Doları olanlar yarına dikkat etmeli!

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke'den sonra bu koltuk için adı geçen ve piyasaların ‘şahin' olarak tanımladığı Lawrence Summers çekilince bahar havası yaşandı. Dolar 1,99 liraya indi, borsa yükseldi.

Doları olanlar yarına dikkat etmeli!
Doları olanlar yarına dikkat etmeli!
GİRİŞ 17.09.2013 07:19 GÜNCELLEME 17.09.2013 11:21
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Piyasalar uzun bir aradan sonra dün rahat nefes aldı. ABD ile Rusya'nın Suriye konusunda anlaşması ve Fed Başkanlığı için adı geçen Lawrence Summers'ın adaylıktan çekildiğini açıklamasıyla küresel piyasalarda güneş açtı.

Borsa 74 bini geçti

Piyasaların ‘şahin' olarak nitelendirdiği Summers'ın adaylığına Fed politikalarında radikal değişikliğe işaret ettiği için olumsuz tepki veriyordu. Uluslararası piyasalarda dolar, euro ve yen karşısında değer kaybederken, Türk Lirası karşısında 1,99 liraya geriledi. Borsa İstanbul yüzde 3,66 değer kazanarak 74 bin 258 puanı çıktı. Dünya borsaları yükseldi. Gösterge tahvil faizleri yüzde 9'un altına çekildi.

Yellen ismi ağırlıkta

Yeni başkan için Janet Yellen ismi favori konumuna geldi. Yellen'in görevi Ocak 2014'te bırakacak olan Ben Bernanke'nin işsizlik hedefiyle ilgili politikaların devam ettirmesi ve tahvil alımı azaltımında daha ılımlı bir yol izlemesi bekleniyor.

Kritik gün bugün ve yarın

17-18 Eylül'de gerçekleştirilecek FED toplantısı piyasaların rotasını belirleyecek. Bankanın ne kadar tahvil azaltımı yapacağı en kritik konu. Uluslararası piyasada brent petrolün varili 110 doların altına geriledi. Petrolün varil fiyatı gün içerisinde 111,47 doları gördükten sonra düşüşe geçerken günü 109,55 dolar seviyesinde tamamladı.

Faizi yükseltip tahvil alımını kesecekti

Lawrence Summers ABD Başkanı Barack Obama'ya yolladığı mektupla adaylıktan çekildiğini bildirdi. Summers mevcut Merkez Bankası politikalarını sert şekilde eleştirirken ABD faizlerinin yükseltilmesini ve tahvil alım programının hızlı bir şekilde sonlandırılmasını savunuyordu. Summers'ın çekilmesi, Fed'in gevşek para politikalarına daha uzun süre devam edebileceği görüşlerinin ağırlık kazanmasını sağladı.

YORUMLAR 7
  • Barışık hayat 10 yıl önce Şikayet Et
    BİR DOLAR GERÇEĞİ (5). Saf ve temiz Müslüman kardeşlerimizin faiz haram diye dolar denen büyük günaha yatırım yapmalarını engelleyelim. Bunu herkesle paylaşarak insanları aydınlatmak istiyorum. Bir insan öldüren tüm insanlığı öldürmüş gibidir. Bir insan kurtaran tüm insanlığı kurtarmış gibidir. Dolara yatırım yaparak yüz binlerce masumun öldüğü kirli Irak savaşına maddi destek vermeyelim. Dolara yatırım yaparsak tüm insanlığı yüz binlerce kez öldürdüğümüzü unutmayalım.. herhalde tüm insanlığı yüz binlerce kez öldürmenin günahını ödemek kolay olmasa gerek.
    Cevapla
  • Barışık hayat 10 yıl önce Şikayet Et
    BİR DOLAR GERÇEĞİ (4). öyleyse hemen abd den bir kıl koparalım dolar almayalım. Varsa bozduralım. Tarihte hiçbir imparatorluk bu kadar kolay dünyayı sömürmedi. Yine tarihte hiçbir ulus, devlet, topluluk kendine bu kadar zulüm yapan bir devlete kendini gönüllü olarak sömürtmedi. Tarihteki imparatorluklar bu kadar kolay bir sömürü düzeni kuramadı. Roma, Osmanlı İmparatorluğu, İngiltere, İspanya Büyük Moğol İmparatorluğu dünyayı bu kadar kolay sömüremediler. 100 lira sömürmek için 60 lira harcadılar. abd gibi 28 kuruş harcamadılar. ABD sömürüsünü durdurmak senin elinde. lütfen sende elinden geleni yap.yani eline dolar alma. evine dolar alma. dolarla borc alıp verme.. eğer buranın Türkiye cumhuriyeti olduğunu kabul ediyorsan, dolarla alışveriş yapma . Lütfen bu bilgileri başkaları ile de paylaşalım insanları bilinçlendirelim. Esas en büyük günahın dolara yatırım yapmak olduğunu insanların idrak etmesini sağlayalım.
    Cevapla
  • Barışık hayat 10 yıl önce Şikayet Et
    BİR DOLAR GERÇEĞİ (3). Dikkat edin ABD nin petrole ihtiyacı yok. Adamlar basar doları alır petrolü. Bu gün abd nin sömürüsüne karşı çıkıp bir elinde dolar bir elinde marlboro ile poz vermekle bu işler olmuyor. Eğer abd sömürüsüne zulmüne karşıysan doları yastık altından hemen çıkarıp bozduracaksın. Eğer faiz haramsa dolar 1 milyar kere haram. Bunu düşünme özürlü din alimlerimize saygıyla sunarım. abd topla tüfekle yıkılmaz ama herkes elindeki dolardan vazgeçerse yani herkes abd den bir kıl koparırsa abd yolunmuş tavuk gibi batacaktır. Ve bu batış kimsenin hayal edemeyeceği büyüklükte bir batış olacaktır öyleyse hemen abd den bir kıl koparalım dolar almayalım. Varsa bozduralım.
    Cevapla
  • Barışık hayat 10 yıl önce Şikayet Et
    BİR DOLAR GERÇEĞİ (2). İdris AYDOĞMUŞ Bu gün dünyada herkes elindeki dolarla abd ye al paranı ver karşılığında bana mal dese abd nin tüm taşı toprağı beyaz sarayıda dahil üç defa satsa yetmez abd anında çöker. Irak savaşının gerçek sebebi petrol satışlarının euroyla yapılmaya başlamasıydı. Savaştan sonra satışlar yine dolarla yapılmaya başladı. Dikkat edin abd nin petrole ihtiyacı yok. Adamlar basar doları alır petrolü. Bu gün abd nin sömürüsüne karşı çıkıp bir elinde dolar bir elinde marlboro ile poz vermekle bu işler olmuyor. Eğer abd sömürüsüne zulmüne karşıysan doları yastık altından hemen çıkarıp bozduracaksın. Eğer faiz haramsa dolar 1 milyar kere haram. Bunu düşünme özürlü din alimlerimize saygıyla sunarım. abd topla tüfekle yıkılmaz ama herkes elindeki dolardan vazgeçerse yani herkes abd den bir kıl koparırsa abd yolunmuş tavuk gibi batacaktır.
    Cevapla
  • Barışık hayat 10 yıl önce Şikayet Et
    BİR DOLAR GERÇEĞİ (1). İdris AYDOĞMUŞ Bu gün Merkez bankası bankalar yastık altında bulundurulan yurtdışına kaçırılan toplam para miktarı 250 Milyar dolardır. Sıkı durun 100 doların matbaa maliyeti 0,28 cent'tir. Bu gün ülkemizdeki 100$ lık banknot adedi. 250Milyar/100= iki milyar beşyüzmilyon adettir. bunun abd ye maliyeti 2.500.000.000x0,28 = Yediyüzmilyon dolardır. Yani abd 700.000.000 $ lık maliyetle bizim 250 Milyar dolarlık emeğimizi üretimimizi madenimizi gemilerle abd ye taşıyor Bu Markete giderek her alış verişten sonra market sahibine alın teri dökmeden karşılığını hiçbir zaman ödemeyeceğimiz senet vererek her istediğimizi almaya benziyor. Biz bu parayı merkez bankası olarak bassak enflasyon oluyor. Onlar basarsa bu para dünya tarafından rezerv para olarak kabul gördüğü için milli gelirin artışı oluyor. Adamlar milli geliri arttırmak için çalışmasına gerek yok. Dolar bassa yeter. Devamı--BİR DOLAR GERÇEĞİ (2) de
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle