Küresel piyasalara Suriye darbesi

Küresel piyasalar başta ABD ve İngiltere olmak üzere yetkililerden gelen Suriye ile ilgili açıklamaların tedirginliği ile satıcılı seyrediyor.

Küresel piyasalara Suriye darbesi
Küresel piyasalara Suriye darbesi
GİRİŞ 27.08.2013 16:38 GÜNCELLEME 27.08.2013 16:38
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

ABD'nin Yunanistan'daki üsleri kullanmak üzere girişimde bulunması ve İngiltere'nin Suriye ile ilgili karar almak üzere parlamentonun toplanacağını açıklaması ile piyasalar satış baskısı altına girdi.

ABD'de endeks vadeli işlem kontratları bu dakikalarda önceki kapanışa göre yaklaşık yüzde 0,90 oranında düşüşle işlem görürken, Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) borsalarında kayıplar yüzde 3'ü geçti. Avrupa hisse senedi piyasalarında da endekslerin ortalama yüzde 1,5 oranında değer kaybettiği görülürken, Borsa İstanbul'da hisse senetleri ortalama yüzde 3,5 oranında geriledi.

Güne satıcılı başlayan piyasalarda Suriye'ye olası müdahale ihtimalinin artması özellikle hisse senedi piyasalarını olumsuz etkiliyor. Analistler, ABD'nin, Yunanistan'dan askeri üsler ile hava ve deniz sahasını kullanma talebinde bulunmasının Suriye'ye bir müdahale yapılabileceği beklentisini artırdığını belirterek, bu konuyla ilgili gelecek haber ve açıklamaların piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirtiyor.

Yurt içinde ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı (TCMB) Erdem Başçı'nın AA Finans Masası'nda yaptığı açıklamalardan sonra döviz piyasasında yüksek volatilitenin devam etmesi hisse senedi piyasalarının da negatif seyretmesine neden oluyor. Tahvil-bono piyasasında Başçı'nın açıklamalarının ardından sakinleşme yaşansa da Suriye ile ilgili haber ve açıklamalar ile dolar/TL'nin 2,02 - 2,04 aralığında seyretmesinin BIST 100 endeksi üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiği görülüyor. Analistler, bu dakikalarda 66.400 seviyelerinde bulunan endeksin 67.000 puanın altında kapanış yapması durumunda 64.000 seviyesinin gündeme gelebileceğini tahmin ediyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • hakkı demirkol 10 yıl önce Şikayet Et
    ABD NİN 5 KURUŞLUK FAYDASI YOK BİZE 1-2 GÜN İÇİNDE SAVAŞ BAŞLAR DİBİMİZDE. borsada çöküş başlar 3-5 milyar dolar zarar petrol fırlar hadi hayırlısı
    Cevapla
  • hakkı demirkol 10 yıl önce Şikayet Et
    ABD SURİYEYİ VURUR, ABD FED AÇIKLAMA YAPAR ABD HABİRE DOLAR BASAR KARŞILIKSIZ BİZDE BORSA DÜŞER PETROL ZAM GÖRÜR DOLAR FIRLAR. hep zararı bize yansıyor. abd dolarının asıl değeri 1 tl bile yok aslında habire para basıyor ama bir gün gelecek abd iflas edecek
    Cevapla