Antep fıstığını Ortadoğu piyasası vurdu

Ortadoğu'da devam eden savaş en çok Gaziantep'teki fıstık üreticisini etkiledi

Antep fıstığını Ortadoğu piyasası vurdu
Antep fıstığını Ortadoğu piyasası vurdu
GİRİŞ 20.06.2015 13:08 GÜNCELLEME 20.06.2015 13:08
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Gaziantep Fıstık Tanıtım Grubu Üyesi ve KATEM Fıstıkçılar Sitesi Dernek Başkanı Ali Demir, Ortadoğu'daki savaş ortamının Gaziantep'teki fıstık üreticisini de etkilediğini belirtti.

Antep Fıstığında bu yıl yüksek rekoltenin beklendiğine işaret eden Demir, şu an toptan fiyatı 30 lira civarında olan fıstıkta bir artışın olmamasını öngördüklerini söyledi.

Geçen yıl rekoltenin çok düşün olduğu yönünde çıkan haberlerin piyasayı etkilediğini ancak, ürünün bol olmasına rağmen fiyatların bir türlü belli bir seviyeye çekilemediğini anlatan Demir, piyasadaki durgunluğun halen devam ettiğini kaydetti.

Demir, şöyle konuştu:

"2014 yılında fiyat açıklanırken yüksek açıldı ve bu ürünün önü kapandı. Çünkü biliyorsunuz ki, İran'da da var ABD'de de var. Bu durumda bizim ürünün önü kapanınca diğer ülkeler ürünlerini sattılar. Bu nedenle çok fazla zarar eden gerek stokçular, gerek esnaflar bunun bedelini ödedi. Dünyada bir de savaş ve kriz var. Komşularımız Irak, Suriye'de savaş var, Mısır, Libya da öyle. Daha önce Orkadoğu'ya büyük sevkıyatlar oluyordu. Ortadoğu'da devam eden savaşlar en çok da Gaziantep'teki fıstık üreticisini etkiledi. Tarım İl Müdürlüğü ve Fıstık Araştırma'dan aldığımız bilgilere göre, 100 bin tonun üzerinde rekolte var. İnşallah ürün bol olsun, çiftçimiz de kazansın biz de kazanalım."

Dünyadaki krizin etkisiyle fıstıkta aşağıya doğru bir fiyat seyrinin hakim olduğuna dikkati çeken Demir, şöyle devam etti:

"Şu an ucuzlamasına rağmen yine alım olmuyor. Bizim satış yaptığımız yerler ellerindekileri satabilseler yine isteyecekler ama tüketimde bir sorun var. Toptan fiyatımız 30 perakende satış da 45 ya da 50 lira civarı."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 7
  • ismail 8 yıl önce Şikayet Et
    ürün bu sene bol ucuzlar...
    Cevapla
  • Rıdvan 8 yıl önce Şikayet Et
    Millet evine 30 - 35 TL den 1 kilo et alamıyor. Sİz perakende fiyatı 50 TL olan fıstığa ucuz diyorsunuz. Tabi almaz kimse hakkı 25 TL olan fıstık 50 TL olursa
    Cevapla
  • mustafa ulu 8 yıl önce Şikayet Et
    sorsan esnaflar kan ağlıyor !! sormazlarmı acaba ke dilerine bizim kazancımız helalmı yoksa fırsattan istifade etmekmi? artık dürüst esnaf kalmadı denecekkadar azz !! allah büyüktür bu fırsatçılara dersini verir tabiii anlayana sormaz bu bela nusubet benim basıma neden geldi diye ..
    Cevapla
  • ahıskalı 8 yıl önce Şikayet Et
    Kazandığı zaman gıkı çıkmayan, ama kazancında azalma olduğununda, zarar ettik, aç kaldık naralarını çok duyduk bu ülkede. Siz kendinizi değiştirmediğiniz sürece başınıza daha çook bela gelir.
    Cevapla
  • Ali ER 8 yıl önce Şikayet Et
    inşallah elinizde kalırda daha çok zarar edersiniz.nedir yahu 30-40 tl ye vatandaşı kazıklamaya utanmıyormusunuz.İnşallah fındıkta ellerinde patlar.kilosu şuan 75 tl.müslümanlık bu mudur.müslümanlık yok zamanda din kardeşine uygun fiyata vermektir.Allah(c.c.) hesabını hesaba katmadınız değilmi???Allah sizi ıslah etsin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle