Jeotermal su 'bozkıra' hayat verecek

Kırşehir'in Çiçekdağı ilçesindeki jeotermal su ile 500 dekar alanda Organize Sera Bölgesi kurulması için çalışma başlatıldı.

Jeotermal su 'bozkıra' hayat verecek
Jeotermal su 'bozkıra' hayat verecek
GİRİŞ 30.11.2012 13:43 GÜNCELLEME 30.11.2012 13:43

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kenan Şahin, yaptığı açıklamada, Çiçekdağı ilçesine bağlı Mahmutlu köyü sınırlarında bulunan 78 derecede sıcak suyun seracılıkta kullanılmasının ön görüldüğünü söyledi.

Burada özel bir işletmenin 100 dekar alanda işletme kurarak jeotermal su ile domates üretimi yaptığını belirten Şahin, ''Bölgede, bir müteşebbis tarafından 100 dekar alanda sera üretimi yapılıyor. Serada domates üretiliyor. Şu anda ürünler hasat noktasına geldi. İyi tarım uygulamaları ile kaliteli, kontrollü ilaç kullanılarak ciddi manada üretim yapılıyor. Burada 100 kişi çalışıyor'' dedi.

Şahin, mevcut işletmede iyi sonuçlar elde edilmesinden sonra bu imkanın yaygınlaştırılması ile üretim ve istihdam kapasitesinin arttırılmasının planlandığını ifade etti.

Ciddi bir sıcak su kaynağı olduğunu ve bu kaynağın Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü yetkilileri tarafından da tescil edildiğini belirten Şahin, şöyle konuştu:

''500 dekar alanda sera yapılabilecek şekilde sıcak su kapasitesi var. Sayın Valimizin talimatları ile Sera Organize Sanayi Bölgesi oluşturulması için çalışma başlatıldı. Yol, elektrik altyapısı da hazırlanarak ciddi manada bacasız bir fabrika haline gelecek. 500 dekar sera olduğu zaman 500-600 kişinin istihdam edilebileceği bir merkez olacak. Paketleme, ihracat tesisleri ile istihdam daha da artacak. Ciddi bir yatırım gerçekleşecek'' dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın mevzuatları çerçevesinde Organize Sera Bölgesi kurulması için çalışmalara başlandığını dile getiren Şahin, şu bilgileri verdi:

''Burası ile ilgili sivil toplum örgütleri, Sanayi Ticaret Odası, Valilik, Belediye, İl Özel İdaresi ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden yetkililerin olduğu bir teknik ekip kurulacak. Bu ekip Organize Sera Bölgesi kurulumu ile ilgili bir rapor hazırlayıp Kırşehir Valiliği'nin oluru ile İl Müdürlüğümüze verecek. Bakanlık müracaat sonrasında, bir ekip göndererek inceleme yapacak. Altyapı, sulama, toprak, ulaşım yönünden inceleme yapacak. Olumlu görüş bildirilince müteşebbislerle birlikte Organize Sera Bölgesi kurulumu çalışmalarını yürüteceğiz.''

Şahin, jeotermal kaynağın bulunduğu alanda sulama sorunu olduğuna dikkat çekerek, İl Özel İdaresi ve Devlet Su İşleri yetkililerinin bu konuda çalışma yaptığını, yakın bir yerden sulama suyu getirileceğini kaydetti.

KAYNAK: AA