57 yıllık şirket borsadan çıkacak

Makina Takım Endüstrisi AŞ paylarının, Borsa kotundan çıkması amacıyla gönüllü pay alım teklifi yapacağını bildirdi.

57 yıllık şirket borsadan çıkacak
57 yıllık şirket borsadan çıkacak
GİRİŞ 20.09.2014 12:00 GÜNCELLEME 20.09.2014 12:00

Yıldız Holding'e bağlı Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı AŞ, yüzde 59,96'lık payla hakim hissedarı olduğu Makina Takım Endüstrisi AŞ paylarının, Borsa kotundan çıkması amacıyla gönüllü pay alım teklifi yapacağını bildirdi. Gözde Girişim şirketin mevcut bilanço yapısının kendi faaliyetlerini sürdürmek için finansman teminine imkan vermediğini belirtirken şirketin daha ağır bir yeniden yapılandırma sürecine girmesi gerektiğini dile getirdi. Daha önce borsadan çıkmak için pay alım duyurusu yapan, halka arz oranı çok düşük olan şirketlerin aksine Makina Takım'ın yüzde 40,40'ı halka arz edilmiş durumda. Daha önceden borsadan çıkma duyurusu yapan şirketlerin aksine bilanço yapısındaki sorunlar belirtilerek yeniden yapılanma gerekçesi ile bu kararın alındığı belirtildi..

Gözde Girişim'den Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yapılan açıklamada, Makina Takım'ın mevcut bilanço yapısının kendi faaliyetlerini sürdürmek için finansman teminine imkan vermediği belirtilerek, bu nedenle tüm faaliyetlerin ana hissedar tarafından finanse edildiği aktarıldı.

Makina Takım'ın elde edilen faaliyet karının borçların çevrilmesi için yeterli olmayacağının görüldüğü kaydedilen açıklamada, şirketin kendine yeten bir duruma erişmesi için daha ağır bir yeniden yapılandırma sürecine girmesi, tesislerini düşük maliyetli şekilde konumlandırması, makina parkına yatırım yapması ve stratejik ürün gruplarında uzmanlaşması gerektiği dile getirildi.

SERMAYE ARTIŞI GEREKTİRECEK

Açıklamada, bu uzun ve zorlu sürecin müteaddit sermaye artışını da gerektirebileceğine işaret edilerek, şu ifadelere yer verildi:

Bazı yatırımcılarımızı zorlayabilecek bu sürece Makina Takım'la devam etmek istemeyecek yatırımcılarımıza imkan tanımak gayesiyle, yüzde 59,96'lık payla hakim hissedarı olduğumuz Makina Takım'ın paylarının Borsa kotundan çıkması amacıyla başvurabilmesinin ön koşulu olarak Makina Takım'daki oy haklarımızın yüzde 95'in üzerine çıkması amacıyla gönüllü pay alım teklifi yapılmasına, yapılacak gönüllü pay alım teklifinin Makina Takım'ın tarafımızca sahip olunan payların dışında kalan paylarının tamamı için gerçekleştirilmesine oy birliğiyle karar verildi. Ayrıca, bu gönüllü pay alım teklifi işlemi için gerekli olan finansmanın öz kaynaklarımız yoluyla temin edilmesine, 1 lira nominal değerli pay için pay alım teklif fiyatımızın Makina Takım'ın iş bu yönetim kurulu karar tarihi itibariyle son 180 işlem gününün borsa günlük ağırlıklı ortalama fiyatlarının aritmetik ortalamasının üzerinde olarak 1,05 lira olarak belirlenmesi de oy birliğiyle kararlaştırıldı."

57 YILLIK ŞİRKET

Makina Takım Endüstrisi A.Ş. (MTE), Türkiye’nin ilk kesici takım üreticisi olarak 1957 yılında kuruldu. Şirket sitesinde yer alan bilgilere göre İstanbul-İzmit arası E-5 karayolu üzerinde kurulan ilk fabrika da yine Makina Takım Endüstrisine ait. 1968 yılında hisselerin bir kısmı halka açıldı. Şirketin ürettiği ana ürünler arasında matkap uçları, testereler ve torna kalemleri de bulunuyor. Şirketin 238 personeli var.

Daha önce Transtürk Holding'e ait olan şirket darboğaz nedeniyle 2012 yılında Gözde Girişim'e satılmıştı.

Şirketin yüzde 59,60'ına Yıldız Holding bünyesinde Gözde Girişim sahip. Halka açık kısmı ise yüzde 40,40 olan şirketin piyasa değeri 90 milyon lirada bulunuyor.

Daha önce borsadan çıkması için hisse alım kararı alan şirketlerin hisselerinin çok az  kısmı halka açıktı. Yeniden yapılanma gerekçesiyle borsadan çıkma kararı alan ilk şirket Makina Takım oldu.