İnternette vergi indirimi müjdesi

ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın, iletişim vergileri konusunda “Yakında güzel haberlerimiz olacak” sözlerinin detayları ortaya çıktı. İnternette vergi indiriminin kısa süre sonra bir torba yasa ile gerçekleştirileceği bakanlık yetkilileri tarafından açıklandı.

İnternette vergi indirimi müjdesi
İnternette vergi indirimi müjdesi
GİRİŞ 01.03.2013 08:52 GÜNCELLEME 01.03.2013 09:13
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Hürriyet'ten Çilem Kaya'nın haberine göre Bakanlık üst düzey kaynaklarından edilen bilgiye, göre bu müjdenin altında yüzde 5'lik Özel İletişim Vergisi'nin (ÖİV) kalkması yatıyor. İndirim paketinin, Meclis gündeminde bekleyen iki torba yasaya dahil edilmesi ya da ayrı bir "internet" torba yasasıyla gündeme getirilmesi bekleniyor.

İNTERNET GELİŞSİN İSTİYORUZ

3G'nin hayatımıza girmesiyle birlikte artan internetin kullanımının önünü açılması için vergi indirimine hazırlanılıyor. İnternet servis sağlayıcıları, GSM operatörleri ve sivil toplum örgütlerinin sık sık dile getirdiği vergi indirim talebinde sona yaklaşıldı.

Bakanlık üst düzey kaynaklarından edinilen bilgiye göre "kısa" bir süre içinde Meclis'e gelecek torba yasa ile uzun süredir beklenen indirim gerçekleştirilecek.

İlk vergi oranı olan yüzde 15, 3G ihalesi öncesi yüzde 5'e indirilmişti. Bakanlık, "Biz Türkiye'de çok iyi bir internet altyapısının olduğu ve bunun önündeki tüm engellerin kalkarak internetin gelişmesini istiyoruz" görüşünde bulundu.


VERGİDE DÜNYA LİDERİYİZ

GSMA için Deloitte tarafından yapılan en son kıyaslama çalışmasına göre, Türkiye'deki mobil telekomünikasyon sektörü, araştırmaya dahil edilen 11 global ülke arasında vergi yükü açısından birinci sırada. GSM sektöründe dünyada vergi yükü ortalama yüzde 18.2 iken Türkiye'de yüzde 48.2 denk geliyor. Hedeflenen vergi indirimin gerçekleşmesiyle yüksek vergi oranları bir nebzede olsa azalacak.

GSM'DE ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ YÜZDE 25

GSM operatörlerinin sağladığı her türlü hizmet için yüzde 25 oranında ÖİV uygulanmakta, bu hizmetlerin içerisinde tesis, nakil, devir ve haberleşme hizmetlerinin tamamı bulunmaktadır. GSM operatörlerince sağlanan internet ve telefon erişim hizmetlerinin birbirinden ayrılmasıyla, her iki grup için farklı ÖİV hesaplaması yapılarak, vergi indirimi uygulanması yapılmıştı.

Hala vergi sisteminde yer alan yüzde 25'lik ÖİV, deprem vergisi olarak konmuş, 2003 yılında ise kalıcı hale getirilmişti. Bu kalemde bir idirim çalışması yapmayan Maliye Bakanlığı, 1999-2012 tarihleri arasında 37,4 milyar lira tahsilat yaptı.

TALEP SIFIR VERGİ

KABLOLU, kablosuz ve mobil internet servis sağlayıcılığı hizmetine ilişkin Özel İletişim Vergisi (ÖİV) 2009 yılında yüzde 15'ten yüzde 5'e indirilmişti. Bakanlar Kurulu'nda görüşülen ÖİV indirime ilişkin yasal düzenlemeyi sektör yetkilileri olumlu bir açılım olarak nitelendirmiş, internet hizmetlerinden yüzde 15 alınan ÖİV'nin yüzde 5'e çekilmesinin sektörü rahatlatacağını belirtmişti.

Buna karşılık internet erişiminin daha da yaygınlaşacağını, bu kapsamda vergi indiriminin çok faydalı olacağını belirten sektör uzmanları, "Böyle bir adımın ardından ÖİV sıfıra indirilmeli" diye konuşuyor. Özel İletişim Vergisi nedeniyle Türkiye, cep telefonundan alınan vergiler açısından dünyada en yüksek vergiyi ödeyen ülkeler arasında birinci sırada bulunuyor.

YORUMLAR 9
  • hasangulten 11 yıl önce Şikayet Et
    İNTERNETTE VERGİ İNDİRİMİ. Yapılacak indirim tüketiciye yansır mı,yoksa elektrikte yapılan indirim gibi,tüketiye yansımayıp ,birilerinin cebini mi doldurur. bu ülkede birileri tarafından,birileri zengin edilmeye çalışılıyor.kim olduklarını tahmin ediyorum ,söylemicem onuda siz bulun.
    Cevapla
  • mustafa 11 yıl önce Şikayet Et
    halka yansımaz. Sağlayıcılar onu bi şekilde cebe indirirler. Çünkü rekabet yok. Tt ne derse o oluyor ;)
    Cevapla
  • Emin Arslan 11 yıl önce Şikayet Et
    Önemli olak REkabet. Siz tekeli kırıp rekabet ortamı oluşturmadıkça değişen birşey olmaz. Öncelikle Uydunet faaliyet alanını geliştirmelidir. Özel Telekom firmalarına kolaylık sağlanmalıdır. Şu hali ile türk telekom tekeldir ve isterseniz vergiyi sıfırlayın Telekom yine bildiğini okuyacak. Son iki yılda VERGİ ARTIŞI OLMAMASINA RAĞMEN ücretlerin kademeli olarak artırılması bunun en iyi ve en büyük örneğidir...
    Cevapla
  • bekir terzi 11 yıl önce Şikayet Et
    saçma sapan vergilerden bıktım usandım.. takip bile edemeyeceğim hatta adını bilmediğim vergiler var. hortumları kesin bankaların sesini kesin teşviği artırın lüzumsuz vergiyi kaldırın. o zaman bu ülke üretir ve isteyen istediği hizmeti tereddütsüz alır. internet hizmeti alıyorum ama bu internete bu fiyat çok abartılı. vaadedilen hıza bir gün ulaşmış değilim. neden 1mbit alamadığım hizmete 8mbit ödüyorum. üstelik buna bir de devlet vergileri eklenmiş. bu şekilde giderse hiç bir hizmeti almamaya razı olacağım internetide telefonuda kapatacağım. evte kablolu internet var ama hıza bakınca 90kbit hız alıyorum. 8000kbit nerde 90 kbit nerde. hizmeti tam verebilseniz o zaman bu vergiyide bu fiyatlarıda hakedersiniz. bir vatandaş olarak uygulama güzel ama indirim değil bu alanda 0 vergi istiyorum.
    Cevapla
  • Gürhan 11 yıl önce Şikayet Et
    Değişen bir şey olmayacak. Vergi indirimi firmaların işine yarayacak onların cebine daha fazla giriş sağlayacak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle