Erdoğan'ın uyardığı reklamı kesen aracı kuruluşlar

Başbakan özel bir TV'de Gezi Parkı olayları ile ilgili sorulara cevap verirken "bazı aracı kurumlar"ın reklam verenlerin haberi olmadan siyasi davranarak reklamları kestiklerini anlatmıştı. Peki Erdoğan'ın bahsettiği 28 Şubat zihniyetini taşıyan aracı kuruluş ve markalar hangileriydi?

Erdoğan'ın uyardığı reklamı kesen aracı kuruluşlar
Erdoğan'ın uyardığı reklamı kesen aracı kuruluşlar
GİRİŞ 05.06.2013 07:58 GÜNCELLEME 05.06.2013 22:50
Bu Habere 90 Yorum Yapılmış

Hakan GÖKSEL'in haberi

Gezi'yi bahane edip reklamı kesen aracı kuruluşlar

Başbakan Erdoğan katıldığı özel bir televizyon programında Gezi Parkı olayları ile ilgili sorulara cevap verirken "bazı aracı kurumlar"ın (medya satın alma ajansları) reklam verenlerin haberi olmadan medyaya verdikleri ilanları kestiklerini söyledi. Bu sözlerden sonra gözler reklamla ile ilgili aracı kurumlara çevrildi.

Yayınları ile Gezi Parkı olaylarındaki provokasyonu desteklemek istemeyen medyaya karşı cezalandırıcı bir tavır içerisine giren aracı kuruluşlar, ilk iş olarak reklamları kesmek yönünde adım attı. İptal edilen reklamların Amerika ve İngiltere menşeili Türkiye'de büyük pazar payına sahip şirketlere ait markaların reklamları olması gözlerden kaçmadı. İptal kervanına TÜSİAD'da temsil edilen şirketlerin markalarının da katılması dikkat çekti.

Reklam iptalleri 28 Şubat'ta yaşananları hatırlattı. Reklamcılar Derneği ve Reklamcılık Vakfı Genel Müdürü Ayşegül Molu'nun Reuters ajansı aracılığıyla yerli ve yabancı markalara reklamları kesme çağrısı ise büyük tepki çekti.

Ajanslar tarafından sosyal medya üzerinden de markalara yönelik karalama hazırlıkları yapılacağını öne sürerek medyadan reklamlar çekildi. Reklamları iptal etmelerinin ardında "protestocuların markaları karalama girişimi" olduğu öne sürüldü.

Yansımalar bununla sınırlı kalmadı. Şirketlere ait çok sayıda önceden programlanmış basın toplantısı da iptal edildi. Haber 7'den Hakan Göksel o şirketleri araştırdı...

Türkiye'deki aracı kuruluşlar ve reklam pastasının büyüklüğü

Türkiye'de faaliyet gösteren aracı kuruluşlar arasında Group M çatısı altında Mindshare, Mediacom Maxxus, The Media Edge, gibi şirketlerin yanı sıra Starcom Mediawest (Vivaki Turkey), Universal Media, O.M.D, Carat, Zenith(MG INITIATIVE), People, Vizeum, Havas Media, VERİTAS MEDIA gibi şirketler var.

Global boyuttaki bu şirketler medyada planlama ve satın alma yapıyor. 2012 yılı verilerine göre reklam pastası bir önceki yıla göre yüzde 8 daha büyüyerek toplam reklam harcamaları 4 milyar 625 milyon liraya ulaştı. Söz konusu aracı şirketler yaklaşık 5 milyar dolarlık bir pastayı yönlendiriyor.

Erdoğan ne demişti?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, özel bir televizyon kanalında Gezi Parkı olayları ile ilgili soruları yanıtlarken aracı kurumların reklamları kesmelerini gündeme getirerek "Bütün medya demeyelim. Burada bazı medya grupları bunların yanında yer aldılar. Öyle gazeteler oldu ki; özellikle köşe yazarları ve atılan başlıklarla provakatif çağrılar yaptılar. Ve biz bunları okuduğumuz anda dedik ki biz nereye gidiyoruz. Aracı reklam kurumları gazetelere ve televizyonlara reklam vermiyormuş. Böyle bir şey olabilir mi? Bu bir defa medya grupları için ve ülke ekonomisi için bir sıkıntı. Ben çok açık net söylüyorum. Arkadaşlara dedim bu kuruluşları bir tespit edin. Hangi kuruluşlar şirketlerin reklam vermelerine ambargo uyguluyorlar. Gereğini yaparız. Başıboş bırakmayız" dedi.

"İdeolojik davranmak suretiyle holdinglerin reklamını vermiyor. Çok enteresan bir noktaya zemin hazırlıyor" diyen Erdoğan 'Biz istediğimiz zaman bunu yaparak Türkiye'nin ekonomik itibarını sarsarım' mesajı verme gayretindeler. Bu aracı kurumdan kaynaklanıyor. Reklam veren bundan haberdar bile değil. Ben birkaç tanesini aradım, haberleri yok. Aracı kurumlar reklamları kestiler' demişti.   

Kimler iptal etti kimler yeniden başladı?

Bazı aracı kuruluşların yetkilileri hafta sonu medya kuruluşları ile yoğun telefon trafiğine girdi. Çok sayıda reklam rezervasyonunu iptal ettiler. Aracı kuruluşlar, reklam iptallerine gerekçe olarak "göstericilerin Gezi Parkı olaylarını vermeyen markaları protesto edeceği" iddiasını öne sürdüler.

Rezervasyon iptalleri yapılan markaların Amerikan ve İngiliz menşeili şirketlere ait olması gözlerden kaçmadı. Bunun yanı sıra diğer iptal edilen reklamların Koç, Sabancı, Eczacıbaşı, Yaşar Holding, Banvit gibi TÜSİAD'da temsil edilen holdinglere ve markalara ait olması dikkat çekti. Bazı aracı kuruluşların rezervasyon iptalleri 28 Şubat döneminde yaşananları hatırlattı.

Vodafone, Ford, P&G, Jhonson&Jhonson, Komili, IKEA, ING, Axa Sigorta, Arçelik, Beko, Tamek, Koçtaş, Migros, Posta, Finansbank, Aygaz, gibi markalar önce rezervasyonları iptal etti sonrasında ise yeniden reklamlara başladı.

Loreal, Fritolay, , Algida, Unilever, Visa, Kraft, Coca Cola, Genesis Excilor, Benckiser, gibi yabancı markaların yanında Lassa, Nivea, Pınar, Banvit,  Carrefoursa,  İzocam , Yapı Kredi Bankası, Pegasus  İklimSa gibi Amerika ve İngiltere kökenli Türkiye merkezli ya da Türkiye'de temsil edilen dev markalar henüz reklam vermeye başlamadı.

Reklamı için siyasi "silah" dedi reklamvereni "akılsızlık" ile suçladı

Reklamcılar Derneği ve Reklamcılık Vakfı Genel Müdürü Ayşegül Molu Reuters ajansı aracılığıyla yerli ve yabancı markalara reklamları kesme çağrısı yaptı. Küresel markaların böyle bir dönemde reklam vermelerinin irrasyonel (akla ters) olacağını savunan Molu, reklamın yeri geldiğinde silah olduğunu iddia etti.

Molu, 'Reklam toplumsal huzursuzluk karşısında, bırakın işe yaramak, ters tepen bir silah haline gelir. Markalar toplumsal duyarlılıklara sırt dönemez, rol çalamaz. Küresel markaların irrasyonel yatırım yapacaklarını, önemsedikleri bir pazar olan Türkiye'de varlıklarını tehlikeye atacak bir tutumda olacaklarını hiç sanmam. Medya, etkinlik gibi tüm faaliyetler bu nedenle şimdilik, yavaşlamakta' dedi.

Hakan.Goksel@haber7.com
twitter.com/hakan_goksel
facebook: Haber7 Hakan Göksel Ekonomi Editörü

YORUMLAR 90
  • ragindaco 10 yıl önce Şikayet Et
    Bizler de uyanalım artık,. Bu şekilde reklamı toplumun zararına olacak şekilde ve halkın seçtiği hükümetlere karşı bir silah olarak kullanan firmaları iyi tanıyalım ve bu tip firmalarla her türlü alışverişimizi keselim.
    Cevapla
  • sinan gözüküçük 10 yıl önce Şikayet Et
    sinan. evet herkes birey olarak artık bilinçli olmalı, yapıkredi, işbankası, ing,garanti vb. amerikan ve ingiliz menşeli bankalardan ilişkisini kesmelidir. Artık bu işin şakası yada unutması yok. Migros Carfursa vb. yerlerden alışverişte yapmamak gerek
    Cevapla
  • Zekeriya B 10 yıl önce Şikayet Et
    Yillardir almanyada yasiyorum.... artik insanlar gözlerini acip baksin, kulaklarini acip dinlesin ve Allah in vermis oldugu beynini kullansin. Büyük markalar genelde amerika mali gibi görünsede asil baslari yahudidir ve adamlarin tek amaci kendi cikarlarini gözetmekdir. Asil konu, biz onlarin mallarini boykot edebilmemiz icin yerli mallar üretmeliyiz. Üretmek yetmiyor tabiki, bir de kendi malimizi almaliyiz. Bakin diger güclü devletler arasi sorun cikinca hemen bir birlerinin mallarini almamakla tehdit ediyorlar ve kazaniyorlar. Burada devlete yine is düsüyor. Basladiklari gibi her alanda yerli üretimi yapacak isyerlerini acacaklar ve sonra bunlari gercek yerlilere devredecekler. Biz de millet olarak sahib cikacagiz.
    Cevapla
  • mehmet 10 yıl önce Şikayet Et
    herkes fason üretim yapıyor o yüzden küresel bi markamız yok. yorum yazan arkadaşlara bakıyorumda herkes almayalım yemeyelim içmeyelim diyor ama bi hafta sonra herkes yine almaya yemeye içmeye başlayacak bu tür kampanyalar çok oluyor ama maalesef istenilen sonuç alınamıyor demekki türkiyede bu markalara rakip olacak küresel çapta firmalarımız yok alternatif olsa eminimki çok iyi sonuçlar alınır
    Cevapla
  • yusuf kaya 10 yıl önce Şikayet Et
    Biz yemeye devam edelim, bu adamlar bize "yedirmeyiz" dediklerimizi de yedirirler. Biz bunların cipslerini, yiyelim, üstüne kolalarını içelim sonrada dondurmalarını yalayalım. Bunlar bize önce avcumuzu yalatır sonra "yedirmeyiz" dediklerimizi de yedirirler. Lütfen uyanalım arkadaşlar. Vücuda bu kadar zararı olduğu halde ve ülkemize bu kadar düşmanlık ve ihanet içerisinde bulundukları halde bu kadar teveccüh gösterdiğimiz, tükettiğimiz başka nesne var mıdır bilemiyorum. Herkes elini vicdanına koysun. Yeryüzünden kola, cips ve katkılı yalancı dondurma kalksa ne kaybederiz. Ben bu ülkenin bir vatandaşı olarak, ülkesini , dinini, milli değerlerini seven bir insan olarak, sağlığım için, ülkem için, dinim için, "yedirtmeyeceğim" milletin adamları için bir daha bunların cips, kola ve dondurmasını tüketmeyeceğim. Karıncaya demişler "senin taşıdığın su ateşe ne çare " karınca demiş "olsun, safımız belli olsun" Safımız belli olsun.....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle