Makarna İtalyan değil Orta Asya kökenliymiş!

Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Bayram, makarnanın Orta Asya kökenli bir ürün olduğunu, Türkiye'nin uzun yıllardır suskunluğundan dolayı İtalya'nın makarnaya sahip çıktığını söyledi.

Makarna İtalyan değil Orta Asya kökenliymiş!
Makarna İtalyan değil Orta Asya kökenliymiş!
GİRİŞ 17.09.2012 11:53 GÜNCELLEME 17.09.2012 12:27
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Türkiye susunca makarnaya İtalyanlar sahip çıktı'

Bayram, Türkiye'nin gerek kalite gerekse ürettiği makarna bakımından İtalya ile yarışır duruma geldiğini dile getirdi. Bayram, "Dünya halkları yanlış bir bilgi olarak makarnayı İtalya'nın bir ürünü olarak bilmektedirler. Hâlbuki makarna Asya ülkelerine, yani erişteyi bilen ve tüketen ülkelere ait bir üründür.

Bu sebeple de, makarna Türkiye'nin, Uzakdoğu'nun bir ürünüdür. Sahip çıkılamadığı ve tanıtılamadığı için bu ürün de, bu kültürlerden çıkarak İtalya'ya mal edilmiştir. Ancak, ülkemizin tanıtım çalışmalarıyla, makarnayı dünyadaki asıl merkezine yani, Türkiye'ye, Anadolu'ya ve Mezopotamya'ya geri kazandırılmış olacaktır." dedi.

Dünyanın en değerli besin maddelerinin Anadolu'da yetiştiğine dikkat çeken Bayram, kırmızı mercimeğin en kalitelisinin Türkiye'de yetişmesine rağmen, tanıtılamadığı için bu değerli ürünün dünya piyasalarından çekildiğini kaydetti.

Bayram, "Türkiye, eskiden dünyanın en büyük kırmızı mercimek üreticisi iken bugün bu sektörü Kanadalı üreticilere kaptırmıştır. Hâlbuki Kanada'da kırmızı mercimeğin nasıl işleneceği dahi bilinmemektedir.

Bu liderliği tekrar Türkiye'ye kazandırmak, Makarna, Bulgur, Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu'nun en temel hedeflerinden birisidir. Osmancık pirinci, sarı ve yeşil mercimek, nohut da dünyaya tanıtılacak bakliyat ürünlerinden bazılarıdır." şeklinde konuştu

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 3
  • Ahmet Gül 11 yıl önce Şikayet Et
    orta asya ve araplardan yayılma !. italyanlar fabrikalaştırdılar
    Cevapla
  • Yasin Umut 11 yıl önce Şikayet Et
    bu 10 yıllık bir haber. bizim üniversitelerimiz böyle araştırma yapıp bununla övünüyor, o kadar kasacağına italyan araştırmacıların 2001-2002 araştırmalarını okusalarmış. haber bile olmuştu.
    Cevapla
  • Metin Yazar 11 yıl önce Şikayet Et
    en sonunda bizi de çalacaklar.. türk denince benim aklıma ilk olarak yoğurt, ayran,erişte, mantı, pastırma ve keşkek geliyor. özellikle de keşkek. keşkek türkiye türklerinin milli yemeğidir. bir yerde keşkek kazanı kaynıyorsa orada mutlaka türk vardır. herşeyimizi yunanlılara kaptırıyoruz bari şu keşkeğimizi kaptırmayalım. gayreekler mutlaka onu da çalmak ve sahiplenmek için fırsat kolluyorlardır. gıcık oluyorum şu gayreeklere. biz onlardan aldığımız ve öğrendiğimiz yemekleri veya bir takım adetleri hiç inkar etmiyoruz ama onlar bizden aldıklarını tek başlarına sahiplenmeye kalkıyorlar. hırsızoğlu hırsızlar. gözümüzü açmazsak,malımıza sahip çıkmazsak bunlar bacağımızdaki donumuza bile sahip çıkarlar. o kadar tehlikeliler ki kemençe ve horon üzerinden bütün karadenizlileri, zeybek(zeybekiko) üzerinden içanadolu'nun ortasına kadar bütün batı anadoluluları yunanlı ilan ettiler. malımıza sahip çıkalım.
    Cevapla