Dolar tüm zamanların rekorunu kırdı

Dolar/TL bankalararası piyasada 2,41'i aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2,4182'yi gördü.

Dolar tüm zamanların rekorunu kırdı
Dolar tüm zamanların rekorunu kırdı
GİRİŞ 29.01.2015 12:38 GÜNCELLEME 29.01.2015 15:53
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

Güne 2,3848'den başlayan dolar/TL, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 4 Şubat'ta olağanüstü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı yaparak faiz indirimine gideceği beklentisi ve dün akşam ABD Merkez Bankası (Fed) kararlarında, faiz artırımının ötelenebileceğine ilişkin bir işaret görülmemesinin ardından yükseliş isteğini sürdürüyor.

Dün akşamki Fed kararlarının ardından küresel piyasalarda "güçlü dolar"ın hakimiyetini koruduğu görülüyor. Dolar diğer ülke para birimleri ve emtialar karşısında değer kazanırken, gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolara karşı değer kaybı ise yüzde 1 civarında bulunuyor.

Dolara karşı en fazla değer kaybı yüzde 2,2 ile Rus rublesinde yaşanırken, şu dakikalarda Brezilya Reali'nde yüzde 1,1, Güney Kore Wonu'nda yüzde 1,06 ve Güney Afrika Randı'nda yüzde 0,53 düşüş görülüyor.

Dolar/TL de tarihi zirvesini gördükten sonra şu dakikalarda dünkü kapanışa göre yüzde 0,9 artışla 2,4060 seviyelerinde işlem görürken, avro/TL ise dünkü kapanışa göre yüzde 0,95 artışla 2,72'den alıcı buluyor.

Analistler, küresel piyasalarda doların güvenli liman olarak görülmesiyle gelişmekte olan ülkeler ve emtialar karşısındaki güçlü seyrini devam ettirebileceğini ifade ediyor. Gelişmekte olan ülke para birimleriyle birlikte TL'nin de dolara karşı baskı altında olduğunu dile getiren analistler, dolar/TL'nin tarihi zirveyi görmesinin ardından gelecek hafta açıklanacak ocak ayı enflasyon verisinin öneminin arttığına işaret ediyor.

Analistler, dolar/TL'nin 2,39'un altına inmemesi durumunda yükseliş isteğinin devam edeceğini ve 2,48 direncinin gündeme gelebileceğini tahmin ediyor.

YORUMLAR 35
  • hot zot ekonomisi 9 yıl önce Şikayet Et
    Biraz da dolarcılara ayar verseniz de kur on kuruş ucuzlasa :) faizi esmisinden beter etmek yok ama...
    Cevapla
  • alihanli61 9 yıl önce Şikayet Et
    2001deki krizi cikran disguclerin amacı ohukumetin gitmesi içindi abd Dışişleri Bakanı rayz bizim istemedimiz hükümetler olmayacak demişti niçin Ogün niye hükümete sahip cikmadiniz bu ülke en büyük dış darbesini Ogün yedi kusura bakmayın ama malesef millette dış güçlere yardimci oldu
    Cevapla
  • Ugur 9 yıl önce Şikayet Et
    Ibo kardeşimin yazdıkları çok doğru. Milletin ferdi arkadaşım doların yükselmesi İhracatımızı arttırır demişsin :) Bak kardeşim sen bu ülkede ihracat yaparken bile esasında dolaylı ithalat yapıyorsun Sana bunu bir örnekle açıklayayım;Masaüstü ve dizüstü bilgisayar üreticisi Casper İhracat yapıyor ama bilgisayar üretirken anakart ,ram ,hardisk gibi bilgisayarların ana parçalarının Türkiyede üretimi olmadığı için bu gibi parçaları dışarıdan ithal ederek Türkiye deki fabrikasında birleştiriyor.Neticede bir notebook üretip ihraç ederken bile bu makınaların ana parçalarının %90 ithal ediyorsun %10 kısmını burada üretip satıyorsun
    Cevapla
  • anti satan 9 yıl önce Şikayet Et
    suudi amerika sağolsun.
    Cevapla
  • münzevi 9 yıl önce Şikayet Et
    Şu ekonomi sayfalarının yorumlarını okuyan kendini bir anda Wall Street forumlarında sanır. Nasıl bir eğitim sistemimiz var insanın aklı almıyor, her alanda uzman olan nesiller yetiştiriyoruz! :)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle