Dolar için kritik gün! Yükselişe geçti

Dolar Japonya Merkez Bankası'nın kararı sonrası yükselmeye başlarken gözler bu akşam açıklanacak Fed kararlarına çevrildi.

Dolar için kritik gün! Yükselişe geçti
Dolar için kritik gün! Yükselişe geçti
GİRİŞ 21.09.2016 09:49 GÜNCELLEME 21.09.2016 09:49

Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) faizleri sabit tutmasına karşın para politikasında değişikliğe gitmesi adından dolardaki güçlenmeye paralel dolar/TL ilk tepki olarak yükselirken, gözler bu akşam saat 21:00'da açıklanacak olan ABD Merkez Bankası (Fed) kararlarına çevrildi.

Dün saat 1630'da 2.9758/2.9792 seviyesinde olan dolar/TL, BOJ kararları sonrası 2.9880'e kadar yükseldikten sonra saat 0914'te 2.9800/2.9803 seviyesindeydi.

Dün aynı saatte 3.1507/3.1561 seviyesinde olan sepet bazında TL bu sabah3.1481/3.1488, 3.3271/3.3365 seviyesindeki euro/TL ise 3.3161/3.3171 seviyesinde bulunuyor.

JAPONYA’DAN KARAR GELDİ, DOLARI YÜKSELTTİ

BOJ, artık uzun vadeli faiz oranlarını hedefleyen bir para politikasını izleyeceğini açıklarken, 10 yıl vadeli devlet tahvili faizlerini sıfırda tutacak şekilde uzun vadeli tahvil alımlarını sürdüreceğini açıkladı.

Merkez bankasının politika geliştirme süreci hakkında bilgi sahibi kaynaklar, adeta şok terapisi uygulayarak üç yıldır para arzını artırıp enflasyonu yükseltmeye çalışan BOJ'un artık bundan vazgeçtiğini ve enflasyonda süregelen düşüş ile uzun vadede mücadele edeceğini belirtiyorlar.

FED KARARI BEKLENİYOR

Piyasalar Japonya'nın ardından Fed'in bu gece açıklanacak para politikası kararını izleyecek. Fed yetkililerinden hem para politikasının sıkılaştırılması hem de gevşek halin sürmesi yönünde gelen açıklamalar nedeniyle küresel piyasalar son dönemde oynak bir seyir izliyor.

Fed'in kararıyla ilgili ortak beklenti faizlerde değişikliğe gitmeyeceği şeklinde. Ancak yatırımcılar karar sonrası Fed Başkan Janet Yellen'in düzenleyeceği basın toplantısında bundan sonraki faiz artışının zamanlaması konusundaki ipuçlarını arıyor olacaklar.

Bir bankacı, "BOJ'un beklentilerin aksine para politikası çerçevesinde değişikliğe gitmesi ardından piyasada bir miktar bozulma gördük. Doların global değer kazanımı paralelinde dolar/TL de yukarı hareket etti. Şimdi gözler Fed'den gelecek sinyallerde. Faizde bir artış beklenmiyor ancak bu yönde bir sinyal piyasaları daha da bozabilir. Eğer Fed net bir şekilde para politikasında sıkılaştırıcı ifadeler kullanacak olursa dolarda değer kazanımını artıracak ve EM para birimleri üzerinde baskı hissedilecektir" dedi.

MERKEZ BANKASI’NIN KARARI YARIN

Piyasalar ayrıca yarın açıklanacak olan PPK kararlarını da bekliyor.

Reuters'ın 18 kurumun katılımıyla gerçekleştirdiği ankete göre gelişmiş ülke merkez bankalarının parasal genişlemeye devam edeceği, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ise yakın zamanda faiz artırımı yapmayacağı beklentilerinin desteğiyle Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimlerine Eylül ayında da devam etmesi beklenirken, yüzde 8.50 olan koridorun üst bandında 25 baz puanlık indirim öngörülüyor.

Bankacılar dolar/TL'de yurtdışı piyasalardaki hareketlerin izlendiğini ancak Suriye'deki gelişmeler ile henüz sona ermeyen Moody's kredi notu gözden geçirme değerlendirmesinin de temkinli bir duruş sergilenmesine neden olduğunu belirtiyor.

TAHVİL FAİZLERİNDE SON DURUM

Tahvil bono piyasasında ise 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz dün spot kapanışta ortalama yüzde 9.82, valörde son işlemde yüzde 9.81 seviyesindeydi. Tahvil bu sabah ise yüzde 9.82 seviyesinde.

Gösterge 17 Şubat 2021 itfalı 5 yıllık tahvilde ise bileşik faiz dün spot kapanışta ortalama yüzde 9.50, valörde son işlemde yüzde 9.51 seviyesindeydi. Bu sabah ise yüzde 9.50 seviyesinde.

İki yıllık gösterge olan 11 Temmuz 2018 itfalı tahvilde ise bileşik faiz dün spot kapanışta ortalama yüzde 8.88 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta ortalama yüzde 8.98 seviyesindeydi.