Kritik karar sonrası Dolar düşüşe geçti

TCMB'nin günlük döviz satım ihalesinde tutarı en az 40 milyon dolara yükseltmesinin ardından dolar/TL 2,26'nın altına geriledi.

Kritik karar sonrası Dolar düşüşe geçti
Kritik karar sonrası Dolar düşüşe geçti
GİRİŞ 26.09.2014 14:04 GÜNCELLEME 26.09.2014 14:04

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) günlük döviz satım ihalesinde tutarı en az 40 milyon dolara yükseltmesinin ardından dolar/TL 2,26'nın altına geriledi.

Küresel piyasalarda dün doların diğer para birimleri karşısında yükselişini devam ettirmesi ile dolar/TL 2,2675'in üzerine çıkmıştı.

Haftanın son işlem gününe 2,2611 seviyesinden başlayan dolar/TL 2,2667'ye kadar yükseldikten sonra TCMB'nin günlük döviz satım ihalesinde en az tutarı 40 milyon dolara yükselttiğini duyurmasının ardından 2,2553'e kadar geriledi.

ABD'de beklentilerden iyi gelen makroekonomik verilerin yanında ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin faiz artırımının piyasa tahminlerinden önce başlayabileceğine yönelik uyarıları, doların diğer para birimleri karşısında yükselişini devam ettirmesini sağladı.

Analistler, TCMB'nin dün gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizlerde değişikliğe gitmemesine rağmen karar metninde "güvercin tonda" ifadeler kullanmasının gelecek dönemde faiz indirimlerine gidebileceği beklentisini gündeme getirdiğini belirtiyor. Bu nedenle TL'nin dolar karşısında gelişmekte olan ülkelerden daha zayıf bir performans gösterdiği ifade ediliyor.

- Sisteme sağlanan likidite miktarı azaltıldı

Öte yandan TCMB, (Kurban bayramı dolayısıyla 2 haftalık) repo ihalesi ile piyasaya 20 milyar liralık likidite sağlayacağını açıkladı. Banka'nın geçen hafta bugün 1 hafta vadeli repo ihalesinden 25 milyar liralık dönüşü bulunuyordu. Banka'nin sisteme sağladığı likidite miktarını azaltması ile parasal sıkılaştırmanın repo tarafında da devam ettiğini ve bunun bugün için TL üzerindeki baskıları azaltabileceğini vurgulayan analistler, döviz satım ihalesindeki minimum tutarın yükseltilmesinin de dolar/TL üzerinde sınırlı etkisi olacağını kaydediyor.

Analistler, teknik olarak 2,2650 ve 2,2880'in direnç konumunda olduğunu, bu seviyelerden satışların görülebileceğini ve 2,2300 - 2,2260'ın destek seviyeleri olarak gündeme gelebileceğini öngörüyor.

KAYNAK: AA