İşte tarımın Ar-Ge 'üssü'

Gıda güvenliği kapsamında tohum türlerini koruma altına alan TAGEM, bir yandan da gıda ürünleri yerine atıklardan biyoyakıt geliştiriyor.

İşte tarımın Ar-Ge 'üssü'
İşte tarımın Ar-Ge 'üssü'
GİRİŞ 13.10.2012 17:07 GÜNCELLEME 13.10.2012 17:12

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), yaptığı çalışmalarla ülkemizde tarımın Ar-Ge üssü oluyor. Birçok süs bitkisinin yurt dışına kaçırılmasını önleyen müdürlük, tıbbi ve aromatik bitkilerden elde edilen maddelerin de milli ekonomiye kazandırılması için Ar-Ge faaliyetleri yürütüyor. 

47 araştırma enstitüsü ve istasyonu bulunan TAGEM, yüzde 70'i akademisyenlerden oluşan toplam 2 bin araştırmacıyla çalışmalarını yürütüyor. Uluslararası rekabet gücünü artırmaya yönelik çalışmalar yapan müdürlük, tarımın her konusunda araştırma geliştirme yaparak sektörün sorunlarını çözüyor.

Tahıllar, yem bitkileri, aromatik bitkiler ve sebzelerde tohum çeşidi geliştiren TAGEM'in yüzlerce bitkisel ve hayvansal projesi bulunuyor. Ülkemizde kullanılan tohumluklarda da makarnalık buğdayın yüzde 98'ini, ekmeklik buğdayın yüzde 95'ini, mercimek ve çeltiğin ise 100'ünün tohumlarını TAGEM üretiyor.

Bütçesini son 10 yılda 10 kat artıran TAGEM'in 10 milyon lira olan bütçesi, 2012'de personel maaşları hariç 126 milyon liraya çıkarıldı. Ar-Ge'ye verilen değer ve bütçe artırımı ile beraber tohumlardaki verimlilik de artar hale geldi.

100 milyon lirayı aşan ihracat

Bakanlığın sertifikalı tohum üretimine ve kullanımına sağladığı destekle tohum türleri arttı. Buna bağlı olarak şu anda 100'ün üzerindeki ülkeye örtü altı hibrit sebze tohumu ihraç ediliyor. Önceden 317 bin lira olan tohum ihracatı günümüzde 100 milyon lirayı aşıyor.

Türkiye'ye özgü soğanlı süs bitkileri, lale, zambak gibi bitkilerin yurt dışına kaçırılarak genetik kodlarının yok edilmesinin önüne geçmeyi hedefleyen TAGEM, bu kapsamda 260 bitki türünü Yalova'da koruma altına aldı. Bundan sonraki süreçte 500 tür soğanlı süs bitkisi daha toplanarak suni ortamda çoğaltılarak ihraç edilecek. Böylece doğadan sökülmeden milli ekonomiye katkı sağlayacak.

Çay atıklarından biyoyakıt üretildi

Gıda ürünlerinden biyoyakıt üretiminin, gıda güvenliği açısından risk oluşturması nedeniyle Samsun Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde Enerji Tarım Merkezi kuruldu. Enstitüde, gıda ürünlerinden değil, ikincil gıda ürünlerinden yani yosunlardan, saptan samandan yakıt üretmek amaçlanıyor. Böylece bir yandan gıdalar garanti altına alınırken, bir yandan da biyoyakıt üretilecek. Bu kapsamda dünyanın en modern altyapısını kurularak yosunlarla çalışmalara başlandı. O bölgedeki mısır ve çay atıklarını inceleyen Türk araştırmacılar, çay atıklarından biyoyakıt elde etti.