Merkez dolara karşı ''örtülü faiz'' silahını çekti

Merkez Bankası son günlerde rekor üstüne rekor kıran dolara karşı ilk önlemini aldı.

Merkez dolara karşı ''örtülü faiz'' silahını çekti
Merkez dolara karşı ''örtülü faiz'' silahını çekti
GİRİŞ 06.03.2015 13:07 GÜNCELLEME 06.03.2015 15:35
Bu Habere 73 Yorum Yapılmış

Merkez Bankası (TCMB) son dönemde doların küresel değer kazancının hız kazanması ve ekonomi yönetiminin geleceğine ilişkin endişelerin TL'de yarattığı değer kaybını telafi etmek adına daha önce de sıklıkla kullandığı ve piyasada "örtülü faiz artışı" olarak nitelendirilen likidite sıkılaştırma adımlarını bugün daha da belirginleştirdi.

Bankacılar, TCMB'nin bugün repo ihaleleriyle piyasaya ihtiyacın yaklaşık 5-6 milyar lira altında likidite sağladığını; bunun da önceki günlere göre yaklaşık 2-3 milyar liralık ek bir sıkılaştırma anlamına geldiğini ve gecelik piyasada faizlerin 30 baz puan yükseldiğini belirttiler.

Bir bankanın ALM masası yetkilisi, "TCMB'nin bugün repo fonlaması piyasanın ihtiyacının 5.5 milyar TL altında gerçekleşti. Normalde bu rakam yaklaşık 2 milyar TL civarında idi. Bugün sıkılaştırma 2-3 milyar TL daha fazla oldu diyebiliriz. Gecelik piyasada faizler yüzde 10.30'lardan yüzde 10.60'lara yükseldi" dedi ve ekledi:

"Bugün Piyasa Yapıcı bankalar kendilerine tanınan hakları kullanarak ihtiyaçlarını ötelemedikleri taktirde PY'lerin fonlama miktarının rahatlıkla 4 milyar TL'yi aştığını görebiliriz."

Bugün haftalık vadede miktar yöntemiyle 23 milyar TL, PY bankalara 3,181 milyon TL repo dönüşü bulunan Merkez Bankası haftalık vadede 20 milyar TL'lik repo fonlaması sağladı.

YORUMLAR 73
  • seyfi10 9 yıl önce Şikayet Et
    MB akılı ol ülkenin parasına yazık etme ne yaparsa yapsın isrterse faizi 0 düşürsün ülke cıkmaza girmiş saten 2 milyon suriyeliye bakmak kolay degil yakında MB kasalarıda sıfırlanır tam takır bir hazine kalır 10 milyonluk yunanistan krize girdi 200 milyar dolar yetmedi 78 milyon türkiye krize girerse bu millet batar benden söylemesi
    Cevapla
  • ali 9 yıl önce Şikayet Et
    Reisin hakli oldugu ortaya cikti.
    Cevapla
  • Abdullah 9 yıl önce Şikayet Et
    Misafir efendi belliki dolarla iş yapmıyorsun 10 tl ye çıksa yine umrunda olmaz
    Cevapla
  • volkitolki 9 yıl önce Şikayet Et
    Harbiden Usta baltayi tasa vurdu. bizlere yazik.illa bizdemi sokaga cikalim
    Cevapla
  • HÜLAGÜ 9 yıl önce Şikayet Et
    Şimdi ben soruyorum 2 milyar doları kim aldı demişti. İç işleri bakanımız. Kimsenin hiç bişey almadığı ortaya çıkınca işi pişkinliğe vurmuştu. Şimdi ben soruyporum milyar doları kim sıfırladı? Kim bağırıp çağırıp doları yükseltiyor.
    Cevapla
  • ali 9 yıl önce Şikayet Et
    ustanın haklılığı ortaya çıktı işte dolar faizi yüzde 7.5 bu ne ya cok yüksek günlerdir bunu düşürün diye bağırıyor cumhurbaşkanı bak 4.5 a düşürdü nasıl dolarda aşağıya düşmeye başladı bravo
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle