Dolardaki ateşi söndürmeye alternatif formül

Merkez Bankası, son bir ayda ateşi yükselen dolara müdahale etmek için 6 milyar 250 milyon dolarlık döviz satım ihalesi açtı. Ancak bu müdahaleler doların tansiyonunu düşürmeye yetmedi. Milliyet gazetesi yazarı Güngör Uras'ın teklifi ise tartışılıyor.

Dolardaki ateşi söndürmeye alternatif formül
Dolardaki ateşi söndürmeye alternatif formül
GİRİŞ 12.07.2013 07:50 GÜNCELLEME 12.07.2013 07:50
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Songül Hatısaru'nun haberi

Ancak bu müdahaleler doların tansiyonunu düşürmeye yetmedi. Milliyet gazetesi yazarı Güngör Uras'ın dün gündeme getirdiği “Merkez Bankası döviz satacak yerde, bankaların zorunlu karşılık olarak Merkez Bankası'na yatırdıkları dövizleri, bankalara iade etmesi piyasayı rahatlatmaya yardımcı olabilir” önerisi ekonomi çevrelerinde yankı buldu. Tartışmaya açılan öneriyle ilgili görüşler şöyle:

Ege Cansen / Ekonomist: ‘Bugün değilse hangi gün?'

Şu an Türkiye'de bir döviz türbülansı var. TL mevduatın munzam karşılığının döviz olarak yatırılması iyi bir uygulama değil. Çünkü TL'nin karşılığının TL, dövizin ki de döviz olmalı. Bu, geçen yıl bir nevi dövizi merkeze akıtmak için icad edilen bir yoldu. Çünkü döviz boldu. Şimdi döviz kıtlığı varken bu garip uygulama bu suretle yavaşça tasfiyeye tabi tutulmuş olur. Bu iş bugün yapılmayacaksa hangi gün yapılacak. Türkiye'nin temel iktisadi sorunu cari açıksız yapamaz olmasıdır. Meselenin özü buradadır.

Cari açık meselesine çare bulmadıkça, yani cari açığı milli gelirin yüzde iki seviyesine kadar düşürmedikçe Türkiye daha çok döviz fırtınalarına maruz kalır.

Yaman Törüner  / Merkez Bankası Eski Başkanı: ‘Dövize keskin müdahale şart'

Merkez bankamız son yıllarda munzam karşılıkları bir politika aracı olarak kullanmaya başladı. Hem döviz, hem altın üzerinden munzam karşılık tesis edilmesinin yolunu açtı. Merkez bankamızın 130 milyar dolar civarında bir rezervi var. Bu rezervi de hiçbir faiz almadan yabancı bankalarda tutuyor.

Merkez bankamız piyasaya olan borçlarını ödediği takdirde elinde kendi gerçek döviz rezervi kalacaktır. Merkez bankası son zamanlarda belli miktarlarda döviz satıyor. Sattığı dövizin ihtiyaca yetip yetmediği ya da hangi seviyede döviz kuru oluşacağı belli değil.

Oysa merkez bankaları faiz kadar döviz fiyatını da belirlemek durumundalar. Hele elinde bizimki gibi çok yüksek miktarda döviz rezervi bulunan bir merkez bankası bunu rahatlıkla yapabilir.

Bunun için bir taraftan merkez bankası bankalara olan döviz ve altın borçlarını öderken diğer taraftan da piyasada miktar değil fiyat üzerinden belirleyici olacak döviz satışları yapmalıdır. Yani mesela 200 milyon dolar yerine o günün şartlarında belirleyeceği bir kur üzerinden mesela 1 dolar: 1.95 TL'nin üzerindeki tüm talepleri karşılamalı ve dolar fiyatını geçici olarak bile olsa sabitlemelidir.

Böylelikle hem iş alemi önünü görebilecek hem de merkez bankamız istediği döviz kurunu belirlemiş ve istikrarı sağlamış olacaktır.
 
Kerem Alkin Ekonomist: ‘23 Temmuz'dan önce Merkez adım atamaz'

Merkez Bankası para politikası araçlarıyla ilgili düzenlemeleri ayda bir kez açıklıyor.  Para politikası araçlarıyla ilgili bir yöntem değişikliğini 23 Temmuz'dan önce açıklaması imkân dahilinde değil.

Bunun için olağan dışı para politikası kurulu toplantısı yapması gerekir ki, bu da işlerin çok ters gittiği şeklinde yanlış anlaşılabilir. Bu nedenle 23 Temmuz'a kadar Merkez Bankası daha çok doğrudan veya dolaylı satış müdahalesiyle ve TL'yi günlük bazda sıkıştırarak döviz kurlarını sakinleştirme çalışıyor. Güngör Uras'ın teklif ettiği metod, 23 Temmuz için Merkez Bankası'nın masasındaki alternatiflerden biri olabilir.

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 1
  • levent 10 yıl önce Şikayet Et
    TCMB Agustos ayının ilk cuması açıklanacak ABD Tarım dışı istihdam verisini bekliyor. Haziran ayı verisi 165000 beklenirken 195000 geldi bu veri piyasada FED in tahvil alım programını azaltmaya başlayacağı ve 2014 ortasında da sonlandıracağı şeklinde yorumlandı - Eğer bir sonraki ay Temmuz verisi Ağustosun ilk cumasında açıklandığında Tarım Dışı İstihdam artışı 200000 in üstünde İşsizlik oranı da 7.6 nın altında gelirse dolar tüm para birimleri karşısında değer kazanacak o zamanda dolar kuru 2.20 ye kadar çıkabilir - bu durumda da Merkez iki silahını birden çekecek - Hem faiz arttıracak hemde Döviz satacak - bu tarihe kadar faizi arttırmadan sadece döviz satarak kur un 2 yi aşmamasını hedefliyor
    Cevapla