Google sistematik ırkçılık mı yapıyor?

Google'ın resim-fotoğraf arama sonuçlarında sistematik ırkçılık yaptığını iddia eden bir tasarımcı World White Web isimli kampanya başlattı

Google sistematik ırkçılık mı yapıyor?
Google sistematik ırkçılık mı yapıyor?
GİRİŞ 28.05.2015 11:49 GÜNCELLEME 28.05.2015 14:39
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Hakan GÖKSEL'in haberi

Google'ın resim/fotoğraf arama sonuçlarını daha farklı hale getirmek için bir kampanya başlatan aktivist ve tasarım sanatçısı Burai World White Web adında yeni bir site açtı. Amacı Google aramalarındaki büyük yanlışı düzeltmek.  

Şu anda Google’da el, ayak gibi vücudun herhangi bir uzvu aratıldığında ya da "sevimli çocuk fotoğrafı" bulunmak istendiğinde büyük çoğunlukla beyaz tenli insanların sonuçları çıkıyor.

Johanna Burai isimli bir kadın bunu değiştirmek için World White Web (WWW) isimli bir proje başlattı.

Burai; aramalarda neredeyse tamamen beyaz tenli sonuçların çıkması internetin ve kültürel yapının sonuçları olarak değerlendiriliyor. Ve Google’ın yapay zekasının doğal ve norm olarak “beyaz” düşünmesinden kaynaklandığını iddia ediyor.

Burai “Bu “beyazlık” normunun, nasıl kendini gerçekleştirdiğinin kristal berraklığında bir örneğidir çünkü Google'da “beyaz ten doğal olandır” kabulü var” diyor.  

Burai'ye göre arama sonuçları “beyaz”ın toplumda norm hale gelmesinin de bir örneği...

Burai "Birçok insan farklılıklara gözünü yummayı tercih ediyor, beyaz olmak en kolayı ve sistematik ırkçılık her insanın yaşamında tecrübe ettikleri şeyler arasında alıyor." diyor.   

Burai, arama sonuçlarını değiştirmeyi denemek için özel bir  "World White Web" isimli site yaptı ve bu sitede "6 farklı siyahi el"in görüntüsü yer alıyor.

Burai; bu siyahi fotoğrafların insanlar tarafından paylaşılmasını ve link verilmesi yoluyla arama sonuçlarında ırksal çeşitliliği artırmaya yardımcı olmalarını istiyor. Bu yolla da Google'ın arama sıralamasında bu görüntülerin üst sıralarda çıkmasını umuyor.

Kullanıcıların sitedeki başlıkları; Twitter, Pinterest, Facebook veya Google Plus gibi sosyal ağlarda sitedeki butonlar aracılığıyla paylaşarak bu kampanyasına yardımcı olmasını umuyor.

Burai sitesinde yazdığı yazıda “Fotoğrafların, Facebook, Pinterest ve Twitter gibi internet sitelerinde paylaşılması, Google'da sitenin sıralamasını artırabilir. Eğer paylaşımlar genele yapılırsa diğer insanlar da bunları paylaşacaktır” diyor.

Burai, ayrıca internette haber sitesi olan, blog yazan ya da benzer araçlarla birçok online okuyucuya ulaşan insanların bu imajları sistemlerine yüklemesi ve worldwhiteweb.net sitesine link vermesini istiyor.  

Bu uygulamalar Google’ı bombardımana tutmaya benziyor. Eğer kullanıcılar dünya genelinde bunu linkler ve bilgileri paylaşırsa arama motoru algoritmaları bu yapılanları indeksler ve ön plana çıkarır.    

Burai, bu yapılanların Google’ın ırkçı ve saldırgan sonuçlarını farklı olanlarla değiştirmesine hizmet etmesini umuyor.

Ayrıca Burai; World White Web kampanyasının Stokholm merkezli Beckmans Tasarım Koleji’ndeki bitirme tezi olduğunu söylüyor. Ve en azından bir siyahi eli Google'ın aramalarına sokmak istiyor. 

Hakan.Goksel@haber7.com

KAYNAK: HABER 7- THE INDEPENDENT
YORUMLAR 3
  • Esat Tanören 8 yıl önce Şikayet Et
    saçma, çünkü Google arama sonuçlarından tıklananlara göre sonuçları listeliyor. Dünyada insanlar Google aramasında beyaz resimlerine daha çok tıklıyor ise suç Google ın değildir, bu insanların genel olarak ırkçı olduğunun kanıtıdır. Bazı insanlar bunu tamamen bastırır, bazıları göstermez, bazıları da gösterir, yoksa aramızda bir fark yok hepimiz teorik olarak ırkçıyız zaten.
    Cevapla
  • reis 8 yıl önce Şikayet Et
    gazeteci arkadaş lar sizlere bir onerim var.. google sadece ...neden Türkler. .. yada ... neden müslümanlar ... diye yazin ve sonra gelen otomatik cumleleri bir görün.. sonra sonuclari bizimle paylaşın. . şok olacaksınız.
    Cevapla
  • yorum 8 yıl önce Şikayet Et
    Dünya üzerindeki internet kullanıcılarının yalnızca %6'sı siyah ırktan ise; bu durumun şaşılacak ve garipsenecek bir durum sayılmaması gerekir. Bu kampanya ile grafikerin biri bedavadan reklam yapıyor.
    Cevapla