Sudan'da 5 milyon dönüm araziyi 99 yıllığına kiraladı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Sudan'da 5 milyon dönüm araziyi 99 yıllığına kiraladı. Bu arazilerde sebze ve meyve başta olmak üzere çeşitli tarım ürünleri yetiştirilecek. Araziler özel sektöre de açılacak.

Sudan'da 5 milyon dönüm araziyi 99 yıllığına kiraladı
Sudan'da 5 milyon dönüm araziyi 99 yıllığına kiraladı
GİRİŞ 07.02.2013 13:45 GÜNCELLEME 07.02.2013 14:14
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Hasan Bozkurt'un haberi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Sudan'ın ilgili bakanlığı arasında 3 Mayıs 2012'de imzalanan mutabakat zaptı sonrası, bu ülkede yürütülecek tarım alanındaki çalışmalar hızlandı. Bu kapsamda görevlendirilen Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), 4 aylık bir çalışmanın ardından Sudan'daki en verimli arazilerden toprak numuneleri alıp Türkiye'de analiz etti.

Özel sektör gidecek Ziraat mühendislerinin Türkiye'nin ithal etmek zorunda kaldığı bütün ürünlerin buralarda yetiştirileceği raporu vermesiyle süreç hızlandı.

Sudan'ın 5 ayrı bölgesinde, TİGEM'in Türkiye'deki arazilerinin iki kat fazlası bir alan Gıda Bakanlığı'na verildi.

Omdurman, Rahat, Medani ve Abugota'da iki tane olmak üzere 5 milyon dönüm arazi 99 yıllığına TİGEM'in kullanımına sunuldu.

Türkiye'den gidecek özel sektör firmaları buralarda örnek çiftlikler kuracak. Tohum, sebze ve meyve üretimi yapılarak tarımsal serbest bölgelerde bu ürünler Ortadoğu ve Afrika pazarına satılacak.

Bir ay içinde üretim

Türkiye'de yetiştirilemeyen ve ithal etmek zorunda kalınan tarım ürünleri bu alanlarda yetiştirilecek. İthal kalemler arasında önemli yer tutan; susam, pamuk, yağlık tohumlar, tropikal meyveler ve sebze tohumları bu arazilerde üretilecek.

İşçilik ve sulama maliyetleri çok düşük olduğu için Türkiye'de vatandaşın sofrasına ucuz sebze meyve gelecek. Üretim bir ay içinde başlayacak.

Çin yıllardır yapıyor

Sudan'da Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Avustralya gibi ülkeler benzer modeli yıllardır uyguluyor. Türkiye, Sudan benzeri modeli Tanzanya ve verimli arazilere sahip diğer Afrika ülkelerine yayacak. Arazi kiralanan bölgede Sudan hükümetinin ortak olduğu bir proje de yer alıyor.

KAYNAK: BUGÜN GAZETESİ
YORUMLAR 23
  • bal-i_cibril 11 yıl önce Şikayet Et
    s a. çok aklı başında tutarlı bir proje . sudan'a hem vergi veriliyor, hem buradan teknik tarım araç gereç ve yöntemleri götürülüyor, türkiyeninde çok daha fazla ücret ödeyerek ithal ettiği mallar çok daha ucuza üretilecek . istihdam edilen sudanlılar, meraklı müteşebbisler, iki farklı kültür arasında zihin egzersizleri kapılar köprüler kuracaktır . yılda 4 defa ürün alınıyor galiba . petrol gelirleri ile ayakta durmaya çalışan ve eğitimli insan gücü olmayan bir ülkeye, petrol gelirlerini hoyratça kullanmamalarını sağlayacak da bir proje . türkiyeden gidenlerde makina düzeninde olmayan sakin bir ülke bulacaklar . her açıdan artıları çok fazla bir proje .
    Cevapla
  • mevhibe inal 11 yıl önce Şikayet Et
    somali.... 1970 lerde gıda-hayvan ihraç ediyordu...
    Cevapla
  • mevhibe inal 11 yıl önce Şikayet Et
    sudan... 50 yıl israilin silahlandırdığı isyancılar ve batılı oyunlarla uğraştı. nato korsan hikayeleri ile bölgeye girdi. kuzeyin parası ile güney hıristiyanlaştırıldı. 1993 den sonra israil para-eğitim silahlandırma-istihbarat için teknisyen ve askeri elemanları ile yerleşti..afrika modern emperyalizm, tarım-hayvancılık emperyalismini yaşıyor. somali 1970 lerde gıda, hayvan ithal eden bir ülke iken, uluslararası tohum-ilaç- enerji- finans tekelleri hektarlarca torprak ve suya el koyarak...bio-enerji için gmo tarım yapıyor, yerel bitki ve hayvanları ptentliyor.. yerel çiftçilik, bitki-hayvan çeşitliliği, suların yok olması pahasına... osmanlı afrikada kervan yollarının güvenliğini sağlar, köprüler kurar, halkı bürokrasiye dahil ederken.. batılı maden çaldı birbirine düşman etti, kendi efendi halkı köle yaptı. biz hiç olmazsa batı tekellerinin gmo tohumlarını ekmeyelim, özel sektör diye sömürgeciler satmayalım...
    Cevapla
  • mesut çakıroğlu 11 yıl önce Şikayet Et
    muhalefet edenler . yazıyı bir daha dikkatli okuyun lütfen ;türkiye'de yetiştirilemeyen ve ithal etmek zorunda kalınan tarım ürünleri bu alanlarda yetiştirilecek. ithal kalemler arasında önemli yer tutan; susam, pamuk, yağlık tohumlar, tropikal meyveler ve sebze tohumları bu arazilerde üretilecek.
    Cevapla
  • xmenbln 11 yıl önce Şikayet Et
    hamza d kardesim .. hem hakli hem haksizsin .... gelir kismina bakip gider kismina bakmayinca ortalama 30 milyar dolar kar dersin :-) son 11 yillik gelir 5,5 milyar tl yillik bakim nerdeyse 2 milyar tl.25 yillik beklenen gelir ortalama 30 milyar dolar.gider cephesinde ise nerdeyse 11 milyar dolar. 5.5 milyarada satildi ... eder 17-18 milyar dolar.ben özellestirmeye hem karisiyim hem tarafim ... 80-90 yillarin kit-kurumlarini bilenle varmi bilmiyorum ... simdi para basan o kurumlar nicin her yil zarar ediyordu acaba ? adam sormazlarmi .. yahu ayni firma daha 2-3 sence önce kapanma noktasina geliyordu.. zarar üstüne zarar ediyordu ... nicin simdi özellestirildi veya basina düzgün adam gecince kar etmeye basladi ? evet... bugun bazi yerler para basiyor ama basindaki adam saglam calistigi icin basiyor ... yarin belki cok yiyen hükümet veya müdür gelirse o fabrika zarar etmeye baslar merak etme... calismayipta maas alanlari cok iyi taniyoruz ...fabrikanin kapisindan girmeyip maas alanlar yokmuydu ? birde buradan bak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle