Elektrik faturanızı yüzde 50 düşerebilirsiniz!

Elektrik faturalarına daha az para ödemenin kolay ve pratik yöntemleri var..

Elektrik faturanızı yüzde 50 düşerebilirsiniz!
Elektrik faturanızı yüzde 50 düşerebilirsiniz!
GİRİŞ 25.10.2014 08:28 GÜNCELLEME 25.10.2014 08:28
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Elektrik malzemeleri üreticisi Viko’nun CEO’su Apaydın, “Tarifenizi değiştirin, 3T’ye geçin. Çamaşır, bulaşık ve ütüyü gece saat 10’dan sonra kullanın. Banyo ve mutfağa sensörlü lamba taktırın. Elektrik faturanız yüzde 30 – 50 arasında düşer” dedi.

Apaydın, Türkiye’de büyük sorun olan Doğu ve Güneydoğu’da elektrikte kayıp kaçağın nasıl önleneceğini de anlattı ve “O bölgelerdeki kayıp kaçak oranı uzaktan akıllı sistemler sayesinde yüzde 70’lerden yüzde 50’lere gerilemeye başladı” diye konuştu.

GECE TARİFESİ FATURAYI YARI YARIYA İNDİRİR

Enerjiye büyük faturalar ödüyoruz. Sizce ucuz elektrik kullanımında bir formül var mı?

İki formül var. Birisi yine akıllı sayaç kullanmak kaydıyla farklı tarifeleri kullanabiliyorsunuz. Türkiye’de T1, T2 ve T3 diye 3 tarife var. Tarifeler, belirli saat aralıklarında enerji birim fiyatlarını değiştiriyor. Örnek olarak mesela T1’de 24 saat boyunca aynı elektrik dilimini (sabah 06 ile 17 arasında) kullanıyorsunuz. T3’e geçerseniz daha ucuza elektrik alabiliyorsunuz. Elektrik İdaresi’nin en çok kullanılan saatlerde birim fiyatı yüksek, az kullanıldığı saatlerde ise düşüktür.

Hangi saatlerde birim fiyatlar düşük?

Mesela, gece saat 22 yani 10’dan sonra sabah saat 06’ya kadar birim fiyatı çok düşüktür. Bu tarifenin adı T3’tür. Eğer bulaşık ve çamaşır makinesi kullanımı ile ütüyü gece 10’dan sonra yaparsanız kilovatsaati  değişmediyse 22 kuruştan değil, 7- 8 kuruştan kullanıyorsunuz. Yüzde 20 – 30 hatta yüzde 50 bile elektrik fiyatını düşürebilirsiniz. Bu ucuz tarifeye geçebilirsiniz.

KAYIP-KAÇAK YÜZDE 5'LERE İNSE BÜYÜK BAŞARI OLUR

Bu kayıp kaçaklar, Türkiye’de ne zaman ve tam anlamıyla nasıl önlenebilir?

Sistemin oturması için 10 – 15 yıllık bir çalışma yapmak lazım. Gelişmiş ülkelerde yüzde 1- 2’ye kadar düşüyor. Mesela İsveç, Norveç, Danimarka gibi ülkelerde. Bizim türden coğrafyalarda zannediyorum yüzde 5’lere inse bu büyük bir başarıdır. Şu anda yüzde 14 olduğu söyleniyor.  Mesela, tüketimin en çok olduğu bölgelerde düşüktür.

Bu böl­ge­ler­de ka­yıp ka­çak ora­nı han­gi bo­yut­la­ra ula­şı­yor?

Si­ze Dic­le Böl­ge­si­’ni söy­le­mek is­ti­yo­rum. Dic­le Elek­trik bu­ra­yı al­dı­ğın­da yüz­de 70’in üze­rin­de ka­yıp ka­çak ora­nı var­dı. He­def­le­ri yüz­de 59’a dü­şür­mek­ti. İki se­ne ön­cey­di. Biz dev­re­ye gir­dik. Al­dı­ğım bil­gi­ye gö­re yüz­de 11’lik bir azalt­ma­yı be­ce­re­bil­di­ler. Ka­de­me­li ola­rak bu mü­ca­de­le de­vam ede­cek. Tür­ki­ye­’de ka­yıp ka­çak oran or­ta­la­ma­sı ise yüz­de 14 ci­va­rın­da. (Bugün)

YORUMLAR 3
  • Emre 9 yıl önce Şikayet Et
    Bu tarife 48 voltluk bir devre üzerinde tamamen işe yarar ancak ne var ki Türkiye'de 220 ile 240 volt arasında voltaj birim sistemini evlerimizde kullanıyoruz. Bu sebepten dolayı bu tarz tarifeler pek işimize yaramaz. Sebebi ise gündüz veya gece kullandığımız cihazlara gelen voltaj sürekli oynuyor ki buda çektiğimiz akımın gücüne bakarak 200 watlık bir ütü 220 volt üzerine çıkan bir akımda 260 wat elektrik harcar. Zaten cihazların arıza yapmasının başlıca sebebi bu akım değerlerinin sürekli yükselip alçalması. ( Not: Sayaçlar harcadığın watı değil voltu ölçüp hesaplar. Watt: elektrik güç birimidir.)
    Cevapla
  • yaa usta 9 yıl önce Şikayet Et
    benim bildiğim saat sayacıdır yani sen ne zaman kullanırsan kullan saat sayacı yavaş veya hızlı döner mesela gece 10 da ütü gibi aletleri çalıştırdın sayaç yine o kadar watt güçlü dönecek yani sayaç direk paralandırma sistemi olucakki senin dediğin olsun bilmem anlatabildimmi.
    Cevapla
  • mehmet 9 yıl önce Şikayet Et
    elektronik sayaçlarda kullandığın saate göre ücretlendirilir eğer istersen. Gece ucuz evet ama en çok kullanılan akşam vaktinde çok pahalı bir tarife.
    Cevapla