Arap çöllerini Türk gübreleri yeşertecek

Çubuk'ta gelecek ay biyogaz santralini devreye sokacak Başkentli bir firma, atıklarını gübre olarak Suudi Arabistan ve çevre ülkelere ihraç edecek.

Arap çöllerini Türk gübreleri yeşertecek
Arap çöllerini Türk gübreleri yeşertecek
GİRİŞ 21.02.2013 16:07 GÜNCELLEME 22.02.2013 19:26

Çubuk'ta 6,5 milyon dolarlık yatırımla tavuk dışkısından elektrik üretimi yapacak biyogaz santralini devreye sokacak Başkentli bir firmanın, oluşacak atık posasını gübre olarak Suudi Arabistan ve çevre ülkelere ihraç etmeye hazırlandığını bildirildi.

Era Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Alpay Ünal, yaptığı açıklamada, 2,4 megawattlık kurulu güce sahip olacak santrali Mart ayında devreye almayı planladıklarını ve santralde, bölgedeki hayvansal atıkları toplayıp gazlarını ayırarak jeneratörlerde elektrik üreteceklerini belirtti. Buradan oluşan atık posasını da gübre haline getireceklerini anlatan Ünal, santralin Türkiye'de ilk olma özelliği taşıdığını ifade etti.

Ünal, şöyle devam etti:

''Günde 8 ton gübre çıkacak. Bu gübreye Suudi Arabistan ve çevre ülkelerden talep var. Bu çok kaliteli bir gübre. 'Çöl yeşerten gübre' deniliyor o bölgelerde. Ayrıca, jeneratörden çıkan atık ısıyı havaya vermeyeceğiz, onunla da 10 dönüm sera yapacağız. Burada yılda 360 ton domates üretimi gerçekleştireceğiz. ÇED belgelerini aldık. Mart ayının ortaları gibi devreye alacağımızı ümit ediyorum. Almanya'da 6 bin, İtalya'da 3 bin, Tayland'da 3 bin, İspanya'da 2 bin tane böyle tesis var. Ama Türkiye'de yok.''

 

KAYNAK: AA