Borsa İstanbul dünyanın zirvesinde

Dünyanın en hızlı büyüyen 'türev ürünler piyasası'nın liderliğine Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası oturdu.

Borsa İstanbul dünyanın zirvesinde
Borsa İstanbul dünyanın zirvesinde
GİRİŞ 08.02.2016 15:24 GÜNCELLEME 08.02.2016 15:24

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP), dünyanın en hızlı büyüyen "türev ürünler piyasası" oldu. 

Borsa İstanbul'un resmi İnternet sitesinde yer alan duyuruya göre, VİOP’ta 2015 yılında toplam işlem hacmi yüzde 52 artarak tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 90,3 milyon sözleşmeye ulaştı.

Elektrik vadelide beş haneli, döviz opsiyon, pay vadeli işlem sözleşmelerinde dört haneli büyüme oranları yakalanırken, döviz vadeli, endeks opsiyon ve pay opsiyon sözleşmelerinde ise üç haneli büyüme oranlarına ulaşıldı.

Rekor kırdı

Toplam işlem hacmi nominal bazda ise 575 milyar TL’ye çıkarak rekor kırdı. İşlem hacmindeki bu artışın detaylarında, opsiyonların 10 kat artarak rekor 2,6 milyon sözleşmeye, vadelilerin ise yüzde 48 artarak rekor 87,6 milyon sözleşme seviyesine ulaştığı görüldü.

Günlük ortalama açık pozisyon sayısı yüzde 83 artarak rekor 875.314 sözleşme seviyesine yükseldi. İşlem hacmi seviyeleri piyasadaki hemen her üründe katlanarak büyüme göstererek, toplam işlem hacmi büyüme hızında Borsa İstanbul VİOP, dünyanın en hızlı büyüyen türev ürünler piyasası oldu. 

İşlem hacmi dört katına çıktı

2015 yılında yabancı yatırımcıların VİOP ürünlerine talebinde büyük bir artış kaydedildi. Yabancı yatırımcılar tarafından yapılan işlem hacmi 2014 yılına göre yüzde 122 artarak yerli yatırımcıların yüzde 33'lük artış oranının yaklaşık dört katına çıktı. Yabancı yatırımcıların toplam işlem hacmindeki payı ise rekor seviye olan yüzde 30’a ulaştı. 

VİOP döviz vadeli de işlem hacmi yüzde 224 artarak tarihi rekor bir seviye olan 104 milyar TL'ye yükseldi. İşlem hacmi, 2014 yılında da 32 milyar TL’ye çıkarak yüzde 41 artış göstermişti. Döviz opsiyonları işlem hacmi de yüzde 6.893 artarak 4,2 milyar TL oldu. 

VİOP, dünyanın önde gelen türev ürünler yayıncısı olan Futures & Options World (FOW) tarafından verilen ödüllerde, yatırımcılara ve şirketlere şeffaf bir piyasada merkezi karşı taraf güvencesiyle kur riskinden korunma imkanı sunan dolarTL opsiyon sözleşmesiyle "En Yenilikçi Ürünler" (Most Innovative New Contract) kategorisinde finale kaldı. 

Elektrik sözleşmeleri 715 kat arttı

VİOP'da ürün çeşitliliği artırılarak, işlem hacminde tek ürüne bağlılık azaltıldı. Endeks vadeli dışındaki ürünlerin işlem hacmi toplam işlem hacminin yüzde 20’sine ulaştı. Döviz vadelinin toplam işlem hacmindeki payı yüzde 18’e çıkarak rekor kırdı. 

2015 yılında, günlük ortalama açık pozisyon sayısı yüzde 83 artarak rekor 875.314 sözleşmeye ulaştı. Son iki yılda, günlük ortalama açık pozisyon sayısı iki katını aştı. Artan açık pozisyon sayısı yatırımcıların VİOP’u risk yönetim tercihlerinde daha yoğun bir şekilde kullanmaya başladıklarının göstergesi oldu. 

Pay vadelilerde işlem hacmi yüzde 1.198 artışla rekor seviye olan 1.8 milyar TL'ye yükselirken, pay opsiyonlarda işlem hacmi ise yüzde 726 artışla rekor 527 milyon TL’ye çıktı. Elektrik vadelide işlem hacmi yüzde 73.997 oranında artışla rekor 301 milyon TL’ye ulaştı. 2015 yılı Aralık ayı sonunda elektrik sözleşmelerinde açık pozisyon sayısı 715 kat artarak 4.127 sözleşme olarak gerçekleşti. 

VİOP'ta 38 etkinlik

Duyuruya göre, Borsa İstanbul VİOP’un bu başarısının altında yapılan eğitim çalışmaları yatıyor. Yatırımcıların risk yönetimi bilincini artırmak amacıyla 2015 yılında VİOP’ta 38 adet eğitim, seminer, webinar, konferans ve çeşitli etkinlikler düzenlendi. Dünyanın en hızlı büyüyen türev piyasası Borsa İstanbul VİOP, geniş ürün yelpazesiyle yatırımcıların ve şirketlerin her türlü riskinin yönetilmesinde merkezi karşı taraf güvencesi ve artan likiditesi ile bölgesinin tercih edilen risk yönetim platformu olma yolunda ilerlemeye devam ediyor.