Dolar son bir ayın en düşüğüne geriledi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulunun faiz oranlarını sabit tutma kararının ardından dolar geriledi, borsa yükseldi.

Dolar son bir ayın en düşüğüne geriledi
Dolar son bir ayın en düşüğüne geriledi
GİRİŞ 23.10.2014 16:26 GÜNCELLEME 25.10.2014 00:40

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan (TCMB) faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruya göre Para Politikası Kurulu (PPK), Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı başkanlığında toplandı. Kurul, TCMB bünyesindeki bankalararası para piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının sabit tutulmasına karar verdi.

PPK, gecelik marjinal fonlama oranını yüzde 11,25'te, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 10,75'te, Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 7,5'te sabit bıraktı.

Kurul, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8,25 düzeyinde sabit tuttu. 

Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde sıfır (0) ve borç verme faiz oranı yüzde 12,75'te sabit bırakıldı.

Para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir 

Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makro ihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiği belirtilen duyuruda, zayıflayan küresel talebe rağmen ihracatın dengeli büyümeyi desteklemeye devam ettiği kaydedildi.

Duyuruda, şunlar ifade edildi:

"Yılın başında alınan makro ihtiyati önlemlerin ve para politikasındaki sıkı duruşun çekirdek enflasyon eğilimi üzerindeki olumlu etkileri gözlenmektedir. Gıda fiyatlarındaki yüksek seyir ise enflasyon görünümündeki iyileşmeyi geciktirmektedir. Bununla birlikte, başta petrol olmak üzere düşen emtia fiyatlarının önümüzdeki yıl için enflasyonda öngörülen düşüş sürecini destekleyeceği değerlendirilmektedir. 

Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir."

Para Politikası Kurulu toplantı özetinin beş iş günü içinde yayımlanacağı bildirildi.