Türkiye'de İndirim marketler Wal Mart terörü estiriyor

Türkiye Perkande Federasyonu Başkanı Selamet Aygün Perakende Zirvesi'nin açılış konuşmasında Türkiye'de 'İndirim (discount) marketlerin ABD Wall Mart benzeri terör estirdiğini üreticiyi satın almama, medyayı insert konusunda tehdit ettiğini söyledi.

Türkiye'de İndirim marketler Wal Mart terörü estiriyor
Türkiye'de İndirim marketler Wal Mart terörü estiriyor
GİRİŞ 08.12.2012 13:03 GÜNCELLEME 08.12.2012 23:06
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Hakan Göksel'in haberi

Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Selamet Aygün, TPF evsahipliğinde Retail News dergisinin önclüğünde Kartepe'de gerçekleştirilen Perakende Zirvesi'nde konuştu. Zirvede sektöre dair istatistikleri paylaşayan Aygün, sorunlara da değindi.

Aygün, 81 milyar dolarlık hacme sahip sektörde yüzde 10'luk paya sahip bazı indirim (Discount) marketlerin sektörde ABD'deki Wall Mart benzeri bir terör estirdiğine dikkat çekti. Aygün, üretici firmaların discount marketlere özel ürettikleri ürünün başka bir perakendeci tarafından istenmesi durumunda üreticiyi ürün almamakla tehdit ettiğini öne sürdü. Aygün yine aynı discount marketlerin gazetelerin insert uygulamasında da medyanın reklam vermemekle uyarıldığını iddia etti

Aygün'den sonra konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Yardımcısı Fatih Metin, Aygün'ün söylediklerini ihbar olarak kabul ettiklerini ve discount marketleri ile ilgili inceleme başlatılmak üzere gerekli birimlere talimatları vereceğini ve rekabet konusunda ciddi birimler oluşturduklarını söyledi...

PERAKENDEDE DURUM NE?    

Aygün, 2006'da kurulan federasyonun 15 perakendeci derneği, 325 şirket, 3262 perakende noktası, 65 bin istihdamı olduğunu  bildiren Aygün,  2007'den beri sektör %21-25 arası bir büyüme kaydettiğini ifade etti.

Aygün, sözlerine şu şekilde devam etti: "Bu büyümeyi TPF olarak sürdürülebilir hale getirmek ve rekabet ortamında perakendecilerimizi desteklemek en önemli hedeflerimizden biridir. Bu amaçla ülkenin farklı yerlerinde farklı zamanlarda organizasyonlar gerçekleştirdik.  Perakendeciler ve tedarikçileri buluşturmak ve eğitim çalışmalarını sürdürmek temel motivasyonlarımızdan biri oldu. 

Eğitim alanında MEB ve İŞKUR işbirliğiyle sektörde nitelikli istihdam yaratmak adına kurslar açtık. 800 civarında kursiyer bu kurslarda eğitim alıyor." dedi.

KAMUDA HANGİ ADIMLAR ATILDI?

Sektörde kamu tarafındaki gelişmelere de değinen Aygün "Geçtiğimiz yıl zarfında sektörümüzü umutlandıran bazı gelişmeler oldu. İç Ticaret Genel Müdürlüğü'nün oluşturulması bizi ziyadesiyle memnun etti.  TÜİK'in iş istatistik daire başkanlığı perakendedeki istihdamı ölçme imkanını yarattı. Tarım Bakanlığı'nın takip sistemi ve diğer cidi çalışmalarını görüyor ve takdir ediyoruz. Hayati Yazıcı'nın döneminde Perakende Yasası'nın çıkacağına inanıyorum." dedi.

TPF ENGELLİLERİN ÜRETTİĞİ BEZ TORBALARI MALİYETİNE SATACAK

Son günlerde gündeme gelen marketlerde naylon poşet kullanımının sonlandırılması ile ilgili de örnek bir proje yürüttüklerini aktaran Aygün "Bir diğer önemli meselemiz ise çevre kirliliğinin engellenmesi. Naylon poşet konusunda kararlı bir tavır gerekiyor. İBB'nin topladığı günlük 10 bin ton çöpün %10'unu naylon poşet oluşturuyor. Bu konuda duyarlı davranmak şarttır. Ruanda gibi ülkelerde dahi bu konuda uygulamalar var. Biz de Türkiye Engelliler Derneği ile bu konuda bir sosyal sorumluluk projesi geliştirdik. Onların ürettiği bez torbaları maliyet fiyatından satacağız."dedi

Perakende yasasına da değinen Aygün "Yasa konusunda görüşlerimizi bakanlığa ilettik. Adil olması gerektiğini, perakendecilik üst kurulu oluşturulması gerektiğini düşünüyoruz. Bu kurumun birçok problemi çözeceğini düşünüyoruz. Mesleki eğitimin önünün açılması gerektiğini düşünüyoruz. Çalışma saatlerinin düzenlenmesi, haftasonu ve servisçiliğin düzelenmesi gerekiyor. AVM lokasyonlarının sağlıklı bir şekilde belirlenmesini istiyoruz. Bu yasa artık çıkmalıdır." dedi

DISCOUNT MARKETLER WALL MART TERÖRÜ ESTİRİYOR

Aygün'ün konuşmasının en çarpıcı bölümü discount market özelliği taşıyan bazı firmaların Amerika'da Walmart benzeri bir terör estirdiğini söyledi. Aygün "Türkiye'de de bunu hissediyoruz artık. Üretici firmaları tehdit eden, ufak esnafı yok etmeye çalışan market zincirleri var.  81 milyar cirosu olan perakendenin %10'unu bu firmalar gerçekleştiriyor. Bu firma için bir üretici bir ürün üretiyor. Başka bir perakendeci aynı firmadan ürün istediğinde, bu firma üreticiyi tehdit ediyor. Bir perakendecimiz salı günü basında insertini yayınlıyor. Başka bir firma insert vermek istediğinde medya tehdit  ediliyor." dedi.

Zirvenin basın sponsorları arasında Haber7 ve Ekotrent de vardı...

hakan.goksel@haber7.com

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 4
  • yavuz şen 11 yıl önce Şikayet Et
    haklısınız. ülkemizde ve dünyada (avm) marketler zincirleri halkı aldatmakta okadar ustalaştılarki bugün düşünün sadece bir süt veya peynir veya et ürünleri veya meşrubat ürünleri'ni ve benzerleri okadar ucuz satıyorlarki maliyet fiyatına sanki bunları üretenler dedelerinin hayrına yapıyor ama öyle değil bu avm ler kendilerine ucuz kalitesiz sağlıksız ürün yaptırıyorlar dünyanın enbüyük firmaları dahi izteğe göre kalitesiz ürün üretip bunlara veriyor ve milletimizi hem kandırıyor hemde sağlığı ile oynuyorlar
    Cevapla
  • Hamza D. 11 yıl önce Şikayet Et
    bu kan emicileri kim destekliyor. hükümet..avmler a dan z ye her türlü ürünü satıyor küçük esnafta seyrediyor çünkü yönetimler halkı kapitalizme köle etti sonrada imandan dinden ALLAHtan yetim tüysüz den bahsederler
    Cevapla
  • Furkan Kurnaz 11 yıl önce Şikayet Et
    küçük esnafı. zaten avmler ve zincir marketler bitirdi.malesef hepimiz de oralardan alışveriş yapıyoruz.para 100 kişiye dağılacakken 10 kişinin cebine giriyor.
    Cevapla
  • mert erden 11 yıl önce Şikayet Et
    çok doğru. bu marketlerin en başında 3 harfli olan ismini yazarsam reklam olur o firma geliyor küçük esnafı bitirdi ve ayrıca halka o kadar kalitesiz mallar satıyorki halkmımız bu firmaya inaniyor malesef.
    Cevapla