Memura 'evde çalışma' dönemi başlıyor

Özel sektörün ardından memurlara da esnek çalışma modelinin uygulanması öngörülüyor. Düzenleme hayata geçerse kamu kuruluşlarında 'home office' dönemi başlayacak. Part time personel çalıştırılması da gündemde.

Memura 'evde çalışma' dönemi başlıyor
Memura 'evde çalışma' dönemi başlıyor
GİRİŞ 13.11.2012 07:37 GÜNCELLEME 13.11.2012 08:30
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU'NDAKİ DEĞİŞİKLİKLER NETLEŞİYOR

Star'dan Hüseyin Özay'ın haberine göre milyonlarca memurun ve memur adayının merakla beklediği 657 sayılı devlet memurları kanununda yapılacak değişiklikler netleşmeye başladı. Bu çerçevede, yapılacak düzenlemede, özel sektörün ardından memurlara da esnek çalışma modelinin uygulanması öngörülüyor.

Düzenleme hayata geçerse, kamu kurumlarında home ofice dönemi başlayacak. Halen hazırlıkları devam eden kamu personel rejiminin değiştirilmesine ilişkin çalışmalarda, memurların özlük ve sosyal haklarının yanı sıra, çalışma saatleri de masaya yatırıldı.

Çalışmalar esnasında, trafik sorununa çözüm getirmek, kamu personelini daha verimli çalıştırmak  ve güvenlik sorununu nedeniyle hizmet götürülemeyen vatandaşlara hizmet sağlamak amacıyla esnek çalışma modelinin kamuya da uygulanması kararlaştırıldı.

Düzenleme öncesinde, Avrupa ülkelerindeki örnekler incelendi. Yapılan incelemede, birçok Avrupa ülkesinde, kamu kurumlarında değişik esnek çalışma modellerinin uygulandığı görüldü. Uygulamalar doğrultusunda Türkiye için de bir esnek çalışma sistemi oluşturulması öngörüldü. Düzenleme öncelikle, pilot olarak bazı kamu kurumlarının bazı illerdeki birimlerinde uygulanacak. Başarı sağlanması durumunda, diğer kamu kurumlarına ve tüm illere de yaygınlaştırılacak.

Üç alternatif üzerinde duruluyor

Uygulamaya geçilmesi planlanın esnek çalışma modelinde, kamu personelinin nasıl çalışacağı henüz netleşmedi. Ancak konuyla ilgili olarak değişik alternatifler üzerinde duruluyor. Bu alternatiflerin başında, mesai saatlerinin değiştirilmesi yer alıyor. Örneğin, esnek çalışma modeli ile 08.00 olan mesai saati başlangıç saatinin 10.00'a çekilmesi ve bitiş saatinin de ona göre ayarlanması öngörülüyor.

Bu sistemde de memurlar, yine haftada 40 saat süreyle çalışacaklar. İkinci olarak üzerinde durulan alternatifte evden çalışma sisteminin getirilmesini içeriyor. Birçok işleminin bilgisayar ortamında yapıldığına dikkate alan uzmanlar, bazı bölümlerdeki kamu görevlilerin işlerini evlerinden yapabileceklerini belirlediler. Ancak burada kontrolün nasıl sağlanacağı konusunda bazı endişeler var.

Üzerinde çalışılan üçüncü alternatif ise kamu kurumlarında da part-time personelin çalıştırılmasını kapsıyor. Bu alternatifte iş yoğunluğunun arttığı saat dilimlerinde part time personel çalıştırılması öngörülüyor. Tüm bu alternatiflerin hepsi sivil taraflarla da masaya yatırılmasının ardından hayata geçirilecek.

YORUMLAR 6
  • N.AYBARS 11 yıl önce Şikayet Et
    öncelikle bir yanlışı düzeltelim. kemal bey , bende bir bilgisayar mühendisiyim. kpss den 86 puan aldım . kpss sınavı beni mesleki olarak ne kadar değerlendirebilir. ünide aylak aylak gezmiş , kendini geliştirememiş bir insan kpss'ye bel bağlıyor. ben 2 ay çalıştım bu puanı aldım . geri kalan hayatımda keyfini süreyim çalışmayayım mı ?. ben kendi iş yerimde ar-ge çalışmaları yapıyorum . vergimi verip ülkemin ekonomisine artı hane yazmasını sağlıyorum. kimse kendisini kandırmasın devlete girenlerin bazısı , bu ülkenin geleceği ve bekası için girmiyor. ben maaşımı alayım , devltetin işi aksarsa aksasın, sonra vatansever milliyetçi kesiliyorlar.hadi kpss mesleki olarak beni test ediyor diyelim . devlet diyorki bu işi sana verdim başkası yapamaz ama aynı devlet sen işini yapmaz ise çıkartırım diyor. bende girmesine girerim devlete , senin bindiğin arabalar , lcdler , tabletler, vs.. vs.. tarlada yetişmiyor. acaba kim ağustos böceği ?????
    Cevapla
  • Faruk TATAR 11 yıl önce Şikayet Et
    kemal bey anlıyorum ama 4 saat çalışıp ağlayan memurlar çok dikkatimi çekiyor !! . biz a kadrosundan gereken puanları alıyoruz ama mülakat denen dayını çağır mevzuları malesef hak diye bağıranların sessizce haksızlık naralarıyla kul hakkına girmeleri çok dikkatimi çekiyor nedense bu birincisi ki benim demeye çalıştığım şey zaten rahat olan bir kamuyu daha rahata çekmektense öncelikle el atılması gereken özel sektör düzenlemeleridir. yoksa ben parantez içinde diyeceğimi söyledim
    Cevapla
  • AKLINYOLUBİR 11 yıl önce Şikayet Et
    imdat kaçın işbilmezler geliyor........ el atmadık bir şey kalmayacak sonunda ....biz kimin kobayıyız acaba dene gör olmazsa iptal et.bu nedir ya böyle çalışma mı olur..yoksa yeni bir sınıf yaratıp yandaş yatacak destek unsuru mu oluşturacak bunlar.....öyle ayda 4-5 gün çalışılıp geri kalan günlerde yatılan bir iş mi var. yapma yahu tüh.. biz neler kaçırmışız.........
    Cevapla
  • KEMAL 11 yıl önce Şikayet Et
    arkadas nedir nu memurlardan alıp veremedıgınız.... faruk bey inan hıc kımse görevını yapmadan öyle yan gelip yatamaz. sende gir kpss ye kazan calısmak lazım bunun ıcın tabı agustos bocegı ve karınca mısalı calısip hakedenler sımdı de yoyorlar...
    Cevapla
  • Faruk TATAR 11 yıl önce Şikayet Et
    memura zaten kebap. özel sektöre getirsinler ne getireceklerse günde 10 saat iş + sabahtan akşama azar + 3.5 saat yol = asgari ücret (üniversite mezunu) memur = yan gel yat + zamanında maaş + devlet baba maaşı üstüne de birde home office yapın birde gece uyurken üşümesin memur diye battaniye örtme servisi yapın tam olsun !! (dişini tırnağına takan vatan millet sevdalı memur kardeşlerimi bu sınıftan ayrı tutuyorum)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle