Petrol 20 dolara gerileyebilir

OPEC arzı azaltmadan devam etmesi durumunda petrol fiyatlarında 20 dolar seviyelerinin görülme olasılığı artıyor.

Petrol 20 dolara gerileyebilir
Petrol 20 dolara gerileyebilir
GİRİŞ 27.01.2015 15:04 GÜNCELLEME 27.01.2015 15:04
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Vadeli İşlem ve Emtia Piyasaları Uzmanı Zafer Ergezen, kısa vadede, petrol fiyatlarında bir toparlanma olsa da uzun dönemde olumsuz görünümün devam ettiğini belirterek, "Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) arzı azaltmadan devam etmesi durumunda petrol fiyatlarında 20 dolar seviyelerinin görülme olasılığı artıyor" dedi.

AA muhabirine, gerileyen petrol fiyatının Türk ekonomisine etkilerini değerlendiren Ergezen, petrolün 2014 yılında yaşanan sert düşüş sonrasında tepki vermesinin normal olarak karşılanması gerektiğini, tepki alımlarıyla petrolün 60 dolar seviyesine kadar da yükselebileceğini kaydetti.

Ergezen, OPEC petrol arzını azaltmaya karar verirse, petrol fiyatlarında çok daha hızlı bir toparlanmanın görülebileceğine işaret ederek, şunları ifade etti:

"Fakat daha yukarı seviyeler için temel veriler çok uyumlu olmayacaktır. Ayrıca yükselişlerin sadece tepki olarak görüldüğünün altını çizmekte fayda var. Petrol fiyatının 45 dolar altına gerilemesi durumunda ise satış baskısı yeniden hızlanabilir. Genel olarak 2015 yılı, petrol fiyatları için olumlu gözükmüyor. Talep azalmış durumda, dolar değer kazanıyor, likiditenin azalması nedeniyle spekülatif talep de azalıyor. Bu dengeleri değiştirecek adımlar ise henüz yok, beklenmiyor da... OPEC, üretimi azalmayı şimdilik düşünmüyor. Avrupa Merkez Bankası'nın genişlemeci para politikalarına ise İsviçre Merkez Bankası darbe vurdu. OPEC'in arzı azaltmadan devam etmesi durumunda petrol fiyatlarında 20 dolar seviyelerinin görülme olasılığı artıyor."

Ergezen, petrol fiyatlarındaki değişimin, enflasyon, büyüme ve cari açığı doğrudan etkilediğini vurgulayarak, "Türkiye üzerindeki etkilerinden bahsederken, mutlaka bu noktaları değerlendirmek gerekir. Petrol, plastikten temizliğe birçok sektörü dolaylı veya dolaysız etkiliyor. Bu nedenle petrol fiyatlarında gerilemeyle beraber bu ürünlerin maliyetlerinde ve dolayısıyla satış fiyatlarında gerileme görülür" diye konuştu.

Emtia fiyatlarındaki gerilemenin kalıcı olduğunun anlaşılmasıyla beraber tüketici fiyatlarına etkisinin daha net olacağını dile getiren Ergezen, böylece petrol fiyatlarındaki düşüşün, enflasyon üzerindeki azaltıcı etkisinin daha iyi görülebileceğini aktardı.

Ergezen, petrol fiyatının 50 doların altında kalması durumunda, Tüketici Fiyat Endeksi'nin de (TÜFE) yüzde 6'nın altında gerçekleşeceğini ifade ederek, "Bunun yanı sıra petrol fiyatındaki her düşüş, büyümenin artmasına katkı sağlıyor. Buradaki tek endişe döviz kurlarında olası değer artışları olarak görülebilir. Petrol fiyatındaki düşüşün etkisiyle beraber büyüme de beklentileri aşarak, yüzde 5'e yaklaşacaktır" dedi.

- "2015'in, Türkiye ekonomisi için olumlu geçmesi bekleniyor"

Ergezen, petrol fiyatlarındaki düşüşle beraber Ortadoğu ve Rusya gibi petrol üreticisi ülkelerde gelirlerin azalmaya başladığını anımsatarak, Avrupa Bölgesi'nin halen ekonomik sorunlarla boğuştuğunu, Türkiye'nin ticaret hacminin büyük kısmını ise bu ülkelerin oluşturması nedeniyle ihracatın 2015 yılında beklentilerin altında kalma riskinin arttığını belirtti.

"Üretim girdilerindeki azalışla beraber maliyetlerin ve dolayısıyla satış fiyatlarının da azaldığı unutulmamalı" diyen Ergezen, ocak-kasım döneminde cari açığın, geçen yılın aynı dönemine göre 17,9 milyar dolar azalış gösterdiğini anımsattı.

Ergezen, enerji ihracatçısı ülkelerden Türkiye'ye bir gelir transferi gerçekleştiğini fakat gerçekte petrol fiyatlarındaki düşüşle sağlanan gelir transferinin, bu rakamın çok daha üzerinde olduğunu aktararak, "Bu nedenle ihracatta yaşanabilecek olan düşüşleri yorumlarken, bu etkileri de göz önüne almak gerekiyor. Sonuç olarak Türkiye'nin ihracatının azalması bekleniyor ama elde edilecek gelir kayıptan daha fazla olabilir" ifadelerini kullandı.

Petrol fiyatlarındaki düşüşle beraber Rusya'nın önemli bir darbe daha aldığını belirten Ergezen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ruble'nin hızla değer kaybetmesiyle beraber önemli bir gelir azalması yaşanıyor. Türkiye'nin 2014 yılında Rusya'ya olan ihracatı, 6 milyar 57 milyon dolara geriledi. 2015 yılında ise 5 milyar doların altına gerilemesi yüksek ihtimal. Bunun sonucunda Rusya ile ticareti yüksek olan sektörlerin etkilenmesi bekleniyor. Ayrıca, avronun değer kaybı ile beraber Avrupa Bölgesi ile olan ticaretimiz de zayıflayabilir. Avrupa ekonomisi zaten yıllardır zayıf seyrediyordu fakat 2015 yılında avronun diğer para birimlerine karşı değer kaybetmesi Türkiye'nin ihracatını etkileyen diğer bir unsur olacak. Bütün bunların sonunda en fazla etkilenecek sektörlerin başında ise turizm geliyor. Hem Rusya hem de Avrupa'da yaşanan gelişmeler buna işaret ediyor."

Ergezen, ABD, Japonya ve Avrupa Birliği ekonomi politikalarının, tüketimi canlandırmaya yönelik para politikalarından oluştuğunu vurgulayarak, "Bu politikalar ise Türkiye gibi halen yüksek tüketici talebi olan ülkeleri ise destekliyor. Kısaca Türkiye'de yüksek tüketici talebi, günümüz koşullarında bir avantaja dönüşmüş durumda" dedi.

Yıllardır "üretim odaklı büyüme mi, tüketim odaklı büyüme mi" konusunun tartışıldığının altını çizen Ergezen, "Oysa konjonktüre uygun politikaların çok daha önemli olduğu ortaya çıkıyor. Ayrıca bütçe disiplininin korunması sayesinde kırılganlığın da azaldığını görüyoruz" diye konuştu.

Ergezen, dolar kurunda beklenmedik bir yükseliş olmaz ve bütçe disiplini korunmaya devam ederse 2015 yılının, Türkiye ekonomisi için olumlu geçmesinin beklendiğini ifade etti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • habil 9 yıl önce Şikayet Et
    doları yükseltmek avro yu geriletmek için yapılan bir çalışma.
    Cevapla
  • hoppala 9 yıl önce Şikayet Et
    bu ayni OPEC degilmi petrol 200$ bulur dediydi az once... bu ne simdi sifir ekledi sonuna? bu tahmini bende yaparim ya 40 kalir yada 400 olur al sana tahmin... bu yoneticilere firmalar bide maas oduyor ya hadi hayirlisi!!!
    Cevapla