Altından yatırımcısına üzücü haber!

Küresel piyasalarda işlem gören altın fiyatları son 6 haftanın 5'inde düşüş yaşarken, altın yatırımcısının Amerika'daki gelişmelerin fiyatları yükselteceğine ilişkin beklentisi de hayal kırıklığına dönüştü.

Altından yatırımcısına üzücü haber!
Altından yatırımcısına üzücü haber!
GİRİŞ 06.10.2013 12:55 GÜNCELLEME 06.10.2013 13:02

Demokratlar ve Cumhuriyetçilerin bütçe tasarısında uzlaşamamasıyla ABD federal hükümeti resmi olarak kapanırken yaşanan sürecin altın fiyatını yükseltmesi bekleniyordu. Ancak küresel piyasalarda işlem gören altının ons fiyatı haftalık bazda ortalama yüzde 2 oranında değer kaybetti. Riskli dönemlerin tercih edilen yatırım aracı altının ABD'deki gelişmelere karşın öne çıkmaması, altın fiyatlarının akıbetine ilişkin kaygıları artırdı.

İstanbul Mücevherciler, Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı ve Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk altının, ABD'nin bütçesizliğini fiyatlamadığını belirtti.

İYİMSERLİK ARTIYOR

Yıldırımtürk, "ABD'de bütçe tasarısının onaylanmamasıyla oluşan olumsuzluğun altın fiyatını yükseltmesi beklenirken, oylamanın ertesi gün yani salı günü tam tersi oldu. Altının onsu 52 dolar gerileyerek 1.282 Dolar/Ons oldu. Daha sonra gelen tepki alımlarıyla kayıpların 42 Dolar/Ons'u geri alınarak 1.324 Dolar/Ons'a seviyelerine kadar yükselebildi. Perşembe ve cuma günleri de nazaran yatay bir seyir izledi" dedi. Büyük fonların altın satarak gelişmekte olan ülkelerin yatırım araçlarına yöneldiğini dile getiren Yıldırımtürk, şunları dile getirdi: "ABD'deki bütçesizlik ve 17 Ekim'e kadar çözümlenmesi gereken 'Borç tavanı' konusunun oluşturduğu tedirginlik ABD Merkez Bankası'nın (Fed) parasal sıkılaştırma kararını öteleyeceği beklentisi, yatırımcıları yeniden, gelişmekte olan ülke piyasalarındaki yüksek karlı yatırım araçlarına yöneltiyor. Diğer taraftan, ABD'deki bütçesizlik olumsuzluğu dışında, diğer gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde, ekonominin ılımlı toparlanmasıyla yaşanmakta olan finansal krizden çıkış süreci de global piyasalardaki iyimserliği artırıyor. Bu gerekçeyle de büyük fonların yüklü miktarda altın satarak 'Güvenli liman'dan uzaklaşarak gelişmekte olan ülkelere yöneldikleri gözleniyor. Bu nedenle altın fiyatının sert düşüşü sonrası gelen tepki alımları da zayıf kalıyor."

Suriye ve Mısır konusundaki gerginliğin ötelenmesi ve petrol fiyatlarının düşüşüyle altın fiyatlarında çıkışların kısa sürdüğü aktaran Yıldırımtürk, "Altın fiyatını olumsuz etkileyen gerekçeler olarak, Ortadoğu'da stratejik gerginliğin zayıflaması, petrol fiyatının gerilemesi, Hindistan'ın altın ithalatında vergi oranını yükselmesi ve bu günlerde Çin borsalarının tatil nedeniyle kapalı olmasıyla altında fiziki talep düşüklüğü gösterilebilir" diye konuştu.

'ALTIN FİYATLARI DÜZELTME YAPIYOR'

Karakaş Atlantis AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Karakaş ise altındaki fiyat hareketlerine ilişkin, "Bu hafta altın piyasası çok enteresan bir durum yaşadı. Amerika'da hükümet çalışamaz hale gelmesine rağmen ons altın maalesef bu olaya hiçbir tepki göstermeyip düşmeye devam etti" değerlendirmesinde bulundu. Altın fiyatlarının uzun süre aşağı yönlü devam edemeyeceğini öne süren Karakaş, ABD sermaye piyasalarında yaşanacak olası kopuşların değerli metallere kayacağını belirterek, şunları kaydetti: "Daha önce söylediğim gibi fonlar tarafından altında çok büyük oyun oynanıyor. ABD kamu borçlanma tavanı tartışmaları daha önceden gündeme gelmişti, o zaman altın 1.900 onslara doğru çıkışına devam edip inanılmaz bir tepki vermişti. Fakat bugüne kadar bakıldığında altının onsu inanılması güç bir şekilde düşüyor. Ya gerçekten yatırımcılar ve fonlar altının yönüyle ilgili çelişki içinde ya da fonlar yatırımcılara bir tuzak hazırlıyor. Dikkat etmemiz gereken Dow Jones. Eğer Dow Jones Endeksi'nde ciddi bir düşüş trendi başlarsa onsta da ciddi bir sıçramaya hazır olun. Borsadan boşalan para ilk önce değerli metallere kayacaktır. Bu hafta izlememiz gereken, Dow Jones, Amerika işsizlik rakamları ve Avrupa borsaları. Genel olarak bakıldığında on yıllık yükseliş hareketi sonrasında düzeltme hareketi halen devam etmektedir. Buna göre altının ons fiyatı 1.200'lerin (dolar) altına düşmeyecektir."

KAYNAK: AA