Altın fiyatları ne olur?

Altın fiyatları yükselir mi? Yoksa düşer mi? Uzmanlar yorumladı.

Altın fiyatları ne olur?
Altın fiyatları ne olur?
GİRİŞ 09.03.2016 12:39 GÜNCELLEME 09.03.2016 16:59
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Altın fiyatları art arda rekor kırdı. Uzmanlar ise yükselişin devam edeceği görüşünde. Önümüzdeki hafta yapılması planlanan FED toplantısı da altının seyri için önem taşıyor.

Altın fiyatları yükselmeye devam ediyor. Önümüzdeki hafta yapılması planlanan toplantıda Fed'in alacağı aksiyon, altının yön belirlemesinde önem teşkil ediyor. Analistler, Fed'in 2016 yılında beklenildiği gibi güvercin tutumuna devam edeceğine yönelik sinyaller vermesi halinde dolar endeksine de bağlı olarak altında yukarı yönlü hareketin süreceğini belirtiyor. Fed'in beklenenden daha şahin sinyaller vermesi durumunda ise dolar endeksinde yükseliş ve altında kar realizasyonları görülebileceği vurgulanıyor. 

2016 altın yılı

AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, "(Altındaki yükseliş) Benim için sürpriz bir yükseliş olmadı, 2016 yılı 'altın yılı' olmaya devam edecek" dedi. 

Memiş, altında düzeltme hareketlerinin yaşanacağı aylara dönüleceğini belirterek, "Fed tam 2,5 yıl 'faizleri yükseltiriz' diye piyasaları oyaladı ve altında sert düşüşlere neden oldu. Bu sert düşüşler, altının ons fiyatı ile gram altın fiyatının dip fiyatları test etmesini sağladı. Fed 2015 yılının son günlerinde faizleri 0,25 puan yükseltti ancak korkulan olmadı ve ons tekrar eski günlerine geri dönmeye başladı. Fed’in altın üzerindeki etkisi artık kalkmıştı, piyasa oyuncuları ABD ekonomisinde çok olumlu bir gelişme görmedi ve yönünü altına çevirdi" diye konuştu. 

'Dolar kısa vadede düşer'

Jeopolitik risklerin altın fiyatını yükselten önemli unsurlardan biri olduğunun altını çizen Memiş, küresel piyasa oyuncularının, 2015 yılı boyunca savaş ve terör olaylarının sonucunu tahmin edemediğini ve altına fiziki talepte bulunduğunu söyledi. 

Memiş, hiçbir emtianın sürekli yükselemeyeceğini dile getirerek, "Altın da döviz ve borsa gibi alıp satılan, piyasada oyuncular tarafından talep gören bir enstrüman. Alım-satım yapacaklar ki para kazansınlar. Bence 120 liranın üzerinde kalması kısa vadede mümkün görünmüyor. Doların kısa vadede 2,88 liraya kadar gerilemesini bekliyorum. Altın fiyatlarındaki ilk destek seviyem 114 lira ve devamında 110 TL’dir. Ancak 108 TL desteğine geri çekilme olasılığı da olabilir" ifadelerini kullandı. 

'3 yıllık düşüşün etkisi'

Alan Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Burçak Gezgin ise özellikle 2016 yılı başından beri soluksuz yükselen gram altın fiyatlarındaki yükselişin, yılın başından beri yüzde 20'yi bulduğunu belirterek, "Gram altında 2016 itibarıyla 120 seviyesini görmemizi sağlayan en temel etken, ons altın fiyatlarının 3 yıllık bir düşüş hareketinin ardından tekrar yükselişe geçmesi olarak karşımıza çıkıyor" dedi. 

Yıla başlarken, onsun 1.050 dolar seviyelerinde seyrettiğini anımsatan Gezgin, "Bu seviyelerde uzun süre oyalanan altın, dip hareketini yapmış gözükmekteydi. Son üç yıldır yüzde 38 değer kaybeden ons fiyatında tepki hareketi olarak başlayan yükselişin, risk algısıyla 1.280 seviyelerine tırmandığını görüyoruz. Altın son 3 yıldır özellikle risk enstrümanı olarak fiyatlanmıyordu" görüşünü paylaştı. 

Gezgin, altındaki ilk hareketin özellikle Fed'in beklentilerinin zayıflamasıyla çok hızlı gerçekleştiğini hatırlatarak, "Orta-uzun vadeli riskler kalmaya devam ettiği ve dünya ekonomileri normalleşemediği sürece ons bazında altında 1.330 dolar seviyelerine doğru bir hareket görülebilir" şeklinde konuştu. 

'Yeni tarihi zirve mümkün'

Gram tarafına bakıldığında ise tarihi zirvelerdeki hareketin çok fazla bir gevşeme göstermeyebileceğini vurgulayan Gezgin, sözlerini şöyle tamamladı:

"Özellikle gram altının hareketi aynı zamanda doların hareketine bağlı olduğu için altının onsundaki aşağı yönlü hareketlere gram altın tepkisiz kalabilir. Ancak ons tarafında 1.330 seviyelerine yükseliş görülmesi halinde gram tarafında da 124 ve 128 TL aralığında yeni bir tarihi zirve görmemiz mümkün. Gram tarafında 116 seviyelerine doğru çekilmeler ise alım fırsatı olarak değerlendirilebilir."

YORUMLAR 2
  • ddd 8 yıl önce Şikayet Et
    daha bir ay once de altinin yukselmesi imkansiz diyolardi, uzmanmis...
    Cevapla
  • H.B.V 8 yıl önce Şikayet Et
    Yükseleceği kadar yükselmiş daha yükselirse kuyumcular altın almaz kimse altın satamaz_alamaz,altın herkesin elinde kalır çakılırlar.
    Cevapla