Turkcell temettüsü bu yıla yetişir mi?

Turkcell'de ana hissedarlar arasındaki mahkeme süreci devam ederken, yatırımcıların gözü tamamen şu ana kadar dağıtılamayan temettülerde. The Lira, 10 büyük aracı kurum analistine, Turkcell'e yönelik temettü öngörülerini sordu.

Turkcell temettüsü bu yıla yetişir mi?
Turkcell temettüsü bu yıla yetişir mi?
GİRİŞ 06.03.2013 07:22 GÜNCELLEME 06.03.2013 07:22

Turkcell'de ortaklar arasında yaşanan anlaşmazlık, şirketin üç yıldır temettü ödemesinin önünde engel oldu. Çukurova Grubu ile  İsveçli TeliaSonera ve Rus Alfa arasında çözülemeyen ihtilaf nedeniyle, 2010 yılından bu yana kar payı alamayan yatırımcılar, Büyük Britanya Yüksek Mahkemesi Privy Council'dan çıkacak karara kilitlendi.

Pazartesi günü İngiliz Yüksek Mahkemesi Privy Council'dan Çukurova Holding ile Rus Altimo arasındaTurkcell'in hisselerine ilişkin davada karar çıkmaması, Turkcell'in sene içerisinde temettü ödemesi yapıp yapmayacağına ilişkin soru işaretlerini yeniden gündeme getirdi.

Gözler, bir ay içinde kararın beklendiği Privy Council'e dönerken, temettü ödemesine ilişkin soru işaretleri giderek artıyor. TheLira'dan Ceren Dilekçi'nin haberine göre ,10 aracı kurumun Turkcell'e yönelik beklentilerini değerlendirdi. Ankete katılan kurumların geneli Turkcell'de bu sene içinde temettü dağıtımının gerçekleşebileceğini, ağırlıklı olarak yıl sonuna doğru ödemelerin yapılabileceği öngörüsünü paylaşıyor.

Ancak aracı kurum analistlerinin bugünden yarına, hızlı bir temettü ödemesi beklentileri bulunmuyor.

Bu bağlamda ağırlıklı olarak yılın ikinci yarısına sarkacak, büyük ölçüde ise son çeyrekte gelme beklentisi bulunan aracı kurumlar ağırlık kazanıyor.
Aracı kurumların bir bölümünde ise temettü ödemesinin bu yıla yetişmeyebileceği öngörüsü hakim.

Aracı kurumlardan gelen değerlendirmede dikkat çeken bir başka nokta ise, alınacak olan temettülerin miktarı ile ilgili oldu. Uzmanlar, bu yıl gelmesi muhtemel olan temettü oranının çok yüksek olmayabileceği uyarısında bulundular. Ortalama temettü beklentisi, hisse başına 1 lira ile 1.35 lira arasında oluşuyor.

Turkcell'de mevcut yönetim kurulu yapısından temettü kararı çıkamıyor. Üç grup, farklı ülkelerdeki ve farklı şirketlerdeki opsiyonlarını kaybetmemek adına birbirlerinin temettü gelirlerine ulaşmasını sınırlama çabası içinde bulunuyor. Bu nedenle, konuyla ilgili olarak çözümü Sermaye Piyasası Kurulu tarafından atanması beklenen yeni bağımsız yönetim kurulu üyeleri şekillendirecek gibi görünüyor.

Ancak bu atamaların yapılması için de Privy Council kararının netleşmesi önem taşıyor.

Privy Council,  30 Ocak tarihinde verdiği kararla, Çukurova Grubu'nun temerrüde düştüğüne hükmetmiş, ancak bu süre zarfında parayı emanet hesapta tutarak iyi niyetini gösterdiğini vurgulamıştı. Bu nedenle, Çukurova Grubu'na hisseleri geri alma hakkı vermişti.

Pazartesi günü yapılan duruşmada ise taraflar arasında temerrüt konusunda uygulanacak vade ve faiz hesaplamasında uzlaşma sağlanamamıştı. Çukurova Grubu Libor+yüzde 1 faiz ile ödeme yapılması gerektiğini savunurken, Alfa Telecom Libor+yüzde 8'lik temerrüt faizinin baz olması gerektiğini ileri sürmüştü. Aynı zamanda şirketler, temerrüde düşme süresi konusunda da uzlaşma sağlayamamış durumda.

Tarafların sunacağı ek belgeler sonrasında konuyla ilgili sürecin netleşmesi bekleniyor.  Dağıtılamayan temettüler nedeniyle Turkcell, yaklaşık 6 milyar TL'yi bulan bir nakit pozisyonuna sahip hale gelmiş durumda.