Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası PPK toplantısı sona erdi. Açıklanan Nisan ayı faiz kararına göre ise Merkez'in faizlerde yine değişikliğe gitmediği görüldü.

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
GİRİŞ 22.04.2015 14:00 GÜNCELLEME 22.04.2015 14:59
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu piyasaların merakla beklediği Nisan ayı toplantısını gerçekleştirdi. Toplantı sonrası yapılan açıklamaya göre Merkez faizlerde değişikliğe gitmediğini açıkladı. MB TL zorunlu karşılıklara ödenen faiz oranlarını artırırken, döviz depo faiz oranlarını düşürdü. Faizleri ise değiştirmedi.

DOLARA KARŞI YENİ ADIM

TCMB, TL zorunlu karşılıklara ödenen faiz oranlarında ise  50 baz puan artırıma gitti. Uygulamanın 8 Mayıs'tan itibaren başlayacağı belirtildi. Bankaların TCMB'den alabilecekleri 1 hafta vadeli döviz depolarının faiz oranları ise 24 Nisan'dan itibaren dolar için yüzde 4,5'tan 4'e, Euro için yüzde 2,5'ten 2'ye indirdi.

3. KEZ SABİT BIRAKTI

2015 yılının dördüncü PPK toplantısını gerçekleştiren Merkez Bankası bu kararı ile faiz oranlarını üst üste 3. kez değiştirmemiş oldu. Alınan karar sonrasında Nisan ayında politika faizi yüzde 7,5'te sabit bırakıldı. 

Merkez Bankası politika faizini Ocak ayında 50, Şubat ayında ise 25 baz puan indirmiş, Şubat ve Mart aylarında ise önceki seviyeleri sabit tutmuştu. Merkez Bankası Mart ayı toplantısında faizde üst sınırı yüzde 10.75'te, alt sınırı ise yüzde 7.25 olarak belirlemişti.

MERKEZ'İN METNİNDE DE DEĞİŞİKLİK YOK


Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyretmektedir. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. Dış talep zayıf seyrini korurken iç talep büyümeye ılımlı düzeyde katkı vermektedir. Kurul, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

Uygulanan temkinli para ve maliye politikaları ile alınan makroihtiyati önlemler enflasyonu, özellikle enerji ve gıda dışı (çekirdek) enflasyon göstergelerini olumlu yönde etkilemektedir. Öte yandan küresel piyasalardaki belirsizlikler ve gıda fiyatlarındaki artışlar para politikasındaki temkinli yaklaşımın sürdürülmesini gerektirmektedir. Bu doğrultuda Kurul, faiz oranlarının sabit tutulmasına karar vermiştir. Ayrıca, Türk lirası zorunlu karşılıklara ödenen faiz oranlarında ölçülü bir artışa gidilmesinin ve döviz depo piyasası faiz oranlarında ölçülü bir indirim yapılmasının finansal istikrarı destekleyeceği değerlendirilmiştir.

Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecektir.

SÜRPRİZ BEKLENMİYORDU

Piyasa uzmanları Nisan toplantısı için faizlerde bir değişiklik beklemiyordu. 'Döviz depo piyasası faiz oranlarında ölçülü bir indirim', 'Türk lirası zorunlu karşılık oranlarına ödenen kısmi faiz oranlarında ölçülü bir artış' öngörülüyordu.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 16
  • real_gun 8 yıl önce Şikayet Et
    faizi biraz arttırması lazımdı dolar aldı basını gidiyor faizden zarar etmeyim derken dolardan zarar ediyoruz
    Cevapla
  • Çekiç 8 yıl önce Şikayet Et
    Merkez Bankası Başkanı ne zaman defolup gidecek
    Cevapla
  • mustafa 8 yıl önce Şikayet Et
    senin zihniyetin ne zaman def olup giderse...
    Cevapla
  • Şakir 8 yıl önce Şikayet Et
    Sen göremeyeceksin :)
    Cevapla
  • Remzi Kalyoncuoğlu 8 yıl önce Şikayet Et
    seçimden sonra dibe vurucak bence sabır...
    Cevapla
  • mustafa 8 yıl önce Şikayet Et
    seçim için yapılan ekonomik savaş olarak görüyorum bu hükümeti düşürmek için dış güçlerin kullandığı bir oyun.bu hükümet ekonomiyi sağlayamıyor herşeye zam yapıyor havasını vermeye çalışılıyor eğer bu hükümet tekrar tek başına başa geçerse görün dolar nasıl aşağı iniyor bütün oyun kuranların planları suya düşecek.
    Cevapla
  • CEM 8 yıl önce Şikayet Et
    insalah birgü bu DOLARI ALLAH DEYERSIZ YAPAR VE REZIL YAPAR DÜNYADA !!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle