En kalitelisini üretiyorlar ama kazanamıyorlar

Dünyanın en kaliteli çam ballarından üreten Marmaris'in Osmaniye köylüleri, tüccarların balın kilogramını 6 liraya satın alıp 4 katından fazla fiyatla tüketiciye sunmasından şikayetçi.

En kalitelisini üretiyorlar ama kazanamıyorlar
En kalitelisini üretiyorlar ama kazanamıyorlar
GİRİŞ 22.09.2013 11:17 GÜNCELLEME 22.09.2013 11:17
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Nüfusunun yüzde 98'i arıcılıktan geçimini sağlayan 160 haneli Osmaniye köyünde aileler, adeta bal fabrikası gibi çalışıyor. Türkiye'nin değişik yerlerinden gelen arıcıların da katılımıyla yaklaşık 60 bin kovanda bal üretimi yapılan köyde sağım işlemlerinin gerçekleştiği bugünlerde köylüler hummalı bir şekilde çalışıyor.

EN KALİTELİ ÇAM BALI

Osmaniye köyü muhtarı Hüseyin Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki yılda bir yapılan Dünya Arıcılık ve Çam Balı Kongresi'nde düzenlenen en kaliteli çam balı yarışmalarında 2008 ve 2010 yıllarında Osmaniye'de üretilen balların ilk beş sırayı elde ettiğini, verilen 10 ödülü kazandığını söyledi.

BİR SEZONDA BİN TON KADAR BAL ÜRETİMİ

Dünyadaki çam balı üretiminin yüzde 85'inin Türkiye'de, bunun da yüzde 70'inin Muğla'da yapıldığına işaret eden Aydın, Marmaris ilçesinin çam balı üretiminde önemli bir yer tuttuğunu anlattı. Marmaris'teki köyler içinde en yüksek üretimin Osmaniye'de yapıldığını belirten Aydın, "Köylümüzün 35 bin civarında kovanı var. Her yıl yaklaşık 25 bin kovan da dışarıdan gelen arıcılar getiriyor. İyi geçen bir sezonda köyümüzde bin ton kadar bal üretimi yapılıyor" dedi.

BAL TÜCCARLARI "PERİŞAN ETTİ"

Emeklerinin karşılığını alamadıklarını ifade eden Aydın, üretim şartlarının zorlaşması ve ürettikleri balın çok düşük fiyatla alınmasından dolayı istedikleri kazancı elde edemediklerini dile getirdi.

Bal tüccarlarının verdiği rakamların üreticiyi "perişan edecek" düzeyde olduğunu savunan Aydın, şöyle konuştu:

"Firmaların üreticiye verdiği fiyat gibi marketlerin raflarında perakende olarak satılan balın fiyatın da düşük olsa 'Vatandaş ucuz bal yesin' diyerek bu durumu sineye çekeceğiz ancak çam balı, üreticiden alınandan 4 katından fazla fiyatla tüketiciye satılıyor. Aradaki bu fark kimler tarafından kazanılıyor bilemiyoruz. Firmaların bu yıl bize teklif ettiği kilogram fiyatı yaklaşık 6 lira. Bu firmaların aynı balı satışa sunduğu fiyatlara bakıyoruz, 28 lira civarı."

MARKALAŞMA ÇALIŞMASINA BAŞLADILAR

Bu durumun önüne geçebilmek için markalaşma çalışması başlattıklarını vurgulayan Aydın, kurdukları kooperatif aracılığıyla gerekli izinleri alarak "Mar-Os" ismini verdikleri kendi markalarını oluşturduklarını ve ürünlerini kendileri paketleyerek vatandaşa kaliteli balı daha ucuza yeme imkanı sağlamak istediklerini aktardı.

İŞ ADAMLARI "HOBİ" OLARAK YAPIYOR

Osmaniye köyünde kovanları bulunan Marmarisli iş adamlarından Uysal Avcı ise arıcılığı 35 yıllık baba mesleği olduğu için sürdürdüğünü söyledi. Yaşlanan babasının bıraktığı arıcılığa hobi olarak başladığını anlatan Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İki kovanla başladım, şimdi yaklaşık 200 kovanım var. İnsana huzur veren bir meslek, bu işi çok seviyorum. Çok şükür asıl işlerimiz iyi gidiyor, rızkımızı onlardan fazlasıyla kazanıyoruz. Arıcılığı para kazanmaktan ziyade zevk için yapıyorum. Arıcılık gezdiren bir meslek, bu sayede eş dost gezme fırsatı buluyoruz."

KADINLAR DA ÇALIŞIYOR

İmece usulü çalışılan köyde, erkeklerinin yanı sıra kadınlar da bal üretiminde görev alıyor. Özellikle bal kesim ve sağım dönemlerinde kovanların yakınına kurulan çadırlarda çalıştıklarını ifade eden arıcı kadınlar, bu sayede aile ekonomisine katkı sağladıklarını dile getirdi. Günde 10-15 arı soktuğunu belirten kadınlar, yine de bu işi severek yaptıklarını ifade etti.

"MARMARİS BAL EVİ"

Bu arada yöredeki bal üreticisini desteklemek ve çam balını tanıtmak amacıyla Marmaris Ticaret Odası tarafından köyde yaptırılan "Marmaris Bal Evi", yerli ve yabancı ziyaretçilerden ilgi görüyor. Bal analizlerinin yapılabildiği bal evinde arıcılıkla ilgili müze de bulunuyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • ibrahimkarakaya 10 yıl önce Şikayet Et
    Bu köylüler akıl edemiyormu. internet üzerinden satış ve reklam yapmayı. kooparatif kurabilirler, markalaşabilirler. internetten reklam çok ucuz çok etkili. öncelikle ürettikleri balı bir marka etrafında toplamalılar. bir kooparatif kurarak birlik olmalılar. bir bilişim firmasına güzel bir web sitesi yaptıracaklar satış yapılan bir site. birde bu sitede ürünlerini ödüllerini üretim aşama ve şekillerini labaratuvar tahlil sonuçlarını vb. paylaşacaklar. ilk kazandıkları paraları reklama harcayacaklar.
    Cevapla
  • Kriminal 10 yıl önce Şikayet Et
    Kaymakam Beyin Dikkatine.............. Yöre Kaymakamının bu işlere ön ayak olup yol göstermesi gerekmektedir....
    Cevapla