedbir almamız lazım...
    Cevapla
  • Misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    dolar euro kuru değişmiyor, tl değer kaybediyor, gerçek budur.
    Cevapla
  • EEE 7 yıl önce Şikayet Et
    ee her olayı saydın zaten.. bence doların yükseliş sebebi bunlardan hiçbiri..maliye spk araştırsın ben ona inanırım.
    Cevapla