Dolardaki yükseliş devam edecek

Ekonomistler dolarda yukarı yönlü bu hareketin yakın vadede de devam etmesini bekliyor.

Dolardaki yükseliş devam edecek
Dolardaki yükseliş devam edecek
GİRİŞ 09.08.2014 11:27 GÜNCELLEME 09.08.2014 11:27

Artan jeopolitik risklere ilişkin tedirginlikler ve ABD'de iyi gelen bir dizi makroekonomik veriler, uluslararası piyasalarda dolardaki yükselişi beraberinde getirirken, ekonomistler yukarı yönlü bu hareketin yakın vadede de devam etmesini bekliyor.

Ukrayna ile krizin devam ettiği Rusya'ya uygulanan yaptırımlar, artan jeopolitik riskler, ABD'de bir süredir pozitif yönde açıklanan makroekonomik veriler ve bu paralelde ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımına beklentilerden önce başlayabileceğine ilişkin endişeler, ABD tahvillerine olan talebi de artırdı.

Tüm bunların sonucunda dolar, uluslararası piyasalarda diğer para birimleri ve emtialar karşısında güç kazandı. ABD 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 2,41 ile mayıs ayından bu yana en düşük seviyeye gerilerken, dolar endeksi ise 81,7 ile yaklaşık bir yılın zirvesine ulaştı.

Aynı dönemde "Kırılgan Beşli" şeklinde nitelendirilen ülkelerden Brezilya, Hindistan, Türkiye ve Güney Afrika, dolardaki yükselişin en fazla hissedildiği ülkelerin arasında yer aldı. Dolar karşısında temmuz ayı başından bu yana, Brezilya Reali yüzde 3,8 civarında, Hindistan Rupisi yüzde 2,2 civarında ve Güney Afrika Randı ise yüzde 0,9 civarında geriledi. Aynı dönemde Türk Lirası'nın (TL) dolar karşısındaki kayıpları da yüzde 3,3'ü buldu.

Avro/dolar paritesi ise temmuz ayına 1,3693'den başlaması sonrasında, yüzde 2,6'yı aşan düşüşle 8 Kasım 2013'ten bu yana en düşük seviye olan 1,3333'ü gördü.

Rusya-Ukrayna, Filistin-İsrail ve Suriye'ye ilişkin tedirginliklere ABD Başkanı Barack Obama'nın, orduya "terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD), Irak'ın kuzeyindeki Amerikan personelini tehdit etmesi durumunda" hava saldırısı düzenlemesi için yetki vermesi de eklenirken, analistler artan jeopolitik risklerin hisse senedi piyasalarına satış baskısı getirdiğini, bu paralelde yatırımcıların altına olan talebinin artabileceğini artabileceğini belirtiyor.

Analistler, yakın vadede artan talebin ise dolar endeksindeki yükselişi beraberinde getireceğini kaydederek, ABD'de açıklanacak veriler ile Fed'in faizlerin artırılmasına ilişkin söylemlerinin temel belirleyici olacağını ifade ediyor.

"Dolardaki yükselişte Fed'in daha şahin açıklamaları da etkili"

AA muhabirine açıklama yapan Citigroup Avrupa G10 FX Stratejisi Direktör Başkanı Valentin Marinov, temmuz ayından bu yana dolar endeksinde gözlenen yukarı yönlü trend başlangıcının, ABD'de iyileşen veri serisinin ardından geldiğini düşündüklerini ifade etti.

Marinov, söz konusu yukarı yönlü trendde aynı zamanda ABD'de gelişen dış denge ile Fed'in daha şahin açıklamalarının da etkili olduğunu vurgulayarak, "Biz doların, özellikle de avro gibi para birimleri karşısında daha iyi performans sergilemeye devam edeceğini düşünüyoruz. Ayrıca, merkez bankalarının agresif bir şekilde para politikalarında gevşemeye devam etmelerini bekliyoruz" değerlendirmelerini yaptı.

Japonya'da bulunan Mizuho Bank'ın FX Stratejiti Wei Liang Chang ise ABD'de güçlü iş yaratılmasına ilişkin açıklanan veriler sonrasında, piyasaların Fed'in daha erken bir faiz artırımını dikkate almaya başladığını belirterek, bu durumun da dolardaki ralliyi beraberinde getirdiğini dile getirdi.

Aynı zamanda Rusya ile Ukrayna arasında artan gerilimden kaynaklanan risklerin de doların güvenli liman statüsünü hızlandırdığına dikkati çeken Chang, "Yatırımcıların risklerini azaltması ve doların sağladığı istikrara sığınmasıyla, dolardaki söz konusu olan bu güçlü trendin, yakın vadede devam edeceğini göreceğiz" diye konuştu.

KAYNAK: AA