İngiltere AB'den çıkarsa dolar ne olur?

İngiltere'den Avrupa Birliği'nden çıkması durumunda dolar ne olur?

İngiltere AB'den çıkarsa dolar ne olur?
İngiltere AB'den çıkarsa dolar ne olur?
GİRİŞ 22.06.2016 11:33 GÜNCELLEME 22.06.2016 11:34

Ekonomistler, Birleşik Krallık'taki Avrupa Birliği referandumunda sandıktan Brexit (İngiltere'nin AB'den ayrılması) kararının çıkması halinde dolar/TL'deki olası yükselişe dikkati çekiyor.

Brexit'e dair beklentilerini değerlendiren Turkey Macro View (TMV) Consulting Yöneticisi İnanç A. Sözer, İngiltere'deki referandumdan AB'de kalma sonucu çıkması halinde mevcut seviyelere kıyasla dolardaki değer kaybının daha sınırlı olacağını, aksi durumda Brexit riskinden kaçışın keskin bir şekilde gündeme geleceğini tahmin ettiklerini belirtti. Sözer, sözlerini şöyle sürdürdü:​

'3'Ü HIZLA AŞAR'

"Buna göre dolar/TL'de 2,88'e kadar çekilme makul ve dolar alımı için cazip bir seviye olarak değerlendirilebilir. Aksine Brexit olur ise doların hızla 3,00 seviyelerini aşabileceğini tahmin ediyoruz. Bugünkü iyileşmelere rağmen dünya ekonomisindeki kırılganlıklar, jeopolitik riskler ve bunun yurt içi reel ve finansal piyasalara negatif etkisi devam ediyor.

'İTALYA VE İSPANYA'DA DA OLUR'

Brexit'in ciddi bir risk olduğu aşikar. Ancak unutulmamalı ki referandumdan AB'de kalma kararı çıksa bile önümüzdeki dönemde İspanya veya İtalya'da benzer referandumlar yapılması ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu düşünüyorum. AB'de bu ve benzeri yapısal sorunlar arttıkça dış ticaret ve finansman kanalıyla TL de baskı altında kalacaktır."