F-16'lara artık 'casus' sızamayacak!

Savunma sanayinde kullanılan elektronik sistemlerin içine yerleştirilerek, uzaktan çalışmaz hale getiren casus donanımları yaklayacak yerli ürün yapılması için proje başlatıldı

F-16'lara artık 'casus' sızamayacak!
F-16'lara artık 'casus' sızamayacak!
GİRİŞ 24.10.2012 07:40 GÜNCELLEME 24.10.2012 10:34
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Özellikle F-16'larla gündeme gelen elektronik sistemlerinin içine çip yerleştirilip uzaktan bir düğmeye basarak çalışamaz hale getirilebileceği endişelerine yerli çözüm bulunması için düğmeye basıldı.

TÜBİTAK, başta savunma sanayi olmak üzere devlet için kritik önem taşıyan elektronik sistemlerin entegre devlerine yerleştirlen casus donanımları bulacak yerli proje geliştirilmesi için çağrıda bulundu. Başlangıç için 5 milyon TL bütçe ayrıldı.

Habertürk'ün haberine göre, özel sektör, üniversiteler ve araştırma enstitülerine açık olan çağrı uyarınca proje geliştiren kuruluşa yüzde 110 destek verilecek. Yani casus donanımın tesptini yerli imkanlarla sağlayan projeyi geliştirene harcadığı rakamın üstüne yüzde 10'luk kaynak aktarılacak. 

Devrenin güçlü bir mikroskop yardımı ile incelenerek topoğrafyasının çıkarılması ya da devrenin değişik durumlar altındaki elektromanyetik davranışlarının incelenmesiyle devrede casus donanım olup olmadığı hakkında fikir sahibi olunabiliyor. Bu yöntemlerin zaman alıcı ve zor olduğuna dikkat çekiliyor.

YORUMLAR 8
  • alat asim 11 yıl önce Şikayet Et
    çipsiz ucuza gelir. iyi fikir hemen başlayalım. seri imalata geçip, malı ucuza mal edersek israil ve abd ye de ihraç ederiz.
    Cevapla
  • YoldanGecenBiri 11 yıl önce Şikayet Et
    iyi haber ama... yakında duymaya başlarız, faili meçhul(!) intiharlara..
    Cevapla
  • clouds 11 yıl önce Şikayet Et
    proje başlatılmışmımış. projenin gecikmesini eleştirenler....sizin beyniniz nerdeydi acaba çok bilmiş beyler... 10 yılda türkiyenin hali ortada 2000 yılları ve 80leri 90ları özleyenler k.k yanında acayip iş bulabilirler...
    Cevapla
  • Cafer UÇA 11 yıl önce Şikayet Et
    bu güne kadar ne yaptınız diyenlere. proje başlatılmışmış. bu zamana kadar naptınız???????? diyen arkdaş. ne yani bilmiyormısunuz, israil dostlarımızla bir olduk 28 şubatı gerçekleştirdik. toplumun dörtte üçünü yaramaz insanlar cumhuriyet düşmanı olarak ilan ederek şeriatçı avına çıktık. teknoloji ili falan ilgilenecek halimiz yoktu. nasıl olsa israil bu konuda bütün ihtiyaçlarımızı karşılıyordu. anladınmı canım.
    Cevapla
  • mert 11 yıl önce Şikayet Et
    sadece ucaklarda degil. batidan alinan tüm elektronik ve bilgisayar sistemlerin icinde casus yazilimlar var. bir printerin icinde bile casus donanimlar var. saddama karsi yapilan savasta saddamin tarafi kullandigi printerlerden (hewlett packard) casus donanimlardan dolayi nerelerde ne yapacaklarini daha önceden desifre eden abd dir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle