Türkiye'nin ilk sefir yoğurt mayası üretildi

Selçuk Üniversitesinden (SÜ) Prof. Dr. Ahmet Levent Baş tarafından, uzun süren Ar-Ge çalışmaları sonrasında, Türkiye'de "bir ilk" olduğu belirtilen, sefir yoğurt mayasını üretildi.

Türkiye'nin ilk sefir yoğurt mayası üretildi
Türkiye'nin ilk sefir yoğurt mayası üretildi
GİRİŞ 13.08.2013 11:27 GÜNCELLEME 13.08.2013 11:27

Ahmet Levent Baş, Ar-Ge çalışmaları sonucunda laboratuvar ortamında Türkiye'nin ilk sefir yoğurt mayasını ürettiklerini belirtti.

Sefiri, Toros Dağları'ndan elde edilen bitkileri saflaştırıp çoğalttıktan sonra liyofilizasyon (dondurarak kurutma) yöntemiyle ürettiklerini ifade eden Baş, şunları kaydetti:

"Geleneksel köy yoğurdu, halk arasında 'Yoğurt Çalma' adı verilen yöntemle yapılıyor. Ancak her mayalamada yoğurdun içerisindeki vücudumuz için gerekli bakterilerin oranı ve kalitesi düşüyor. Buna karşın laboratuvar ortamında ürettiğimiz sefirde böyle bir şey söz konusu değil. Toz şeklinde ve son derece doğal yolla mayalama yapılıyor ve her mayalamada ayrı bir toz kullanıldığı için kalite ve vitamin oranı hiç düşmüyor. İçerisinde hiçbir GDO, koruyucu, dengeleyici, koku verici, kıvam artırıcı, boya ve şeker maddesi de bulunmuyor."

Sefir yoğurt mayasının evde geleneksel köy yoğurdu yapmak isteyenlerin vazgeçilmezi olacağını vurgulayan Prof. Dr. Baş, "Eğer doğal ve geleneksel yoğurdun eşsiz lezzeti ve niteliklerini her zaman aynı düzeyde elde etmek istiyorsanız sefir tüm bu isteklerinize en kaliteli cevabı verecektir" dedi.

Kullanım şekli

Sefir yoğurt mayasının alışveriş merkezlerinde satışa sunulduğunu anlatan Prof. Dr. Baş, mayanın bir paketinin, 0.5 litreden 5 litreye kadar olan miktardaki sütü mayalayabilme özelliğine sahip olduğunu aktardı.

Baş, 2 litrenin üzerinde olan miktarlarda mayalanma süresinin biraz daha uzadığını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Mayalama işlemi öncesi ısıtılan sütü 42-45 dereceye kadar soğutmak gerekir. Bunu termometre ya da parmağınızı 5 saniye sütün içerisinde bekleterek (eli yakmayacak ısı) de tespit edebilirsiniz. Isı çok önemlidir, çünkü ideal yoğurt kalitesini sütün mayalanma ısısının az ya da çok olması önemli ölçüde etkiler. Sütü soğutma işlemini yaptıktan sonra sefir mayasını ayrı bir kap içerisinde az bir miktar ılık süt ile iyice eritmek gerekir. Eritme işleminin ardından sütün içine dökülerek tam karışım sağlanmalı. Mayalama işlemi yapıldıktan sonra kendi ısısını koruması için örtü ile sarın ve sarsmadan yaklaşık 4-6 saat bekletin. Daha sonra yoğurdunuzu buzdolabına alıp soğutabilirsiniz."

KAYNAK: AA