Piyasalarda fırtına öncesi sessizlik

Muhammed El Erian, piyasalarda şu sıra hakim olan durgunluğun önümüzdeki haftalarda dalgalanmayla devam edeceği tahmininde bulundu.

Piyasalarda fırtına öncesi sessizlik
Piyasalarda fırtına öncesi sessizlik
GİRİŞ 22.02.2016 16:12 GÜNCELLEME 22.02.2016 16:18

Yılbaşından bu yana rekor düşüşlere sahne olan hisse senedi piyasaları geçtiğimiz haftayı sakin geçirdi. ABD piyasaları kasımdan bu yana en iyi performansını gösterirken, Japonya ve Avrupa piyasalarının kazancı yüzde 5 ile 7 seviyesi arasında değişti.

Ünlü ekonomist Muhammed El Erian, Bloomberg için kaleme aldığı makalesinde piyasalardaki bu sakinliğin kısa bir ara olduğunu, yeniden dalgalı bir döneme girileceğini söyledi.

Piyasalardaki sakinliğin 3 sebebi

El Erian bu "molayı" üç nedene bağlıyor.

1. Küresel ekonomideki zayıflığın devam etmesi ve hükümetlerin para politikalarına yeterli tepkinin gelmemesiyle kurumların gelirleri zorlanmaya devam edecek. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü de (OECD), geçtiğimiz hafta diğer uluslararası ekonomik komisyonlara katılarak büyüme tahminlerini düşürdü.

2. Merkez bankalarının finansal dalgalanmaları bastırmak için ortaya koyduğu politikalar yatırımcılar şüpheli yaklaşıyor. Çin ve Japonya'da bu politikaları takip eden kurumlar, söz konusu kararların ne kadar etkili olacağı konusunda net değil.

3. Yatırımcılar, piyasadaki kazanımlarla kayıplarını biraz olsun toparlamış olsa da bu durum, uzun dönem sermayesinin dengeleyici rolünü tetikleyecek gibi görünmüyor. Piyasanın yeniden fiyatlaması gereken fon akışı ise hâlen hatırı sayılır derecede düşük.

KAYNAK: FORTUNE TÜRKİYE