Esnafa 30 bini hibe 100 bin lira kredi!

KOSGEB ile TESK arasında imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde, uygulamalı girişimcilik eğitimlerini tamamlayarak, kendi işini kuran esnaf ve sanatkarlara 30 bini 100 lira verilecek!

Esnafa 30 bini hibe 100 bin lira kredi!
Esnafa 30 bini hibe 100 bin lira kredi!
GİRİŞ 09.10.2012 14:23 GÜNCELLEME 09.10.2012 15:34

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) arasında imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde, uygulamalı girişimcilik eğitimlerini tamamlayarak, kendi işini kuran esnaf ve sanatkarlara 100 bin lira limitli ''KOSGEB Yeni Girişimci Desteği'' kullandırılacak. 30 bin lirası hibe şeklinde verilecek kredinin, 70 bin lirası ise ödemesi 2 yıl sonra başlamak üzere, sıfır faizle 4 yılda ödenecek.

KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, TESK Genel Merkezi'nde düzenlenen protokol imza töreninde yaptığı konuşmada, esnaf ve sanatkarların KOBİ'lerin en önemli gruplarından olduğunu vurguladı. Girişimcilik kavramının esnaf ve sanatkarların gündeminde olması gerektiğine işaret eden Kaplan, yeni nesil esnaf ve sanatkarların yetişmesi adına imzalanan protokolün önemli bir başlangıç olduğunu kaydetti.

KOSGEB'in girişimcilik seferberliğine 2 yıl önce başladığını hatırlatan Kaplan, bu çerçevedeki eğitimlerden 95 bin kişinin yararlandığını, bu kişilerden yaklaşık 5 bininin kendi işletmesini kurduğunu anlattı.

Esnaf ve sanatkarlara verdikleri önemi vurgulayan Kaplan, şöyle konuştu:

''Hedefimiz, kurulan işletmeler içerisinde esnaf ve sanatkarların oranını artırmak. Bu kapsamda girişimcileri en az 70 saatlik bir eğitimden geçireceğiz. Bu eğitimin sonunda iş planları kabul edilen ve işletmelerini kuran esnaf ve sanatkarlara 30 bin liraya kadar KOSGEB'in geri ödemesiz destekleri olacak. Bu 30 bin liralık geri ödemesiz kredi, işletmedeki kuruluş masraflarını desteklemek için. Ardından verilecek 70 bin liralık sıfır faizli, 2 yıl ödemesiz, 4 seneye yayılan ödeme planı olan kredi de işletmenin makine, teçhizat gibi ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik.''

Bölgesel kalkınmada, bölgesel gelişmişlik farklarının giderilmesinde ve işsizliğin çözümünde girişimciliğin önemli rol oynadığına işaret eden Kaplan, ''Esas hedefimiz rekabet gücünü artıracak, Türkiye'nin kalkınmasına katkı sağlayacak esnaf ve sanatkarların yarınların büyük işletmelerini kurması. Artık 'küçük olsun, benim olsun' anlayışı sona erdi'' diye konuştu.

''100 bin liralık kredinin esnaf ve sanatkarlar için çok önemli''

TESK Başkanı Bendevi Palandöken de Türkiye'nin en büyük sorunu olan genç, eğitimli nüfusun işsiz kalmaması için bu protokolün önem taşıdığını söyledi.

Türkiye'de en büyük sorunun fizibilite yapmadan işyeri açılması olduğunu dile getiren Palandöken, ''Yan yana faaliyet gösteren iki kuru temizlemeci varken yanına bir kuru temizlemeci daha açılırsa kimse iş yapamaz'' dedi.

100 bin liralık kredinin esnaf ve sanatkarlar için çok önemli olduğunu vurgulayan Palandöken, ''Bu kredinin 30 bin lirası geri ödemesiz olacak, geri kalan 70 bin lirası ödemesi 2 yıl sonra başlamak üzere, sıfır faizle, 4 yılda ödenecek'' diye konuştu.

Bu krediye herkesin müracaat edebileceğini anlatan Palandöken, ''Bu krediden sadece 4 meslek grubu yararlanamayacak. Bunlar esnaf ve sanatkarlar literatüründe olmayan eğitim, sağlık, eğlence ve tarım sektörleri'' bilgisini verdi.

Daha sonra, Kaplan ve Palandöken, işbirliği protokolünü imzaladı.

Protokolle, KOSGEB desteklerinin TESK'e bağlı kuruluşlar, üyeleri ve KOSGEB hedef kitlesi içinde yer alan KOBİ'ler tarafından daha etkin kullanılabilmesi ve esnaf-sanatkar adaylarına yönelik girişimcilik eğitimlerinin yaygınlaştırılması, girişimciliğin geliştirilmesini teminen TESK ve bağlı kuruluşlarınca KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimlerinin verilmesi konusunda işbirliği ile bu eğitimler sonucu kendi işini kuran girişimcilerin KOSGEB Yeni Girişimci Desteği'ne başvurmalarını sağlamak amaçlanıyor.