Petrol 70 dolara kadar gerileyebilir

Petrolün Aralık ayında varil başına 70 dolara kadar gerileyebileceği beklentisi oluştu.

Petrol 70 dolara kadar gerileyebilir
Petrol 70 dolara kadar gerileyebilir
GİRİŞ 13.11.2014 14:14 GÜNCELLEME 13.11.2014 14:14

ABD'li yatırım bankası JPMorgan Chase & Co, petrol fiyatlarındaki düşüşün devam edeceğini, aralık ayında varil başına 70 dolara kadar gerileyebileceği beklentisi içinde olduklarını açıkladı.

JPMorgan, "Aylık Petrol Piyasası" adlı raporunda, temmuz ayından itibaren düşen brent petrolün varil fiyatının ocakta da 65 dolara kadar düşmesinin olası olduğunu belirtti.

Brent petrolün varil fiyatının 2015'te ortalama 82 dolar olacağı öngörülen raporda, 2016'da fiyatın ortalama 87,75 doları görebileceği kaydedildi.

ABD'li banka, petrol fiyatlarındaki düşüşü, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) petrol arzında kısıntıya gitmemesine, Libya ve Irak'ta üretimin artmasına, Avrupa ve Asya'nın petrol taleplerinin beklenenden düşük olmasına ve ABD'deki kaya petrolü üretiminin artmasına bağladı.

JPMorgan, OPEC ülkelerinin 27 Kasım'daki toplantısında petrol üretimini kısmak için mutabakata varmasının zor olduğunu ifade ederken, düşük fiyatların birçok üye ülkenin petrole bağlı milli gelirlerini olumsuz etkilediğini hatırlattı.

OPEC'in piyasadaki fazla petrol arzını düşürmek için günlük 1 milyon varil kesintiye gitmesi gerektiğine işaret edilen raporda, varil fiyatının 70 doların altına düşmesi ve üye ülkelerin ocakta üretim konusunda anlaşması halinde şubat ve martta üretim kesintisinin gerçekleşeceğini belirtti.