Artık Avrupalılar 'gurbetçi' oluyor

Türkiye'den başta Almanya olmak üzere Avrupa'ya yönelen göç hareketleri tersine dönüyor. Türkiye'de Avrupa'ya göç etmeyi hayal edenlerin sayısı azalırken, Avrupalı profesyoneller için Türkiye rotası öne çıkıyor.

Artık Avrupalılar 'gurbetçi' oluyor
Artık Avrupalılar 'gurbetçi' oluyor
GİRİŞ 03.04.2013 00:38 GÜNCELLEME 03.04.2013 02:49
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

"Bir İngilizce öğretmeni olarak Avrupa'da birçok yerde görev yapabilirdim ama ben Türkiye'yi tercih ettim".
Bu sözler İstanbul'da bir dil kursunda görev yapan Yvonne Godfrey'e ait. Godfrey son zamanlarda Avrupa'dan Türkiye'ye ve de özellikle İstanbul'a çalışmaya gelen Avrupalılardan sadece bir tanesi. İstanbul'un Galata ve Cihangir gibi semtlerinde artık Avrupalı göçmenlerin varlığı kanıksanmış durumda. İstanbul'un kozmopolitliğine katkı sunan yaşam biçimleri ile Avrupalılar İstanbul'da iyice görünür hale geldi.

Avrupalılar için İstanbul her zaman çekici olmuştu. Ancak son yıllarda ekonomik olarak kıtada yaşananlar Avrupalı profesyonelleri yeni çalışma alanları arayışına itince İstanbul ve Türkiye daha da öne çıktı. Fransız 'Equance' şirketinin araştırmasına göre, Türkiye'de yaşamayı tercih eden Avrupalıların sayısında yüzde 11'lik bir artış söz konusu. Araştırmanın detayları, Avrupalıların bu tercihinde ekonomik nedenlerin ağır bastığını ortaya koyuyor.

Neden Türkiye'yi tercih ediyorlar?

Bununla birlikte Türkiye'nin genç bir nüfusa sahip dinamik bir toplum olması da yabancıları Türkiye'ye çeken unsurlar arasında yer alıyor. Türkiye'ye öğrenci değişim programları ile gelen genç Avrupalılar arasında Türkiye'de yaşamayı tercih edenler bulunuyor. İstanbul'da Fransızca dersleri veren Sophieu da İstanbul'a yerleşenlerden. Sophieu, iletişim alanında eğitim alsa da İstanbul'da Fransızca dersleri vererek hayatını kazanabiliyor.

İstanbul, Avrupa'dan gelen göçmenler için dinamik bir kent görüntüsü ile dikkat çekici olabiliyor. Yvonne Godfrey, kırsal Fransa'dan büyük bir şehre gelmek istediğini, bu yüzden de İstanbul'u tercih ettiğini belirtiyor. Godfrey, İstanbul'un diğer Avrupa şehirlerine göre daha kaotik olduğunu ama şehirle ilgili iyi izlenimleri olduğunu söylüyor.

Türkiye'nin Avrupalı göçmenler için çekim noktalarından biri haline gelmesinde Avrupalı şirketlerin Türkiye'de yaptıkları yatırımların da büyük önemi bulunuyor. Bu şirketlerin Türkiye'de yaptıkları yatırımlarının büyümesi ile Avrupa'daki profesyoneller, bu şirketlerin Türkiye'deki ofislerinde daha çok görev alıyor.
Borç krizinin ardından Türklerin büyük bölümü Avrupa hayalinden vazgeçmiş görünüyor

Avrupa'ya göç hayali azalıyor

Avrupa'yla ilgili tersine göç eğilimlerini sergileyen bir başka unsur ise Türklerin Avrupa'ya göç hayalinden yavaş yavaş vazgeçmesi. Koç Üniversitesi Göç Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi'nin (MireKoç) Avrupa'daki 10 üniversite ile birlikte gerçekleştirdiği araştırmaya göre, Türkiye'den Avrupa'ya göç etmek isteyenlerin oranının, Türkiye'nin AB'ye üye olması durumunda yüzde 40'lardan, yüzde 10-15 seviyelerine düşmesi öngörülüyor.

MireKoç Direktörü Prof. Dr. Ahmet İçduygu, araştırmayı ve Türklerin Avrupa göç eğilimlerini şöyle yorumluyor:
"Türklerin Avrupa'ya göç etmeyi hayal etmekten vazgeçme eğilimi göstermesinde Avrupa imajının önemli bir rolü var. Ekonomik olarak Avrupa ve Türkiye'de yaşananlar bu eğilimin temel nedenleri arasında yer alıyor. Eğitimli Türklerin de Avrupa'ya göç planları azalıyor. Biz bu araştırmayı Türkiye, Ukrayna, Fas ve Senegal'de yaptık. Bu dört ülke içerisinde Türkiye Avrupa'ya göç eğilimi en düşük ülke oldu. Türkiye'de yurt dışına göç etme hayali olanların oranı yüzde 50, bunların yüzde 30'u Avrupa'ya gitmek istiyor. Ancak göç konusunda somut planı olanların sayısı yüzde 15-20'lere kadar geriliyor."

KAYNAK: DEUTSCHE WELLE TÜRKÇE
YORUMLAR 2
  • Barışık hayat 10 yıl önce Şikayet Et
    "Allah'ım, sana sonsuz hamd, olsun!.” Nereden... nereye...! . 10 sene önceye kadar, Hadi karıcığım, Almanya’ya gitte beni istek yaptırırsın, demek zorunda bırakılan insanımız.. demek şimdi ters döndü... Evet, Bütün Milletin fertleri olarak:"Allah'ım, sana sonsuz hamd, olsun!.” Diyelim..
    Cevapla
  • Luther 10 yıl önce Şikayet Et
    Hollanda. Alirlarsa Holanda, finlandiya veya norvecte yasamak istiyorum..havasi temiz eglenceli insanlar..:)) millet kafayi yemis de dönmüyor..Hollandayi halla özlüyorum..gökgusagi renglerini özlüyorum..
    Cevapla