IMF'den sterlinde "aşırı değerlenme" uyarısı

IMF, İngiliz Sterlini'nin aşırı değerlendiğini, bu durumun ekonomik dengelenmeyi engelleyici rol oynadığını belirtti.

IMF'den sterlinde "aşırı değerlenme" uyarısı
IMF'den sterlinde "aşırı değerlenme" uyarısı
GİRİŞ 28.07.2014 21:08 GÜNCELLEME 28.07.2014 21:08

IMF, İngiliz ekonomisine ilişkin yayımladığı değerlendirmede, rekabet ortamının istenen seviyede olmaması ve ihracat pazarının çeşitliğinin sınırlı olması sebebiyle, İngiliz Sterlini'nin olması gereken seviyenin yaklaşık yüzde 5-10 üzerinde olduğunu belirtti.

IMF açıklamasında, "İngiliz ekonomisinde cari dengenin seviyesi yaklaşık yüzde 2,6 kadar daha zayıf durumdayken, reel kur oranı yüzde 5-10 seviyesinde fazla değerli" ifadesine yer verildi. IMF değerlendirmesinde ayrıca İngiliz ekonomi otoritelerine kamu harcamalarının kısılmasına devam edilmesi, rekabetin artırılması için üretim gücünün artırılması gerektiği tavsiyelerinde bulundu.

İngiltere'de vasıflı göçmenlerin ekonomiye katkısına da vurgu yapan IMF değerlendirmesinde, "İş gücü sıkıntısı yaşanan imalat gibi sektörlerde göçmenlerde aranan şartların kolaylaştırılması, üretimi destekler ve ekonomik dengelenmeyi sağlar" ifadesine yer verdi.

IMF, İngiliz Merkez Bankası'nın 2009 yılından beri tarihin en düşük seviyesinde tuttuğu faiz oranlarını da kaçınılmaz olarak er ya da geç enflasyonist baskıları kontrol altında tutmak için yükseltmek zorunda kalacağı uyarısını yaptı.

IMF, geçen hafta yayımladığı "Küresel Ekonomik Görünüm" raporunda, İngiltere ekonomisinin 2014 yılındaki büyüme tahminini yüzde 2,8'den yüzde 3,2'ye, 2015 yılı büyüme tahminini ise yüzde 2,5'ten yüzde 2,7'ye yükselttiğini açıklamıştı.

KAYNAK: AA