Petrol fiyatları toparlanmaya çalışıyor

Brent türü ham petrolün varil fiyatı, Libya'nın en büyük petrol limanının kapanmasının etkisiyle toparlanarak yüzde 3 yükseldi.

Petrol fiyatları toparlanmaya çalışıyor
Petrol fiyatları toparlanmaya çalışıyor
GİRİŞ 15.12.2014 14:11 GÜNCELLEME 15.12.2014 14:11

Brent türü ham petrolün varil fiyatı, geçen haftanın son işlem gününde yüzde 2,5 düşüş kaydederek, 61,42 dolar seviyesine gerilemişti. Bugün ise Libya'nın başkenti Trablus'un doğusunda bulunan Es Sider petrol ihracat limanının bölgedeki çatışmalardan dolayı kapatılmasının ardından Brent petrolün varil fiyatı, yaklaşık yüzde 3 artışla 63,21 dolara kadar yükseldikten sonra şu dakikalarda 62,50 dolardan alıcı buluyor.

Analistler, üretim kesintisine gidilmeyen Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) toplantısının ve Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) beklentilerini aşağı çekmesinin ardından petrol fiyatlarının yaklaşık 5,5 yılın en düşük seviyelerini gördüğünü anımsatarak, ABD'de ve dünya genelinde artan üretim seviyelerinin OPEC'in petrol piyasalarındaki ağırlığını sarstığını ifade ediyor. Libya'daki petrol limanı sıkıntısı başta olmak üzere, ABD'deki bazı şirketlerin üretimindeki azalış sebebiyle kısa vadede petrol fiyatlarında yukarı yönlü hareketlerin görülebileceğine dikkati çeken analistler, uzun vadede ise genel düşüş trendinin devam edebileceğini tahmin ediyor.

Brent petrolün varil fiyatında 60 dolar seviyesinin kritik destek konumunda olduğunu, bu seviyenin kırılması durumunda satış baskılarının artabileceğini ifade eden analistler, olası yükselişlerde ise 63,70 dolar seviyesinin direnç konumuna gelebileceğini kaydediyor.

Batı Teksas türü ham petrolün (WTI) varil fiyatı ise gün içinde en düşük 56,26 doları gördükten sonra yükselişe geçerek şu dakikalarda 58 doların hemen üzerinde dengelendi.

 

KAYNAK: AA