Türkiye'yi eğlenceli ülkeler arasında saydılar

Japon medya araştırma firması DENTSU'nun ülkelerin imajına yönelik 19 yıldır 51 ülkede 710 bin kişiyle yaptığı çalışmaya göre, Türkiye eğlenceli ülkeler arasında yer alıyor.

Türkiye'yi eğlenceli ülkeler arasında saydılar
Türkiye'yi eğlenceli ülkeler arasında saydılar
GİRİŞ 13.09.2013 14:24 GÜNCELLEME 13.09.2013 14:24

DENTSU'nun marka imajı hakkında gerçekleştirdiği araştırmaların sonuçlarının değerlendirildiği "Toplum Yönelimleri" konulu tanıtım toplantısı, Kocaeli Ticaret Odası'nda (KOTO) gerçekleştirildi.

Toplantıda sunum yapan firma yetkilisi Hidemori Sakuraba, markalaşma ve imaj oluşturma çalışmalarının sanılandan daha zor olduğunu belirterek, Türk markalarının Japon pazarında sunumunun yapılabilmesi için bir saha araştırmasına gereksinim olduğunu söyledi.

Sakuraba, 1901 yılında kurulan ve 15 bin kişinin çalıştığı şirketlerinin yılda 20 milyar dolar seviyesinde bir gelire sahip olduğunu dile getirerek, "Marka, imaj ve tüketici araştırmaları yapıyoruz. Bu araştırmalar sonucunda elde ettiğimiz bilgi ve bulguları doğru değerlendirerek marka çalışmaları yapıyor, böylece firmaların itibar kazanmalarında önemli rol oynuyoruz" diye konuştu.

Her ülke insanının farklı davranış kalıplarının olduğuna dikkati çeken Sakuraba, "Japonlar, bir kanaat önderinin ya da 'yıldız' olarak kabul ettikleri birinin yaptığı şeylere itibar eder. Japon pop sanatçısı ya da sinema yıldızının içtiği bir içecek, yediği herhangi bir şey veya yaptığı bir hareket, bir anda çok popüler olabilir ama bu başka ülkelerde veya toplumlarda böyle olmayabilir" ifadesini kullandı.

"Türkiye eğlenceli ülkeler grubunda yer aldı"

Sakuraba, 19 yıl boyunca 51 ülkede 710 bin kişiyle birebir saha araştırması yaptıklarını anlatarak, şunları keydetti:

"Bunun sonucunda küresel markaların imaj ve itibar değerlendirmesini oluşturduk. Ülkelerin imajı hakkında yapılan çalışmada, Türkiye eğlenceli ülkeler grubunda yer aldı. Oysa gelişmiş batılı ülkelerin marka değeri, Japonların gözünde daha yüce bir konumda bulunuyor. Ülkelerin kendilerini nasıl tanıttıkları çok önemli. Bunun için sanat ve sinema çok iyi bir araçtır, bunu da en etkin ABD kullanıyor."

Japonya'da yıllar boyunca yapılan araştırmaların pazarlama ve ürün tanıtımı için nasıl kullanıldığının tablolar eşliğinde gösterildiği toplantıya, KOTO Başkanı Murat Özdağ'ın yanı sıra bazı iş adamları katıldı.

KAYNAK: AA