Dünya nefesini tuttu bu toplantıyı bekliyor

Fed, faiz kararını iki gün sürecek toplantı sonrası 21 Eylül Çarşamba akşamı açıklamyacak

Dünya nefesini tuttu bu toplantıyı bekliyor
Dünya nefesini tuttu bu toplantıyı bekliyor
GİRİŞ 20.09.2016 09:25 GÜNCELLEME 20.09.2016 09:25

Fed yetkilileri, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) iki günlük eylül toplantısı için 20 Eylül Salı günü başkent Washington'da bir araya gelecek. İki gün sürecek toplantının ardından 21 Eylül Çarşamba akşamı Türkiye saati ile 21.00 civarı faiz kararı açıklanacak

Yasalar gereği toplantıya bir hafta kala sessiz döneme giren FOMC üyelerinin son açıklamalarında, ülke ekonomisinin faiz artışı için "doğru kıvama" yaklaştığı görüşü öne çıkarken, tedbirli yaklaşımın sürdürülmesini destekleyenler de oldu.

Piyasaların "şahinler" ve "güvercinler" olarak adlandırdığı bu iki gruptan hangisinin daha ağır basacağına ise oy hakkı olan FOMC üyeleri karar verecek. Para politikasında söz sahibi olan bu 10 üyeden Fed Başkanı Yellen de dahil 7'si son açıklamalarında 'güvercin', 3 üye ise 'şahin' tonda açıklamalarda bulunmuştu.

Fed Başkanı Janet Yellen

Yellen, uzun süreli sessizliğinin ardından 26 Ağustos'ta Fed'in Jackson Hole konferansında, "Açıkçası, ben iş gücü piyasasında devam eden güçlü performans ile enflasyon ve ekonomik faaliyetlerin görünümü ışığında faiz artırma zemininin son aylarda güçlendiğine inanıyorum." demişti.

Yellen'in bu mesajı, yıl sonundan önce faiz artırılması ihtimalini güçlendirse de zamanlama açısından herhangi bir ipucu vermemesi, eylül toplantısında "bekle-gör" stratejisini sürdürebileceği şeklinde yorumlandı.

Küresel yatırımcılar, Fed Başkanı Yellen'den faiz artışına gidilmeden önce geçen sene yaptığı gibi spesifik bir toplantıya işaret etmesini bekliyor. Yellen, geçen yıl kasım ayının başlarında, "aralık toplantısının faiz artışı için canlı bir olasılık" diyerek, faiz artırım zamanlaması için net bir sinyal vermişti.

Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer

Stanley Fischer, 30 Ağutos'ta verdiği son basın demecinde, ABD ekonomisinin Fed'in hedeflerine yaklaştığını vurgulayarak, eylül toplantısında faiz artırılıp artırılmayacağına istihdam verileri ile sektörel göstergelerin karar vereceğini söylemişt

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL