Yıldız: Irak'tan petrol sevkiyatı başlayacak

Bakan Taner Yıldız, Irak tarafından Mart ayından beri yapılmayan petrol sevkiyatının bu günlerde başlayacağını söyledi.

Yıldız: Irak'tan petrol sevkiyatı başlayacak
Yıldız: Irak'tan petrol sevkiyatı başlayacak
GİRİŞ 19.11.2014 12:11 GÜNCELLEME 19.11.2014 12:11

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, merkezi Irak hükümetiyle Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) petrol konusunda anlaşmaya varmasının ardından, merkezi hükümetin petrolünün Mart ayından beri yapılmayan sevkiyatının ilk kez bu günlerde başlayacağını söyledi. Söz konusu sevkiyat, Kerkük-Yumurtalık Boru Hattı’ndan dünyaya yapılacak.

İtalya’nın başkenti Roma’daki, "Bir Euro-Akdeniz Enerji Köprüsü Oluşturulması: Euro-Akdeniz Gaz ve Elektrik Şebekelerinin Enerji Güvenliği Bağlamında Stratejik Önemi" konulu konferansın gala yemeğine katıldı. Yıldız, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cezayir ziyaretine iştirak etmek üzere bu ülkeye gidişinden önce Türk basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. IKBY ile Irak merkezi hükümetinin petrol konusunda anlaşmasını değerlendiren Taner Yıldız, Satılan Irak’ın petrolü. Kuzey-güney demeden başından beri savunduğumuz ve Irak’ın normalleşmesine katkı koyacak bir gelirden bahsediyoruz. Ve mutlaka bu sistemin kurulması ve korunması gerekiyor idi. Türkiye, bu manada üzerine düşeni yaptı ve bundan sonra merkezi Irak hükümetinin günlük 150 bin varilden başlamak kaydıyla sevkiyatlarına şahit olacağız" diye konuştu.

Bunun, bölge için de Irak için de sevindirici bir durum olduğunu ifade eden Bakan Yıldız, Başından beri söylediğimiz konunun, prensiplerin kabul gördüğünü bir kez daha görüyoruz. Bunun altını çizmek isterim. Olan petrol, satılan petrolün geliri paylaşılır, satılmayan petrolün geliri paylaşılmaz. Bunu başında da söylemiştik. O yüzden, merkezi Irak hükümetinin Mart ayından bu yana yapılmayan sevkiyatı başlamış olacak, 150 bin varil bölü gün olarak" diye konuştu. Ceyhan üzerinden gerçekleştirilecek sevkiyatın ne zaman olacağına ilişkin bir soruya ise Yıldız, İçinde bulunduğumuz günlerde artık başlar diye yanıt verdi.