Türkiye saat 14:00'da açıklanacak kararı bekliyor!

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faiz kararını bugün saat 14.00'da açıklayacak.

Türkiye saat 14:00'da açıklanacak kararı bekliyor!
Türkiye saat 14:00'da açıklanacak kararı bekliyor!
GİRİŞ 21.06.2016 08:59 GÜNCELLEME 21.06.2016 09:10
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

TCMB'nin Haziran'da üst bantta 50 bp'lık faiz indirimlerine devam etmesi ve tüm zamanların en dar faiz koridoruna geçmesi bekleniyor.

Yıllık enflasyonun son üç yılın en düşük seviyelerinde kalmaya devam etmesi, ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımlarında acele etmeyeceği beklentisi ve hükümetin düşük faiz çağrıları ile Merkez Bankası'nın (TCMB) Haziran ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında koridorun üst bandında 50 baz puanlık indirimlerine devam etmesi bekleniyor.

70 BAZ PUAN İNDİRİM BEKLENİYOR

Reuters'ın 17 kurumun katılımıyla gerçekleştirdiği ankette katılımcıların neredeyse tamamı koridorun üst bandında 50 baz puan indirim beklerken, bir katılımcı ise 25 baz puan indirim öngörüyor. Ankete katılan kurumların tamamı politika faizin sabit tutulmasını, bir katılımcı ise koridorun alt bandında 25 baz puanlık indirim bekliyor.

ABD Merkez Bankası (Fed) politika faizini bulunduğu yüzde 0.25-0.50 aralığında bırakırken, bu yıl faizleri iki defa artırma planında değişiklik olmadığının sinyalini verdi. Fed buna karşılık ekonomik büyümedeki yavaşlama nedeniyle para politikasında sıkılaşmanın gelecek yıllarda hız kaybedeceğini belirtti.

Fed'in faiz kararının ardından finans piyasalarında faizlerin bu yıl sadece bir defa artırılacağı fiyatlanıyor. 

TCMB'deki görev değişiminin ardından Nisan ile Mayıs aylarındaki 50'şer baz puanlık indirimlerle birlikte bu yıl üst bantta yapılan toplam indirim 125 baz puana ulaştı.

Tüketici fiyatları enflasyonu gıda kaleminde düşüşün sürmesine paralel Mayıs'ta beklentilerin altında yüzde 0.58 artarken, yıllık enflasyon Nisan ayında gerilediği son üç yılın en düşük seviyesinden uzaklaşmayarak yüzde 6.58 oldu.

Enflasyonun Mayıs'ta aylık bazda arka arkaya dördüncü ayda da düşüşünü sürdürmesi ardından çekirdek enflasyondaki gerilemenin TCMB'nin faiz indirimlerine devam etmesi için elini kolaylaştırdığını belirten ekonomistler, diğer taraftan gıda fiyatları ve kurdaki oynaklığın yanı sıra enerji fiyatlarındaki yükseliş eğilimine de dikkat çekiyor. 

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli bu hafta Reuters ile yaptığı söyleşide, kur ve gıda kaynaklı yükselişlerin yaşandığı enflasyonda her iki faktörün de artık baskı unsuru olmaktan çıktığını, böylece enflasyonun yılı yüzde 6-6.5 civarında tamamlamasını beklediğini söylemişti.

Gedikli, enflasyondaki düşüşe paralel faizlerin de aşağı gelmesini beklediğini belirterek, TCMB'nin 50'şer baz puanlık kademeli faiz indirim sürecinin olumlu olduğunu, devam etmesini beklediğini kaydetti. 

BAKAN ZEYBKCİ'NİN BEKLENTİSİ

Öte yandan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de önceki gün yaptığı açıklamada, faizlerin yatırımcının 'artık yatırım yaparım' dediği rakama doğru düşmesi gerektiğini, Türkiye'nin şu anda bu seviyeden uzak olduğunu söyledi.

TCMB Mayıs ayında faiz koridorunun üst bandını oluşturan gecelik marjinal fonlama faizini 50 baz puan indirerek yüzde 9.5'e çekti ve art arda üçüncü defa düşürdü. Politika faizi olan bir haftalık repo faizini ise beklentiler doğrultusunda yüzde 7.5'te, faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borçlanma faizini ise yüzde 7.25 seviyesinde tuttu.

Bankaların ortalama borçlanma maliyeti ise dün itibariyle yüzde 8.33 seviyesinde bulunuyor.

YORUMLAR 8
  • Mizah 7 yıl önce Şikayet Et
    Biran önce sıfırlayın. Kurtarın bu beladan ülkeyi.
    Cevapla
  • buhar 7 yıl önce Şikayet Et
    rabbim bizi şu faizden kurtarsınn...
    Cevapla
  • Temel candan 7 yıl önce Şikayet Et
    bizimle hareket eden ulkelerde dolar dusuyor Korkma radical indir dolar dusuk kaldikca avrupa mal satmaya devam edecek
    Cevapla
  • vatandaş 7 yıl önce Şikayet Et
    indirse ne olacak kardeşim bankalar anlaşmış gibi hiç biri kredi vermiyor ki isterse sıfırlasın çünkü Türkiye deki bankalar tcmb bakmaz fed bakar bu vatan hainleri fed indirirse bunlarda indirir para verir millete anladınız mı olay bu
    Cevapla
  • yorumcu 7 yıl önce Şikayet Et
    saçmalamışsın devlet bankalarıdamı fede bakıyor?
    Cevapla
  • 2023 7 yıl önce Şikayet Et
    1 baz puan indirecekler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle