Flaş faiz kararı! Dolar ve euro düşüyor

Avrupa Merkez Bankası faiz oranlarını beklentinin aksine indirdi. Bu kararın ardından dolar ve euro TL karşısında değer kaybetti.

Flaş faiz kararı! Dolar ve euro düşüyor
Flaş faiz kararı! Dolar ve euro düşüyor
GİRİŞ 04.09.2014 15:24 GÜNCELLEME 04.09.2014 15:31

Avrupa merkez bankası (AMB) sürpriz bir kararla faiz oranlarını indirdi. Banka gösterge faiz oranlarını yüzde 0,15'ten yüzde 0,05'e, marjinal faiz oranını da yüzde 0,30'a indirdi.

AMB yüzde eksi 0,10 olan mevduat faizlerini de eksi yüzde 0,20'ye indirdi.

DÖVİZ PİYASALARINDA MÜTHİŞ DALGALANMA

AMB faiz oranlarını beklentilerin aksine indirmesinin ardından piyasalarda hareketlilik yaşanıyor. Dolar 2,1466 TL'ye gerileyerek 11 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesini gördü. Saat 15:20 itibariyle dolar tekrar 2.15 TL seviyesine yükseldi.

Öte yandan asıl hareketlilik ise euroda yaşandı. Euro/dolar paritesi 1.3037 ile son 1 yılın en düşük seviyesine geriledi. Euro TL karşısında da 2,8023 TL'ye kadar düştü. Euro gün içinde 2.84 TL'ye kadar yükselmişti.

İngiliz Sterlini de karardan etkilenen para birimleri arasında yer aldı. Sterlin/dolar paritesi 1,64'ün altına gelerek 7 ayın dip seviyesine indi. İngiltere Merkez Bankası faizlerde bir değişikliğe gitmemişti.

Karar öncesi yatay seyreden borsa da sert olmasa da yükseldi. Bankacılık hisseleri öncülüğünde yükselen borsa 15:20 itibariyle yüzde 0,88 günlük yükselişle 82 bin puanı gördü.

TAHVİL ALIM PROGRAMINA BAŞLAYACAK MI?

Öte yandan faiz kararının ardından saat 15:30'da gerçekleşecek AMB Başkanı Mario Draghi'nin açıklamaları merakla bekleniyor. Reuters'in haberine göre bugünkü para politikası kurulu toplantısında AMB'nin büyüklüğü 500 milyar euroya kadar çıkabilecek bir varlığa dayalı menkul kıymet (ABS) ve ipotekli tahvil alımı öngören planı görüştüğü belirtildi. Konuya yakın kaynaklar Reuters'a yaptıkları açıklamada, programın üç yıl süreli olabileceğini ve varlık alımlarının bu yıl başlayabileceğini de söylediler. Ancak Haziran ayında varlık alımı yapılacağı kararı alındığında, bu karar faiz kararının ardından hemen açıklanmıştı.

AMB'nin varlık alım programının AB ekonomisini harekete geçireceğinden en büyük ihracat pazarı AB olan Türkiye için de olumlu bir karar olması bekleniyor.