TOKİ'nin kararı Cavit Çağlar'a mı yarayacak?

Mudanya Bulvarı üzerinde bulunan Organize Sanayi bölgesinin ön görünü­münde yer alan Çağlar Grubu'na ait fabrikalar yıkılarak yerine TOKİ tarafından Korupark benzeri AVM ve ko­nutların yapılacağı iddiası kafaları karıştırdı!

TOKİ'nin kararı Cavit Çağlar'a mı yarayacak?
TOKİ'nin kararı Cavit Çağlar'a mı yarayacak?
GİRİŞ 06.02.2013 12:04 GÜNCELLEME 06.02.2013 12:04

Mudanya yolu üzerindeki Organize Sanayi'nin ön gö­rünümünde bulunan Çağlar Grub'a ait fabrikaların,TOKİ tara­fından Ticaret ve Konut ala­nına çevrildikten sonra yıkıla­rak yerine AVM ve konut ya­pılacak olması "Cavit Çağlar devlete 'fazlasıyla' ödediğini söylediği borcunun fazla kıs­mını mı tahsil edecek?" soru­sunu akıllara getirdi.

Mudanya Bulvarı üzerinde bulunan Organize Sanayi bölgesinin ön görünü­münde yer alan Çağlar Grubu'na ait fabrikalar yıkılarak yerine TOKİ tarafından Korupark benzeri AVM ve ko­nutların yapılacağı iddia edili­yor.

Sanayi alanı statüsünden çıkarılarak Ticaret ve Konut Alanı'na dönüştürülecek alan­dan elde edilecek ilave rantın ise Cavit Çağlar'ın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF)'na olan borçlarından düşüleceği söyleniyor.

Kafaları karıştıran durum ise söz ko­nusu arazinin bedelinin Çağlar'ın borcundan düşülmesi yerine o araziden gelecek rant­tan borcun düşülmesi...

Peki, sanayi bölgeleri, ticaret ve ko­nut alanına dönüştürülebilir mi? Aslında hiçbir kurumun böyle bir yetkisi yok. TOKİ dışında. 2008 yılında çıkarılan yasa ile birlikte TOKİ'nin yet­kileri artırılmıştı.

TOKİ, bu ya­sadan aldığı güçle istediği ala­nın statüsünü değiştirebilir ve istediği yere istediği projeyi uygulayabilir.TOKİ'nin plan­ları, şehircilik ilkelerine ve yü­rürlükteki planlara aykırı olsa bile geçerli sayılabilir.

Konuyu planlama yönünden değerlendiren Mimarlar Odası Başkanı Nizamettin Kaya, böy­le bir projenin uygulanması durumunda bunun şehir plan­laması açısından yanlış olaca­ğını belirtti. Kaya, "Sanayi bölgesinin içine konut yapıl­mamalı. Düşünün; konutunu­zun penceresinden bakıyor­sunuz ve 5 metre ilerinizde fabrikaları görüyorsunuz." dedi.

Organize sanayinin bölgesinin değiştirilmesi düşünülüyorsa yeni bir yer gösterilmesi ge­rektiğini ifade eden Kaya, "Böyle bir şey de söz konusu değil. Orası ranta dönüştürülecekse de bu kamu çıkarına ranta dönüştürülmeli." diye konuştu.

Hatırlanacağı üzere Kasım ayında, TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Ko­misyonu Cavit Çağlar'ı Dolmabahçe Sarayı'nda dinlemişti. Dolmabahçe Sarayı'nda ya­pılan toplantı zabıtlarında Çağlar komisyona hitaben TMSF'ye olan bor­cunu ödediğini ifade ettikten sonra "...31 Ekim günü yani bundan sekiz gün evvelki biz, TMSF'den şu andaki bitecek işlerimizle alacaklı duruma ge­çiyoruz. .. Benim, 1 lira yüküm devlete olmamıştır, fazlasını ben şu anda kapatmış vazi­yetteyim." ifadelerini kullan­mıştı.

TMSF ve TOKİ marife­tiyle gerçekleştirileceği iddia edilen proje şu soruları akla getiriyor: Hayata geçirilmesi durumunda Türkiye'de hiçbir örneği olmayacak olan söz konusu proje sayesinde Cavit Çağlar, fazlası ile ödediğini söylediği borçlarının fazla mik­tarını TMSF'den tahsil mi ede­cek?

Organize Sanayi'nin planlarında yapılan değişiklik­lerle oluşturulacak rant kamuya ait değil mi; oradaki rant kamu çıkarına kullanılamaz mı? Uy­gulanmak istenen proje şehir planlaması açısından

KAYNAK: BURSA ŞEHİR GAZETESİ